Close

2 haftalık bebeklerde gelişim

2-haftalik-bebeklerde-gelisim-eniyikadin

2-haftalik-bebeklerde-gelisim-eniyikadin

Bebeklerin yeni doğduktan sonraki ilk haftaları genelde uyku, beslenme ve bakım açısından yoğun geçmektedir. İlk hafta bu konularda yeterince gözlem yapan anne ve babalar özellikle uyku ve beslenme konusunda bebeklerini sıkı takip ettikten sonra, ikinci haftada da farklı gelişim özellikleriyle karşılaşabilmektedir.

2 haftalık bebeklerde beslenme, uyku ve hareket gelişimleri

Bebekler 2 haftalık olduğunda doğumda sarf ettiği enerjiyi tekrar toplamış ve yorgunluğunu üzerinden atmış olacaktır. Doğdukları ilk hafta verdikleri kiloları tekrar alırlar ve vücutları daha düzgün bir hal alır. Anne karnında bacaklarını kendine çektiği pozisyondan kurtulur ve rahat kıpırdamaya başlarlar. Bacaklarını daha rahat açtıkları gözlemlenebilir. Dışarıdan gelen tepkilere, seslere ve hareketlere daha duyarlı olurlar. Refleksleri toparlanmış olup özellikle annenin yakınlığını daha benimsemiş görünürler.

Özellikle baş hareketlerinin kuvvetlendiğini yana çevirme ve tekrar doğrultma hareketleriyle gözlemlenebilir. Bununla beraber emme yetilerini de kuvvetlendirmiş olurlar ve beslenme alışkanlıkları oluşmaya başlar. Beslenme istekleri artar. Görme yetisi 2 haftalık bebeklerde daha çok yakını görmeye meyillidir. 2 haftalık bebeklerin dahi bazı sesleri ve refleksleri öğrenmesi mümkündür. Bu sebeple bazı refleksleri onunda tekrarlaması açısından, bebekle yakından iletişim kurmak etkili olacaktır.

2 haftalık bebeklerin nefes alma süreleri düzene girmiş olup rahat nefes almaları solunum sistemlerini ikinci hafta daha güçlü olmasıyla alakalıdır. Soluk alıp verme durumu sessiz bir odada rahatça kontrol edilebilir. Nefes alma düzenlerinde sorun olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bazı bebekler doğduklarında özellikle sırt kısımlarından tüylü doğarlar. Bu tüyler bebeğinin ikinci haftasında dökülmeye başladığı gözlemlenebilir.

Bebeklerin üzerindeki kordon 5 ile 10 gün arasında düşecektir. Bu kordon düştükten sonra tam olarak yıkanması daha doğru olabilir. Düşen kordon sonrasında enfeksiyon oluşmaması açısından kordonun düştüğü göbek deliğini nemlendirmek ve temiz tutmak önemlidir.

2 haftalık bebeklerin duygu durumları ilk haftaya göre daha sakin olur. Kendine göre bir ağlama şekli vardır ve anne ağlama şekline göre bebeğin neye ihtiyacı olduğunu anlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top