Close

Bebeğiniz bir şeyler söylüyor; 11 tip bebek kakası

11-tip-bebek-kakasi-eniyikadin

Kaka kelimesi genelde hepimiz tiksiniriz. Ama yeni ebeveynler için durum biraz daha farklıdır. Onlar için bebeklerinin kakası tiksinilecek değil, sağlık durumlarını sürekli kontrol ettikleri adeta laboratuvar materyalidir. Bebek kakaları biz yetişkinlerinkinden çok farklı olabilmektedir ve bu durum bazen ailelerde endişelere neden olabilir. Hangi durumlarda gerçekten endişe etmeliyiz? Bebeğinizin kakası size ne söylüyor? İşte size 11 tip bebek kakası hakkında işaretler;

1.Siyah kaka ve ilk kakalar (mekonyum)

Mekonyum koyu renkli; siyaha yakın ya da koyu yeşil, biraz yapışkan ve az kokuludur. Amnio sıvısı, mukus ve ölü hücreler içeriğinden kaynaklı bu yapıdadır ve ilk 3 – 4 gün bezinde bu kakayı görürsünüz. Eğer 4. günden sonra da kaka bu renkte olup açılmamışsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

2.Yalnızca anne sütü ile beslenen bebek kakası

Hardala yakın açık sarı renginde sıvı bir kakadır. Kokusu hafif ekşimsi olmakla birlikte kötü değildir. Kıvamında bazen küçük taneciklere rastlanabilir ancak endişeye gerek yoktur. Çünkü bu tanecikler anne sütündeki yağ kalıntılarıdır.

3.Devam sütüne geçmiş bebeklerin kakası

Anne sütüyle beslenen bebeğin rengine yakındır ancak biraz daha koyudur. Ayrıca kıvamı da daha katı olmakla beraber kokusu kötü değildir.

4.Katı gıdayla beslenen bebeğin kakası

Renk biraz daha koyulaşacaktır. Yeşile yakın kahveden kahverengiye dönüşüm başlar. Kıvamı, beslenme hala süt ile desteklendiği için tam katı değildir. Kokusu biraz daha kötüleşmeye başlar.

5.Kakada sindirilmemiş yiyecek parçaları

Bebeğinizi yeni gıdalarla tanıştırdığınız süreçte bu tip kakayı görebilirsiniz. Henüz sindirim sistemleri bizimki gibi olmadığından bu durum anormal değildir. Ancak yine de bazı besinleri öğütemediğini gördüğünüzde bunları yemek listesine daha sonra eklemeyi düşünebilirsiniz.

6.Kabız olan bebeğin kakası

Bebeğinizi anne sütüyle beslerken bu tip kakaya rastlamazsınız. Ancak devam sütü, mama ve katı gıdaya geçiş süreçlerinde karşılaşabilirsiniz. Çok katı ve top gibi görünmektedir. Kakanın üzerinde kan görürseniz poposunda çatlak olup olmadığına bakın. Bu kan fazla ise ve kabızlık uzun sürüyorsa doktora danışın. Ayrıca katı gıdaya bebeğinizin henüz hazır olmadığına da bir işarettir.

7.İshal bebek kakası

İshal bebek kaka açık renkli, taneciksiz ve su kadar sıvıdır. Üşütme, rotavirüs, yiyecek zehirlenmesi gibi sebepleri olabilir. Kusma, ateş, ciltte kuruluk, gözyaşı akmaması, karın şişliği gibi belirtiler de varsa hemen doktorunuza başvurun.

8.Yeşil renkli bebek kakası

Katı gıdayla beslene bebekler ıspanak gibi yiyecekler yediklerinde ya da demir takviyesi aldıklarında bu tip kaka yaparlar. Ancak bebeğiniz bunun dışında yeşil kaka yaptıysa acilen doktorunuza gidin.

9.Mukuslu kaka

Diş çıkarma döneminde fazla üretilen salyanın yutulması, anne sütünün bebeğe fazla gelmesi durumlarında olur. İki günden fazla bu tip kakayı yaptıysa bebeğinizi doktora götürün.

10.Kanlı kaka

Katı gıdayla beslenip domates gibi kırmızı bir şey yemediğinden, kakadakinin gerçekten kan olduğundan emin olun. Eğer kansa süt proteini alerjisi, popodaki çatlak ya da bakteriyel bir rahatsızlık olabilir. Doktorunuza gösterin

11.Beyaz renkli kaka

Bu tip kakayı görürseniz acilen doktora başvurun. Karaciğer sorunlarının önemli bir işaretidir.

scroll to top