Close

Bazofil Nedir?

 

Vücut doğal olarak farklı tiplerde beyaz kan hücresi üretimi yapar. Beyaz kan hücreleri, virüs, bakteri, parazit ve mantar türlerinin tamamı ile savaşır ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Bazofil de beyaz kan hücreleri türlerinden biridir. Kemik iliğinde üretilir ve vücuttaki tüm dokulara dağılarak koruma sağlar.

Bazofiller tüm akyuvarların neredeyse %1’ini oluşturur. Vücutta bulunan en az akyuvar tipidir. Tam sayıları ise bir mikrolitre kanda 200 hücre ya da daha azdır. Bir mikrolitrede 2000 ve daha fazla bazofil bulunması çok büyük bir problem olduğu anlamına gelebilir.

Bazofil Yüksekliği Nedir?

Bazofil yüksekliğinin belirtilerinin en bilineni iltihabi inflamasyonlardır. Virüs, mantar, bakteri, parazit gibi yabancı maddelerin organizmada yer alması da bazofil yüksekliğinin sebebidir. Ayrıca alerjen ilaçlar, kimyasal maddeler ya da çeşitli hastalıklar vücutta bazı bölgelerde iltihaba neden olabilir. Lökosit hücreleri bu iltihabi durumla savaşır. Hasarlı hücrelerin bulunduğu bölgelerde iltihaplanma, bazofil ile ortaya çıkar. Canlı dokudaki kan akışkanlığını sağlar ve iyileşmeyi hızlandırmaya çalışır. İltihap olan yerde oluşan kaşıntılar, kızarıklar histamin hormonunun oluşmasından kaynaklanır.

Hangi Durumlarda Bazofil Yüksekliği Görülebilir?

> Bazofilik lösemi hastalığınızın olması halinde,
> Dalağın alınması durumunda,
> Bağırsak iltihabı yani kolit olması halinde,
> Şeker hastalığı olmanız halinde,
> Virüs kaynaklı,
> Gıdaya olan alerji,
> Grip, bronşit, soğuk algınlığı ve su çiçeği gibi hastalıklar varsa
> Guatr rahatsızlığınız varsa,
> Demir eksikliğinden kaynaklı kansızlıklarda,
> Sinüzit, astım gibi hastalığı olan bireylerde,
> Hodgkin hastalığı olan kişilerin hepsinde, bazofil yüksekliğine rastlanılabilir.

Bazofil Yüksekliği Tedavi Edilebilir mi?

Genellikle çok alerjik bir bünye ile dünyaya gelen insanlarda granülosit hücreler, belli dönemlerde normal değerlerinin üzerine çıkar. Bu gibi durumlarda alerjiye sebep olan durumlar için genellikle antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır. Soğuk algınlığı konusunda ve asitli gıdalara karşı birey daha da bilinçli olmak zorundadır. Evcil hayvanlar, ev akarları ve sigara gibi alerjiyi tetikleyen durumlardan uzak durmak gerekir.

Bazofil Düşüklüğü Nedir?

Sağlıklı vücutlarda bazofil sayısının az olması normal karşılanır. Bazofil düşüklüğü uzman görüşler tarafından herhangi ciddi bir hastalığın olmadığı anlamına geldiği belirtilmiştir. Bazı durumlar sonucunda bazofil miktarının normal oranlardan daha az olarak da görülebilir.

Hangi Durumlarda Bazofil Düşüklüğü Görülür?

> Kalp romatizmasına bağlı ateşlenmelerde,
> Lober pnömoni, yani zatürre rahatsızlığı ile karşılaşıldığında,
> Steroid tedavisi gören bireylerde,
> Aplastik anemi,
> Kemoterapi tedavisi,
> Kortizon alımı,
>
Kanda tiroid hormonlarının fazlalığı sonucunda,
> Psikolojik ve yoğun stresli zamanlarda ve bu gibi durumların tamamında bazofil oranının normalden daha da düşük olması görülebilir.

Bazofil Düşüklüğü Tedavi Edilebilir mi?

Bazofil düşüklüğü bir hastalık göstergesi değildir. Çok fazla hastalığın göstergesi olabilir. Düşüklüğe neden olan hastalıklar tespit edilmesiyle tedavi süresi sonunda bazofil değerleri normal değerlerini alacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top