Close

Bebeğinizin İlk Banyosu Konusunda Bilmeniz Gerekenler

bebeginizin-ilk-banyosu-konusunda-bilmeniz-gerekenler

bebeginizin-ilk-banyosu-konusunda-bilmeniz-gerekenler

İlk bebek banyosu, ebeveynler için çok stresli bir durum olmasına rağmen bunu bir kez tecrübe ettikten sonra bebeği yıkamak oldukça keyifli bir hale gelir. Bu süreçte bebek ilk banyosunun ne zaman yapılacağı, bebeğin nasıl tutulacağı, hangi şampuanın kullanılacağı ve ne tür bir bakım uygulanacağı konusunda ebeveynlerin akıllarında çok sayıda soru işareti oluşur.

Bebekler, derisinin üst kısmında verniks kazeoza denilen kaygan ve kremsi bir tabaka ile dünyaya gelir. Bu verniks kazeoza tabakası, bebeği dışarıdan gelecek olan enfeksiyonlara karşı korur. Bunun yanı sıra verniks kazeoza, bebeğin vücut ısısını korumasına da yardımcı olur. Bu nedenle bebeklerin doğumdan sonra hemen yıkanması önerilmez. Vakti geldiğinde ise yenidoğan banyosu nasıl yaptırılır sorusunun cevabı iyi bilinerek hareket edilmesi gerekir. Pratiklik gerektiren bu heyecan verici deneyim için aradığınız soruların cevaplarını ise bu yazıda bulabilirsiniz.

Bebeğinizi Yıkmadan Önce Hazırlamanız Gerekenler Nelerdir?

Bebek banyosu nasıl yapılır sorusu sıklıkla gündeme gelen konular arasındadır. Bu sürece başlamadan önce hazırlamanız gereken malzemeler ise şunlardır:

  • Küvet ya da lavabo
  • Küvet için file
  • Yumuşak bir havlu
  • Sünger (banyo lifi)
  • Şampuan, sabun
  • Bebe yağı
  • Vücut losyonu
  • Bebek bezi
  • 2 adet temiz giysi
Bebeğinize Banyo Yaptıracağınız Ortam Nasıl Olmalıdır
Bebeğinize Banyo Yaptıracağınız Ortam Nasıl Olmalıdır

Bebeğinize Banyo Yaptıracağınız Ortam Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebek banyosu yaptırdığınız ortamda kapılar ve pencereler kapalı olmalıdır. Cereyan oluşturacak bütün durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Duş esnasında olmasa bile duştan sonra cereyanına kapılan bebek, yetişkinlere oranla çok daha kolay hasta olur. Bu nedenle bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra belli bir süre cereyan yaratacak bütün durumlardan kaçınmanız gerekir.

Bunun yanı sıra bebekler banyo yaparken bulundukları ortam sıcaklığı da oldukça önemlidir. Bu nedenle siz de bebeğinizi yıkayacağınız zaman bulunduğunuz yerin sıcaklığını 22 ile 26 derece aralığında bulundurmalısınız. Bu sayede hem bebeğiniz üşümez hem de hastalanmaz.

Banyo Sırasında Suyun Derinliği Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinize banyo yaptıracağınız suyun derinliği çok önemlidir. Kullandığınız küvetin ya da lavabonun tamamı suyla doldurulmamalıdır. Su, küvetin yarısından biraz fazla (3/2 oranında) olmalıdır.

Bu noktada suyun derinliği yaklaşık 8-10 cm aralığında olur. Bu sayede bebeğinizin yıkama işlemini onu rahatsız etmeden gerçekleştirebilirsiniz. Bebeklerde banyo sırasında başın suya girmesi önlenmelidir. Aksi takdirde bebeğinizde boğulma hissiyatı ortaya çıkar.

Bebeğinize Banyo Yaptıracağınız Suyun Sıcaklığı Ne Olmalıdır?

Bebek banyo suyu sıcaklığı gereğinden fazla ise bebeğinizin cildine zarar verebilirsiniz. Bu nedenle bebeğinize banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını 35 ile 38 derece arasında tutmanız gerekir.

Eğer suyun sıcaklığını ölçebileceğiniz bir termometreniz yoksa dirseğiniz ile bizzat kontrol edebilirsiniz. Suyun sıcaklığını dirseğinizi yakmayacak seviyede tutabilirsiniz. Eliniz ile bu sıcaklığı ölçmek doğru değildir çünkü insan eli sürekli olarak ısı değişimi halindedir. Bu da yanılgıya yol açar.

Bebeğinize Ne Kadar Sıklıkla Banyo Yaptırmanız Gerekir
Bebeğinize Ne Kadar Sıklıkla Banyo Yaptırmanız Gerekir

Bebeğinize Ne Kadar Sıklıkla Banyo Yaptırmanız Gerekir?

Yeni doğan bebek ne zaman banyo yaptırılır sorusu da merak uyandırır. Eğer bebeğinizin bez bölgesini iyi temizlerseniz ve bebeğinizin ellerini, yüzünü birçok kez yıkarsanız haftada 2 ya da 3 kez yıkama işlemi yapmanız yeterli olur. Yenidoğan bebekler, kusmadıkları ya da altlarına yapmadıkları sürece kendini fazla kirletmez.

Daha büyük bebekler için bebek banyosu ise genellikle uyku programı ile aynı zamana denk getirilir. Bu durum hem bebeğinizin gece uyurken dinlenmesi hem de gevşemesi açısından oldukça güzel ve etkili bir yoldur.

Banyo Sırasında Gözünüz Her Zaman Bebeğinizde Olmalı

Bebeğinizin korunmasız bedeni hasta olmaya oldukça müsaittir. Bu nedenle bebeğinize banyo yaptırmaya başlamadan önce bezini ve temiz kıyafetlerini hazırlamış olmanız gerekir. Bunlar elinizin altında bulunmalıdır. Bebeklerin banyosu yaptırıldıktan sonra hemen giydirilmesi gerekir. Yoksa anında üşüyüp hasta olabilir.

Ayrıca bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra bez ve temiz kıyafet arayışına girmemeniz çok önemlidir. Bebeğinizi bir an bile olsun, yalnız bırakmamalısınız. Onu, yalnız bıraktığınız kısacık bir an bile oldukça tehlikeli olabilir. Bu süreçte bebek suyun içine düşebilir ya da kafasını herhangi bir yere vurabilir. Bu nedenle bebeğinize yaptırdığınız banyo sonrasında bez ve kıyafetlerini yanınızda bulundurmalısınız.

Bebeğinize Aç Karna Banyo Yaptırmalısınız

Bebeğinize banyo yaptırmadan önce yemek yedirmemelisiniz. Bebekler banyo yaparken eğer karnı toksa midesinde basınç oluşur. Bu da kusmasına neden olur. Bu nedenle bebek banyoları aç karna yapılmalıdır. Uzmanlara göre bebek banyo yaptırma zamanı iki emzirme zamanına denk getirilmelidir.

Bu nedenlerden ötürü bebek banyosu aç karna yapılmamalıdır ya da yemek yedikten 1.5 saat sonra yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir. Yeni doğan bebeğin ilk banyosu 5 ya da 6 dakikadan uzun sürmemelidir. Bebeğiniz, 6. ayından sonra ise suyu sever ve suyla oyunlar oynamaya başlar. Bu sayede banyo süresini biraz daha uzatma imkanınız olur.

Yenidoğan Bebeğinizin Banyosunda Şampuan Kullanmalı mısınız
Yenidoğan Bebeğinizin Banyosunda Şampuan Kullanmalı mısınız

Yenidoğan Bebeğinizin Banyosunda Şampuan Kullanmalı mısınız?

Yeni doğan bebek banyosu için şampuan kullanmak şart değildir. Ancak yine de kullanmak isterseniz bebekler için özel olarak geliştirilen şampuanları tercih etmeniz gerekir.

Bu şampuanların içinde sabun olmadığı için bebeğinizin gözü tahriş olmaz. Böylece keyifli ve eğlenceli bir banyo deneyimi yaşar. İçerisinde boya ve parfüm gibi ekstra katkı maddeleri bulunmayan bu tarz ürünler, fazla köpürme yapmaz ve rahatlıkla durulanır.

Göbek Kordonu Düşmeden Banyo Yaptırabilir misiniz?

Yeni doğan bebek banyo süreci oldukça araştırılan bir konudur. Özellikle bu tür yıkama işlemlerinin göbek kordonu düşmeden yapılıp yapılamayacağı merak edilir. Bu noktada banyo için kordonun düşmesini beklemelisiniz

Kordonun düşmesi ortalama 2 hafta sürer. 2 ay geçmesine rağmen kordon hala kurumamış ve düşmemiş ise bebeğinizi bir doktora göstermelisiniz. Bebeğinizin göbek kordonu düşmeden ona banyo yaptırmak yerine, süngerle cildini silebilirsiniz.

Sünger Banyosu Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebek banyosu ne zaman yapılır sorusu kadar dikkat çeken bir diğer soru ise sünger banyosunun nasıl yapıldığı olur. Bebeğinize sünger banyosu yaptırmadan önce yanınızda bulunması gerekenler şunlardır:

  • Bir leğen su
  • Sabunsuz suyla durulanmış nemli bir bez
  • Kuru ve yumuşak bir havlu

Malzemeleri hazırladıktan sonra bebeğinizin rahat edeceği bir zemin bulmanız gerekir. Bu zemin yatak, tezgah ya da koltuk olabilir. Sert zemin varsa havlu ile yüzeyi yumuşatmanız gerekir. Banyo esnasında bebeğinizin düşmesini engellemek için mutlaka bir emniyet kemeri kullanmalısınız ya da bir eliniz daima bebeğinizin üzerinde olmalıdır. Banyo süreci ise şu şekildedir:

  • Sünger banyosu sırasında bebeğinizi yumuşak bir havlu ile sarmalı ve adım adım yalnızca yıkayacağınız kısımları açmalısınız.
  • Öncelikle nemli bez ile bebeğinizin yüzünü yıkamaya başlamalısınız. Bu sırada ağzına ve gözlerine su girmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Yumuşak bez ile göz çevresini, burnunu ve yanaklarını silmelisiniz.
  • Ardından vücudun geri kalanını ve bebek bezi bölgesini yukarıdan aşağı olmak üzere yıkamaya başlamalısınız.

Bebeğinizin sağlıklı bir gelişim göstermesi için gerekli sağlık ve hijyen koşullarını oluşturmanız oldukça önem arz eder. Bu nedenle bebeğinizi düzenli olarak yıkamanız gerekir. Bebek banyo yaptırma zamanını sıklıkla gerçekleştirmeniz onun pişik ya da benzeri cilt enfeksiyonlara karşı bir kalkan oluşturmasını sağlar.

Yenidoğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yapılır
Yenidoğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yapılır

Yenidoğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebeğin banyosu oldukça dikkat gerektiren bir süreçtir. Bebeğinizi suya sokmadan önce hazırlığınızı yapmış olmanız gerekir. Yenidoğan banyo için gerekenleri hazırladıysanız yıkama işlemine başlayabilirsiniz. Yeni doğan bebek nasıl banyo yaptırılır sorusunun cevabı ise en basit haliyle şu şekildedir:

  • Bebek banyo sıcaklığı düzenledikten sonra bebeğinizi soyabilir ve bebeğinizi suya sokabilirsiniz. İki elinizde bebeğinizin başını ve poposunu destekleyerek bu işlemi yapabilirsiniz. Eğer bebeğinize banyo yaptıracağınız küvet içerisinde oturma ya da yatma bölümü varsa bebeğinize banyo yaptırmanız biraz daha kolay olur.
  • Bebeğinizi tek başınıza banyo yaptıracak iseniz kolununuzu bebeğinizin koltuk altından geçirip bebeğinizin diğer koltuk altına ulaşabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin hem düşmesini engellersiniz hem de başını herhangi bir yere vurmasını önlersiniz.
  • Boştaki diğer elinizde önce bebeğinizin üzerine suyu yavaşça dökerek onu suya alıştırabilirsiniz. Suyu bir anda dolu dolu dökmekten kaçınmanız gerekir çünkü bu durum bebeğinizin korkmasına sebep olabilir.
  • Bebeğinizi suya alıştırdıktan sonra yumuşak banyo lifine vücut sabunu koyup yumuşak hareketlerle sırasıyla bebeğinizin gövdesini, bacak aralarını, ayaklarını ve ellerini yumuşak bir masaj yapar gibi yıkayabilirsiniz. Ardından suyu yavaş yavaş vücuduna dökerek bebeğinizi durulamaya başlayabilirsiniz.
  • Sonra bebeğinizin saçına şampuanını koyup yumuşak bir şekilde başını yıkabilir ve durulama aşamasında bebeğinizin yüzüne su gelmemesine dikkat ederek bu süreci tamamlayabilirsiniz. Bu noktada bir elinizle bebeğinizin alnını elinizle kapatabilirsiniz. Bu sayede su elinizden dışarı doğru akar ve yüzüne su gelmez.
  • Bebeğinizi sıkıca tutarak yüzüstü tutacak şekilde kolunuza yatırabilirsiniz. Bebeğiniz bu pozisyondayken diğer elinizle bebeğinizin kulak arasını, poposunu ve yüzünü yıkayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin vücudunda sabun kalmaması için onu 2 ya da 3 dakika boyunca su ile iyice durulamanız gerekir.

Yıkama işlemi tamamlandığı gibi bebeğinizi yumuşak bir zemin üzerindeki havluya yatırabilir ve havlu ile bedenini sarabilirsiniz.

Banyo Sonrası Bebeğinizi Nasıl Kurulamalısınız
Banyo Sonrası Bebeğinizi Nasıl Kurulamalısınız

Banyo Sonrası Bebeğinizi Nasıl Kurulamalısınız?

Bebek nasıl banyo yaptırılır sorusunun ardından banyo sonrası nasıl kurulanmalıdır sorusu da karşınıza çıkar. Bu noktada sırasıyla şu işlemleri yapmalısınız:

  • Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra giydireceğiniz yere götürmelisiniz.
  • Bebeğinizi yatıracağınız zeminin yumuşak olmasına her zaman dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğinize sarmış olduğunuz havluyu açmadan önce yumuşak hareketlerle gövdesini okşayarak kurulamalısınız.
  • Bebeğiniz havlu içerisindeyken yumuşak bir bez ile önce bebeğinizin yüzünü, göz pınarlarını, kulak arkasını ve kulak içini kurulamalısınız.
  • Bebeğinizin burnu için özel bir temizlik gerekmez. Bebeğinizin burnunu yumuşak bir bez ile silmeniz yeterli olur.

Banyodan Sonra Masaj Yapma Süreci Nasıldır?

Yeni doğan bebeğin banyosu nasıl yapılır sorusuna cevap bularak bebeğinizi yıkadığınız zaman bebeğinizin vücuduna masaj yapmanız gerekir. Keyifli bir banyo sonrasında bebeğinizin hassas vücuduna masaj yapmak onu hem rahatlatır hem de kişisel gelişimine yardımcı olur.

Bu masaj için ilk olarak bebeğinizin saçını kurulamanız ve yumuşak saç fırçası ile saçını taramanız gerekir. Bebeğinizi banyo yaptıktan ve kuruladıktan sonra hafif nemli bırakmanız önemlidir. Bebeğiniz nemliyken önce pişik önleyici kremi kasık ve bez bölgesindeki kıvrımlara ince tabaka halinde sürmelisiniz. Ardından bebeğinizin bezini bağlamalısınız. Daha sonrasında bebe yağı gibi losyonları ile boyun kısmından başlayarak ayak parmaklarına kadar yukarıdan aşağı doğru bir şekilde yumuşak bir masaj yaparak ilerlemeniz gerekir.

Banyo sonrası bebeğinize yapmış olduğunuz bu bakım sayesinde bebeğiniz dinlenmiş olur ve huzurlu bir şekilde uykuya dalar. Siz de yenidoğan banyosu konusunda merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilir ve bebeğinizin keyifli ve sağlıklı bir şekilde temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top