Close

23 Haftalık Gebelikte Bebek ve Annedeki Gelişimler

 

Bu hafta itibariyle bebeğiniz yaklaşık olarak yarım kilo ağırlığında, boyu ise yaklaşık 30 cm civarındadır. Görünüş olarak büyük boy bir kabak kadardır.  Geçen her haftayla birlikte hem sizdeki hem de bebeğinizdeki değişimler iyice belirginleşmeye başlar. Somut olan fiziki değişimlerinizin yanında ruhsal olarak da an be an gerçekleşebilecek değişimlere hazır olun. 

23 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • 23. hafta itibariyle bebeğinizin 20’li haftaların ilk günlerinde başlayan duyu ve beyin gelişimi hızlanarak ilerleme kaydetmektedir. Bu dönemde bebeğiniz dışardan gelen seslere tepkiler vermeye başlayacaktır. 
  • Dünyaya geldikten sonra sizi duyduğunda rahatlaması ve sesinizle kendini güvende hissetmesi için onunla mutlaka her gün konuşun. 
  • Bebeğinizin akciğerleri de bu hafta da gelişmeye devam etmektedir. Ellerini, kollarını kendi kendine oynatabilir, gözlerini sürekli olarak kıpırdatabilir ancak henüz göz kapaklarını idare edebilme yetisi olmadığından gözlerini açıp kapaması mümkün değildir. 
  • Bebeğiniz karnınızda henüz ufak bir yer kapladığı için hareket özgürlüğü oldukça fazladır. Kıpır kıpır bir oraya, bir diğer yana dönebilir, taklalar atıp tekmeleriyle sizi selamlayabilir. 
  • Ultrason kontrollerinde, şayet bebeğiniz uyumuyorsa bu hareketli halini izleyebilirsiniz. 
  • Bebeğiniz bu haftalarda oldukça fazla uyur o yüzden bazı zamanlar uzun bir süre hareketlerini hissetmezseniz hemen telaşa kapılmayın, muhtemelen yine uyuyordur. 
  • Gebelikte 23. hafta detaylı ultrason yaptırmanız için gereken zaman aralığının son haftasıdır. Bugüne kadar girmediyseniz bu hafta detaylı ultrason muayenesine mutlaka gitmelisiniz. 
  • Perinatolog doktor tarafından yapılacak olan muayenenizde bebeğinizin gelişimi en ince ayrıntısına kadar incelenir ve tüm bu incelemeler sırasında alınan kayıtlar size de verilir.

23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Bu hafta itibariyle hamileliğinizde artık 6. ayın içindesiniz. 

  • Karnınız iyice belirginleşmeye başlamıştır. Bununla birlikte artan sırt ve bel ağrılarınız için hafif egzersizler yapabilirsiniz. 
  • Bu haftada rahminizin yükselmesi midenize baskı yapabilir ve bundan dolayı zaman zaman mide yanması şikayetleriniz olabilir. Özellikle yemek yedikten sonra bir süre dik pozisyonda oturmanız gerekmektedir. Yemek yer yemez uzanırsanız midenizdeki yanma daha da şiddetli olur. Bu şikayetlerinizle ilgili doktorunuza danıştığınızda bebeğinize zarar vermeden sizi rahatlatabilecek birtakım ilaçlar önerebilir. 
  • Bu dönemde idrar yolu enfeksiyonu yaşamanız oldukça olası bir durumdur. Doktorunuz sizden birtakım testler isteyecek ve bu testler sonucunda çıkan değerlerinize göre gereken tedavi yöntemini uygulayacaktır. 

23. Hafta Gebelikte Annenin Dikkat Etmesi Gerekenler

  1. Dikkat etmeniz gereken ilk husus elbette ki sağlıklı beslenmektir. Bebeğinizin gelişimine katkıda bulunacak, size aşırı kilo aldırmayacak gıdalar tüketmeniz, gebeliğinizin her anında olduğu gibi bu haftada da çok mühimdir.
  2. Düzenli egzersizler önemlidir. Doktorunuza danışarak, kendinizi çok yormadan yapacağınız ufak egzersiz hareketleri hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok faydalı olacaktır.
  3. Ağır kaldırmayın. Ev eşyaları, alışveriş poşetleri gibi ağır yükleri kaldırmamanız gerekmektedir. 
  4. Artan bel ağrılarınızın daha da çoğalmaması için ayakta uzun süre kalmamaya özen gösterin.
  5. Uzanırken ayaklarınızı havaya kaldırın.
  6. Raftan ya da yüksek bir yerden bir şey almak için asla uzanmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top