Close

21 Haftalık Gebelikte Anne Üzerindeki Gelişmeler

Hamileliğinizin 21. haftası artık bebeğinizin hareketlerini, ufak ufak tekmelerini hissetmeye başladığınız haftadır. Size olağanüstü duygular yaşatacak olan bu döneme hoş geldiniz. Bebeğinizle konuşup ona şarkılar söylemek, masallar anlatmak istiyorsunuz ancak bebeğinizin duyu gelişimi şu an için sizi duymaya elverişli değildir. Bebeğiniz şimdilik sadece çok yüksek seslere tepki verebilir. Sizi fiziksel olarak henüz duyamasa bile emin olun hissedecektir. 

21. haftadan itibaren bebeğinizin fiziksel gelişimi de hız kazanır. Minik bebeğinizin boyu şu an 27-28 cm, kilosu da yaklaşık 370 gram civarındadır. Gebeliğinizin bu haftasında eğer kız bebeğe hamileyseniz bebeğinizin vajinası gelişmekte, erkek bebek bekliyorsanız da bebeğiniz testisleri gelişmektedir. Bu hafta itibariyle bebeğiniz artık ellerini, kollarını, bacaklarını koordine etme yetisine ulaşır. Bu durum ultrasonda size çok şirin görüntüler olarak dönebilir.

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Gelişmeler

  • Bu haftadan itibaren ara ara bacaklarınızda kramp ağrılarınız olabilir, bu durum sizi endişelendirmesin çünkü içinde bulunduğunuz hafta itibariyle bunlar olağan durumlardır.
  • Aynı zamanda, büyümekte olan bebeğinizin vücudunuza yaptığı baskı neticesinde sırt ağrılarına da bu haftada merhaba diyeceksiniz. Bu gibi durumlarda kendinizi yormamak ve uzanıp dinlenmek size iyi gelecektir. 
  • Gebeliğinizin ilk haftalarında yaşadığınız mide bulantılarınız ve mide yanmalarınız 21. hafta itibariyle oldukça azalıp rahatlamanızı sağlayacaktır. 
  • Karnınız belirginleşmeye başlamış ancak henüz çok büyümediği için hareket özgürlüğünüzde kısıtlama olmayacaktır. 
  • Bu haftadan itibaren diş ve diş etlerinizde ufak da olsa sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sebepten dolayı diş bakımınız ihmal etmeyip doktorunuzun size önerdiği vitamin ve kalsiyum takviyelerinizi harfiyen kullanmanız rahatlamanızı sağlayacaktır. 
  • 20. haftaya kadar neredeyse kilo almadan geldiyseniz 21. hafta sonrası bebeğinizin fiziksel gelişimlerinin de ilerlemesine bağlı olarak hızlıca bir kilo artışına geçebilirsiniz. Bu konuda sağlıklı ve dengeli beslenmeniz size ve bebeğinize oldukça fayda sağlayacaktır.

21 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sadece bu haftada değil gebeliğinizin tamamında sağlıklı ve dengeli beslenme odaklı olmalısınız. 

  • Karbonhidrattan ziyade protein açısından zengin gıdalara yönelmeniz hem sizin rahat bir hamilelik dönemi geçirmeniz açısından hem de bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok önemlidir. 
  • Bebeğinizin beyin gelişiminin de devam ettiği bugünlerde ceviz, badem, kaju ve fındık gibi zihin geliştirici kuruyemişler yemeniz önerilir. 
  • Kırmızı ete nazaran daha fazla balık eti tüketmeniz çok faydalıdır. Salam, sosis gibi çiğ gıdalardan tamamen uzak durmanız gerekmektedir. 
  • Hayatın her anında olduğu gibi yaşamınızın bu en özel zamanında da yapmanız gereken en önemli şey ilk olarak kendi ruh sağlığınızı önemsemektir. Çünkü siz iyi olduğunuz takdirde bebeğiniz de iyi olacaktır. 
  • Hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak çok farklı psikolojiler içine girebileceğiniz bu dönemde sevdiğiniz şeylere yönelmeniz, kendinizi ihmal etmeyip hobilerinize vakit ayırmanız size ve sevdiklerinize çok iyi gelecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top