Close

Bebeğin anne babayla uyuma süresi ve dikkat edilecek hususlar

bebek-anne-ve-baba-ile-ne-zaman-uyumali-eniyikadin

Küçük yavrunuz, parçanız dünyanıza hızlı bir giriş yaptı. Özellikle ilk aylarında geceleri yakınında olmak istiyorsunuz. Tabi gece uyanmaları büyük bir etken. Bazı ebeveynler en başından bebeğin odasını ayrı tutabiliyor.   Peki bu süreç nasıl devam edecek? Hep aynı odada olmayacaksınız elbet ama odasını ayırmak için doğru zaman ne olmalı?

Ne kadar süre aynı odada uyuyabilir?

Bebek özellikle ilk altı – on iki ay boyunca neredeyse tamamen anne sütü ile beslenir. Gece boyunca uyanarak beslenmesi, gazının çıkarılması gerekecek. Bu sebeple on ikinci aya kadar anne babayla aynı odada uyuması doğru olacaktır. Gece ağlamasını duymanız ve ihtiyaç duyduğu anda yanında olmanız bebeğin temel güven duygusunun gelişimine olumlu katkıda bulunacaktır. Anne sütü almayan bebeklerin odası daha erken ayrılabilir. Yine de gece uyandığında ağlar ağlamaz yanına koşmanızın onun için önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bebek anne babayla aynı yatakta uyumamalı

Onu ne kadar çok sevdiğinizi biliyoruz, bu yüzden yakın olmak istediğinizi de, işte bu yüzden bebeğinize zarar vermemeniz için kesinlikle aynı yatakta uyumayın. Odanıza mutlaka bir beşik koyun ve beşiğin parmaklıklarının geniş olmamasına, bebeğin yatağının sert olmasına dikkat edin. Yastık gibi malzemeler kullanmayın.

Odaları ayırma vakti

Bebek anne babayla bir yıl uyudu. Bazı durumlarda bu süreç uzayabilir. Siz siz olun, odasını mümkün olduğunca erken ayırmaya gayret edin. Başlarda anne babayla uyumaya devam etmekte ısrarcı olacaktır. Kararlılığınızı bozmayın. Odasında korktuğunu söyleyip yanınıza gelir ya da ağlarsa birlikte onun odasına geçin ve çeşitli uyku ritüelleri bulun. Karanlıktan korktuğunu söylerse gece lambası ya da koridorun ışığının açılması onu rahatlatacaktır.  Sarılıp uyuması için sevdiği bir oyuncağını da kucağına verebilirsiniz. Ne yaparsanız yapın sabırlı davranarak yeniden odanızda uyumasına izin vermeyin.

Çocuğunuz sizinle uyumakta ısrarcı ise

Bu durumda yaşadığı, gözünüzden kaçan başka travmatik olaylar olabilir. On gözlemleyip, konuşarak sorunun kaynağına inin ve çözmeden odasında uyuması konusunda ısrarcı olmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top