Close

35 yaşından sonra gebelik durumu

İleri yaş gebeliğine dikkat!

35 yaş ve üstünde gerçekleşen gebeliklere ileri yaş gebeliği denir. Uzman verilerine göre gebe kalabilme oranı yaş ilerledikçe düşmekle beraber 40 yaşından sonra gebe kalma olasılığı %50 civarına inmektedir. İleri yaşta gebe kalmak sadece zor değil aynı zamanda birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

İleri yaş gebeliğinde ortaya çıkabilecek problemler                                                                          

İleri yaşta gebelik planlaması yapılmadan önce sağlığımızın buna uygun olup olmadığına dikkat edilmeli. İleri yaşta gebe kalan pek çok kadın sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesine rağmen ileri yaşta gebelikte sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek genç yaşta gebelik yaşayan anne adaylarına göre daha düşük bir orandadır.

İleri yaş gebeliklerinde en çok korkulan durum, kromozom anomalili bebek dünyaya getirmektir. Bunlardan en sık görülenler Down Sendromu ve zekâ geriliğidir. Doğumdan sonra bebekte görülen bu rahatsızlıkların yanı sıra ileri yaş döneminde gebe kalan anne adayında da bazı sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Gebelik döneminde meydana gelen şeker hastalığı ve yüksek tansiyon en sık ortaya çıkan hastalıklardandır. Gebelik döneminde diyabet hastalığı ortaya çıkan anne adaylarında gebelik zehirlenmesinin meydana gelme riski diyabetik olmayan anne adaylarına göre daha fazladır.

Diyabetik annelerden doğan bebeklerde, yeni doğan döneminde çok daha fazla probleme rastlanır. Yaşın ilerlemesiyle beraber görülme sıklığı artan yüksek tansiyon da ileri yaş gebelikte birçok probleme yol açabilmektedir. Bunlar ani bebek ölümü, plasentanın erken ayrılması gibi anne ve bebeğin hayatını riske atan problemlerdir.

İleri yaş gebelikte anne adaylarının karşılaşabileceği durumlar

İleri yaşta gebe kalmayı düşünen bir kadın, gebelik döneminde karşılaşabileceği durumları bilmeli ve bunları göz ardı etmemelidir. Bunlar; anne yaşının artmasıyla birlikte çoğul gebelik riski de artmakta, ileri yaş gebelikte düşük riski 4 kat artmakta, ileri yaş gebelikte kromozomal anomali riski artmakta, dış gebelik daha fazla görülür, gelişme geriliği daha sık görülür, erken doğum riski daha fazladır, sezeryan doğum olasılığı daha fazladır gibi durumlardır.

İleri yaşta gebe kalmayı düşünen kadınların, bu durumları bilmesi ve gebelik döneminde daha dikkatli hareket etmesi, sorunsuz bir gebelik dönemi geçirebilmesi ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi için gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top