Close

20 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

20 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır

20 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır

Her gün büyüyen ve gelişen bebeğiniz 20 aylık olduğunda, değişen sürece adapte olmak için kendinize bazı sorular sormanız oldukça normaldir. Yirmi aylık bebek gelişimi, 20 aylık bebek psikolojisi, bebeğinizin boyu, kilosu, çıkardığı dişler, söyleyebildiği kelimelerin sayısı gibi konularda endişe duyabilirsiniz. Ya da onunla hangi oyunları oynayacağınızı, zeka gelişimini nasıl destekleyeceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili bazı soru işaretlerinizin olması doğal sürecin bir getirisidir. İşte bu yüzden bu doğal süreci en sağlıklı şekilde atlatmanız için bazı soru ve cevaplar bu makalede sizler için derlendi.

20 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz 20 aylık olduğunda büyük bir çocuk hareketleri sergilemeye başlayacaktır. Koşması, merdiven çıkması eskiye göre oldukça kolaylaşacak olsa da merdiven inme konusunda hala biraz zorlanması mümkündür. Top ile oynamak en sevdiği oyunlardan biri olabilir. Aynı zamanda kendi yemeğini çatal ve kaşık kullanarak yiyebilir. Kalem tutmak için yeterli gelişimde olacağı için sık sık kalem ve kağıt ile oyunlar oynayarak hayal gücünü sergilemesine izin vermekten çekinmemelisiniz.

Bebeğiniz bu dönemde sizi kendisi için bir rol model olarak görecektir. Bu dönemdeki bebekler arasında özellikle anne ve babayı taklit etmek oldukça yaygındır. İş ve oyun ayrımını yapamadıkları için sizinle birlikte çamaşırları toplamak, dosyalarınızı imzalamak, topuklu ayakkabı giymek ya da tıraş olmak isteyebilirler. Bu noktada bebeğinizi dahil olmak istediği aktivitelere mümkün olduğu kadar dahil ederek onunla sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz.

20 aylık bebeğinizde bulunan öğrenme dürtüsü “Bu ne?” sorusunu çok sık sormasına sebep olacaktır. Çoğunlukla sorusunun cevabını biliyor olsa da sormaya devam eder. Bu noktada onu geçiştirmemeli, “Bu ne olabilir, beraber inceleyelim mi?” gibi yaklaşımlar ile onu düşünmeye teşvik edebilirsiniz.

20 aylık bebeğinizin öfke krizlerine şahit olmanız olasıdır. Bu durum ile karşılaştığınızda soğuk kanlılığınızı koruyarak bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olmanız gerekmektedir. Kardeş kıskançlığı, paylaşma konusunda problemler ile karşılaşılması mümkündür. Bilmeniz gereken bu yaşanılanın fazlasıyla normal olduğudur. Önemli olan bu sürecin geçici olduğunu bilerek gerekli eğitimi vermenizdir. Temelleri sağlam atılmış eğitimin sonuçları er ya da geç olumlu şekilde görülecektir.

20 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı
20 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı

20 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerinin üzerine titreyen ve sağlıkla büyümesi için elinden geleni yapan ebeveynler için bebeklerinin boy ve kilo oranı önemlidir. Bu yüzden en çok sorulan sorulardan biri 20 aylık bebek boy kilo oranlarının nasıl olması gerektiği ile ilgilidir. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek görebileceğiniz gibi; 20 aylık kız bebeklerde ortalama boy 77 cm ile 88.4 cm arasında, 20 aylık erkek bebeklerde ortalama boy 78.9 cm ile 89.5 cm arasındadır. Aynı zamanda 20 aylık kız bebeklerin ortalama kilosu 8.5 kg ile 13.5 kg arasında iken 20 aylık erkek bebeklerin ortalama kilosu 9.2 kg ile 14.0 kg arasındadır.

*20 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu

  Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
20 Aylık Bebek Boyu 77 cm – 88.4 cm 78.9 cm – 89.5 cm
20 Aylık Bebek Kilosu 8.5 kg – 13.5 kg 9.2 kg- 14.0 kg

20 Aylık Bebek Konuşması Hangi Seviyede Olmalıdır?

Genellikle 20 aylık bebek; bir veya iki kelimeden oluşan cümleler kurmaya başlamış olur. Bu kelimelerin çeşitliliği yaklaşık 3-50 sayıları arasındadır. Bunlar bebeğin günlük yaşantısında en çok ihtiyaç duyduğu objeler ile ilgilidir. Süt ver, anne gel, baba git gibi cümleler 20 aylık bir bebeğin konuşabilecekleri arasında örnek gösterilebilir. Ancak bilinmelidir ki her bebeğin konuşma süreci genetik ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterir. 20 aylık bebeklerden birinin 20 kelime söyleyebiliyor olması ne kadar normalse, bir diğerinin 3 kelime söyleyebiliyor olması da o kadar normaldir

20 Aylık Bebek Konuşması Konusunda Genetik Faktörler

Uzun yıllar süren gözlemler sonucunda, bebeklerde konuşma kabiliyetinin kazanım sürecinde bazı genetik faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Örneğin yapılan bir deneyde, bir grup kız ve erkeğin bir süre oyun oynamaları sağlanmıştır. Daha sonra bebeklerin anneleri ile iletişime geçmeleri istenmiştir. Bu iletişimde kız bebeklerin erkek bebeklere oranla annelerine daha fazla yanıt verdikleri görülmüştür.

Aynı zamanda kız bebeklerin sözel uyaranlara tepki verme konusunda erkek bebeklerden daha hızlı ve başarılı olduğu, erkek bebeklerin ise görsel uyaranlara tepki verme konusunda kız bebeklerden daha hızlı ve başarılı olduğu saptanmıştır.

20 Aylık Bebek Dil Gelişimi Konusunda Çevresel Faktörler

20 Aylık Bebek Dil Gelişimi Konusunda Çevresel Faktörler

20 aylık bebek, konuşma yeteneğini geliştirirken birçok çevresel etkenden etkilenir. Bazı faktörler 20 aylık bebeğinizin daha hızlı konuşmasını sağlarken kimileri de bu kabiliyetin daha geç ortaya çıkmasına sebep olur.

Örnek vermek gerekirse, abla veya abisi olan bebekler konuşma konusunda akranlarına göre daha yavaş gelişim gösterebilirler. Bunun sebebi, ihtiyaçlarının abla veya abileri tarafından ebeveynlerine iletiliyor olmasıdır. Bir diğer örnek olarak bulunduğu evde birden fazla dil konuşulan bebekler bu dilleri kavramakta diğer bebeklere göre gecikmeler yaşayabilir.

20 Aylık Bebeğimin Konuşma Sürecini Hızlandırmak Mümkün Mü?

20 aylık bebek ebeveynlerinin en çok sorduğu sorulardan biri de bebeklerinin konuşma sürecini hızlandırıp hızlandıramayacakları ile ilgilidir. Elbette bebeğinizin konuşmasını kolaylaştırmak için yapabileceğiniz uygulamalar mevcuttur.

Her şeyin başında emek ve özenin yattığını düşünecek olursak, bu gelişimi sağlamak için de bebeğiniz ile daha çok vakit geçirmeniz gerektiğini söylemek doğru olacaktır. Bebeğiniz ile gün içerisinde sık sık konuşarak onu yeni kelimeler öğrenmesi için teşvik edebilirsiniz. Bunun dışında çeşitli zeka geliştiren oyunlar ile de bu süreci destekleyebilirsiniz.

20 Aylık Bebek Uyku Düzeni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uzmanlara göre uyku bebeklerin gelişim sürecini destekleyen en önemli faktörlerden biridir. Düzenli bir uyku bebeğin uyanıklık halinde öğrendiklerinin kalıcı olmasına, bebeğin uyandığında daha aktif olmasını sağlar.

Bebeğiniz 20 aylık olduğunda artık uyku düzeni oturmuş olmalıdır. Bu yaştaki bebekler ortalama 11 saat gece uykusu, 2 saat gündüz uykusu uyuyor olmalıdır. Gündüz uykuları çiftten teke düşürülmelidir. 20 aylık bebeğiniz için henüz bir uyku düzeni oluşturamadıysanız uygulayabileceğiniz birkaç uyku eğitimi metodu bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı Tracy Hogg, Kim West ve Dr. Sears isimli uyku metodlarıdır.

20 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Birçok yirmi aylık bebek öz kesici dişlerini, yan kesici dişlerini ve birinci azı dişlerini çıkarmış olmaktadır. Bunun yanında eğer bebeğiniz henüz çıkarmadıysa köpek dişlerini 20. ayında çıkarabilir. Aşağıdaki tabloya bakarak, aylara göre bebeğinizin kaç diş çıkarmış olması gerektiğini inceleyebilirsiniz.

Üst ön kesici dişler 8 – 12. Ay
Alt ön kesici dişler 6 – 10. Ay
Üst yan kesici dişler 9 – 13. Ay
Alt yan kesici dişler 10 -16. Ay
Üst köpek dişleri 16 – 22. Ay
Alt köpek dişleri 17 – 23. Ay
Üst ilk azı dişleri 13 – 19. Ay
Alt ilk azı dişleri 14 – 18. Ay
Üst ikinci azı dişleri 25 – 33. Ay
Alt ikinci azı dişleri 23 – 31. Ay

 20 Aylık Bebek Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve diş bakımı, en az yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de oldukça önemlidir. Bebeklerde ağız bakımı, ilk dişin görünmesinden itibaren yapılmalıdır. Aksi takdirde çürükler oluşacak ve bebeğinizin ağız sağlığı bozulacaktır. 20 aylık bebeklerin dişleri günde üç kere ana öğünlerin akabinde fırçalanmalıdır.

Bebeğiniz 20. Ayına girdiğinde, rol modeli ebeveynleri olacaktır. Sizin ne yapıyorsanız aynısını yapmayı isteyecektir. Bu 20 aylık bebek psikolojisi sayesinde bebeğinize bir ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Siz dişlerinizi fırçalarken bu aktiviteyi oyun haline getirerek bebeğinize ağız ve diş bakımını en kolay şekilde sevdirmeniz mümkündür.

Bunu yaparken, bebeğiniz için bebeklere özel olarak üretilen yumuşak kıllı diş fırçalarından satın alabilirsiniz. Uzmanlar tarafından diş macunu kullanımı sıvıları ağız ile çalkalayıp tükürebilme yeteneği gelişmiş çocuklar için tavsiye edilmektedir. Bu da çocuğun yaklaşık üç yaşında olmasına tekabül etmektedir. Bu yüzden 20 aylık bebeğiniz ile ağız ve diş bakımı rutini oluştururken diş macunu kullanmamalısınız.

 20 Aylık Bebek Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı ?

20 aylık bebek, genellikle bu dönemde bebek püreleri yemeyi bırakıp yetişkin yiyecekleri yemeye başlamıştır. İki yaşına yaklaşan bir bebeğin beslenme düzeni bebeğin alması gereken vitamin ve mineraller düşünülerek şekillendirilmelidir. Üç ana, iki ara olarak düzenlenen öğünlerin arasında üçer saat olması uygundur.

Aşağıdaki tabloya bakarak 20 aylık bebeğin alması gerektiği vitamin ve mineraller ile bebeğinizin bunları hangi 20 aylık bebek yemekleri ile alabileceğinin listesini inceleyebilirsiniz.

Kalsiyum Süt ürünleri, tahin, pekmez, ıspanak
Demir Mercimek, kuru fasulye, dana eti, nohut, pekmez
Omega-3 Balık
Magnezyum Fıstık, ıspanak, kuru üzüm, mercimek, muz
Potasyum Patates, erik suyu, kuru üzüm, domates suyu, portakal suyu, muz
A Vitamini Yumurta sarısı, balık, havuç, kayısı, brokoli, domates, ıspanak
C Vitamini Kivi, çilek, kızılcık, kuşburnu, maydanoz, yeşil biber, ıspanak, brokoli, koyu yeşil sebzeler, turuncu meyveler
D Vitamini Yumurta sarısı, somon balığı
E Vitamini Badem, ceviz, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler

Bunların yanında bilindiği gibi insanlar için en önemli öğünlerden biri kahvaltıdır. 20 aylık bebek kahvaltısı sağlıklı bir yetişkin kahvaltısı gibi olmalıdır. Örneğin bir adet haşlanmış yumurta, bir dilim tahıllı ekmek, domates, salatalık ve yeşillikler içeren bir öğün hazırlanabilir.

Öğle yemeğinde bir çeşit sulu yemek ile tahıllı ekmek; akşam yemeğinde köfte, et veya tavuk ile tahıllı ekmek ya da makarna vermek oldukça uygun olacaktır. Ayrıca bebekler için en önemli öğünlerden biri de ara öğünlerdir. Bu ara öğünlerde yoğurt, kuru veya taze meyveler, anne sütü ya da inek sütü besleyici seçeneklerdir.

20 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Seçilmelidir
20 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Seçilmelidir

20 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Seçilmelidir?

Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, ona oyuncak alırken oldukça dikkatli olmalısınız. Usulsüzce satışa sunulan merdiven altı oyuncakların boyası, kokusu ve tüyleri çocuğunuz için son derece tehlikeli olabilir. Özellikle 20 aylık bebekler hala nesneleri ısırarak keşfetmeye meraklı olabileceği için bebeğinizin aldığınız oyuncağa ağız yolu ile de temas edeceğini göz ardı etmemelisiniz.

Aldığınız oyuncakların öncelikle mutlak şekilde güvendiğiniz üretici firmalara ait olması ve üzerinde güvenlik açıklaması bulunmasına dikkat etmeniz gerekir. Aldığınız ürünlerin üzerinde CE sertifikası bulunmalıdır. Bunun yanı sıra seçtiğiniz oyuncak bebeğinizin tutup kavrayabileceği, temizliği kolay ve sağlam oyuncaklardan olmalıdır. Ağız yolu ile yutulabilecek oyuncaklar 20 aylık bebekler için uygun değildir. Ayrıca pilli oyuncaklarda pil yatağının vidalı ve emniyetli olduğundan emin olmalısınız.

20 aylık bebeğiniz için güvenlik önlemlerini aldıktan sonra renkli boya kalemleri, kâğıt, parmak kuklaları, hayvan figürleri, oyun hamuru, sesli oyuncaklar, su havuzu, oyuncak bebek, oyuncak araba ve resimli kitaplar satın alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top