Close

Bademcik şişmesinin 7 önemli belirtisi

Bademcikler boğazımızın her iki tarafında bulunan ve vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korunmasında ve vücudun savunma sisteminin desteklenmesinde rol alan dokulardır.

Bademcik şişmesi belirtileri nelerdir?

  • Boğaz ağrısı,
  • Boğazın her iki tarafında kızarıklık ve şişmesi,
  • Yutkunma güçlüğü,
  • Ağzın kötü kokması,
  • Ateş,
  • Halsizlik,
  • Konuşma güçlüğü.

Bademcikler neden şişer?

Vücudumuza giren bakteri, virüs gibi enfeksiyonlarla çok sık karşı karşıya kalan bademcikler şişer ve iltihaplanır. Bademcikler iltihaplandığında boyutu büyür. Ateş, konuşma güçlüğü, halsizlik, boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterdiğinde doktorun gerekli tedaviyi uygulaması gerekmektedir. Tedavi sonucu bademciklerin boyutu küçülerek eski haline döner. Bademcikler, yılda 6-7 defa iltihaplanıyor ise vücudun bağışıklık sistemini desteklemek yerine, zayıflatır. Bu durum başka hastalıklar için zemin hazırlayacağından bademciklerin alınması gerekebilir. Bademciklerin alınmasına doktorun karar vermesi gerekir.

Bademciklerin iltihaplanması sonuçları nelerdir?

Bademcik iltihaplanması problemleri çocuklarda daha fazla görülmektedir. İlerleyen yaşla beraber solununum hava yolu çapı arttığı için tıkayıcı durumlar daha az görülmektedir. Bademcik iltihabı çok sık tekrarlıyor ve yapılan ilaç tedavileri sonucu tekrarlıyor ve bağışıklık sistemini zayıflatıyor ise alınması gerekir. Sık geçirilen bademcik enfeksiyonların da rol oynayan Beta A bakterisi, tedavi gerçekleşmez ise uykuda solunum durması olarak nitelendirilen uyku apnesine neden olabilir. Bademciklerin sık iltihaplanması, kalp kapakçıklarına, böbreklere ve eklemlere zarar verebilir ve hasarlara neden olabilir. Erişkin yaşlarda bademcik iltihaplanmaları daha ağır geçer ve iyileşme dönemi uzun sürer. Farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bademcikler tedavisi nasıl olmalıdır?

Bademciklerin şişmesi ve iltihaplanması durumlarında bolca su ve sıvı tüketilmeli, C vitamini tüketimine önem verilmelidir. Bitki çaylarının tüketiminin çok faydası vardır. Bu dönemde bağışıklık sisteminin desteklenmesi için soğuk algınlığına dikkat edilmelidir. Yetişkinler bademcik iltihaplanması geçiriyor ise kesinlikle sigara içmemelidir. Tüketilen gıdaların hijyeni çok önemlidir. Mümkün olduğunca besin alımlarına özen gösterilmelidir. Katı besin tüketiminde güçlük çekiliyorsa, evde hazırlanan et ve kemik suyu ile yapılan çorbaların tüketiminde vücut daha hızlı iyileşecektir.

scroll to top