Close

Bebek Odası Nasıl Olmalı, Bebek Odası Nasıl Hazırlanır?

Bebek Odası Nasıl Olmalı, Bebek Odası Nasıl Hazırlanır

Bebek Odası Nasıl Olmalı, Bebek Odası Nasıl Hazırlanır

Dünyaya getirecekleri bebekleri için heyecanlı olan ebeveynler çocuklarının odalarını tasarlarken, hem tatlı bir neşeye hem de kafa karışıklığına kapılabiliyorlar. Bunun sebebi, bebekleri için en güzel ve en muhteşem odayı dizayn etmek istemeleridir. Hep bir şeyler almak odayı masallar dünyasındaki gibi bir bölüme çevirmek ve bebeklerinin orada huzurlu ve sağlıklı bir şekilde eğlenmesini, oynamasını, uyumasını ve büyümesini isterler. Ancak bu aşamada onun konforu kadar önemli olan bir diğer husus onun güvenliğidir.

Her anne ve baba gibi bebeğinizin odasının dekorasyonunu yaparken en ince ayrıntısına ve en ince parçasına kadar düşünerek hareket edersiniz. Bebek odasını tasarlarken duvarın rengini, odaya yerleştireceğiniz halıyı, bebeğiniz için uygun olabilecek aydınlatmayı ve yatacağı karyolayı dahi özenle araştırmanız ve seçmeniz gerekir. Hem tasarımını yapacağınız odayı hem de odanıza uygun olan mobilya ve aksesuar seçimlerini de dikkatli bir şekilde bebeğinize göre yapmalısınız.

Bebek odası, anne ve babanın odasına yakın bir alanda olmalıdır. Gece uyandığında odaya rahat bir şekilde ulaşım sağlayacağınız bir düzenek de bulunmalıdır.

Odaya mobilyaları yerleştirirken, bebeğinizin hareket koşullarına göre konumlandırma yapmalısınız. Bu sayede çocuğunuz büyüdüğünde oda içerisinde konforlu bir şekilde oyun oynayabilecek ve istediği gibi etkinlik yapabilme ihtiyacını karşılamış olacaktır. Eşyaları alırken, bebeğinizin çabucak büyüme durumunu da hesaba katmanız önemlidir. Özellikle bebek karyolası alırken, ileriki yaşlarında da kullanabileceği bir karyola alırsanız hem kullanım süresi uzun olur hem de bir sonraki aşamada tekrardan mobilya almak zorunda kalmazsınız.

Bebeklerin bazılarında alerjik durumlar görülebilir. Böyle durumlarla karşılaştığınızda bebeğinize uygun antibakteriyel temizleme sağlayan halılar kullanabilirsiniz. Odaya almayı düşündüğünüz perdeleri tül perde olarak satın alırsanız minimumda toz tutar ve ütü gerektirmez. Ancak stor perdeler sıklıkla toz tutması sebebiyle tercih edilmesi önerilmeyen ürünler arasında yer alır. Aynı zamanda bebeğin odasının hava sirkülasyonu da düzenli olarak sağlanmalıdır. Bunun için oda düzenli olarak havalandırılmalı ve bir nem ölçerden yararlanılmalıdır.

Aksesuar olarak yerleştireceğiniz eşyalar bebeğin ilgisini çekecek tarzda şeyler olmalıdır. Bebekler daha çok görsel şeyleri ilk başta algıladıkları için ona uygun tarzda süs eşyaları ve oyuncaklar alarak odayı daha hoş bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Aldığınız bu oyuncakların köşelerinin keskin olmamasına özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin altını değiştireceğiniz bir alan da oluşturmalısınız. Tüm ürünlere ulaşımınızı kolay sağlayacağınız yerlere yerleştirmelisiniz. Bebek beşiğini alırken, kullanım rahatlığının yanı sıra güvenliği ve kalitesi bakımından kullanılan ürünün ne olduğuna, kalite güvencesine bakarak almalısınız. Duvara asmayı düşündüğünüz fotoğraflar veya çerçeveleri duvara sabitlemelisiniz. Bebek odası için kullanacağız her bir ürün, her bir eşya detaylı bir şekilde incelenerek alınmalı ve odaya yerleştirilmelidir.

Bebek Odası Nasıl Hazırlanır?

Bebeğinizin odasını hazırlarken, öncelikle sağlıklı, kullanımı basit ve özellikle temizliğini rahat ve pratik şekilde yapabileceğiniz kolay kurulumu olan eşyaları seçmeniz gerekir.

Odanın duvarlarını bebeğinizin sağlığına uygun bir boya seçerek boyamalısınız. Bu işlemi bebek dünyaya gelmesine birkaç ay kala yaparsanız, odadaki o boya kokusu gidecektir. Bebeğinizin odasına ışık almasını sağlayacak hoş ve sevimli perdeler diktirerek farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Tüm bu ürünler arasından en bebeğinize uygun olanını ve odayı fazla küçültmeyecek, büyük gösterecek mobilyayı seçebilirsiniz. Böylelikle odayı daha geniş gösterebilir ve çocuğunuza ilerisi için boş bir oyun alanı da yaratabilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı açısından en uygun mobilya tarzı ağaçtan üretilmiş, hiçbir kimyasal malzeme kullanılmamış tasarımlardır. Alacağınız karyolayı cam kenarına ve perdeye yakın olmayan bir yere konumlandırdığınızda gün ışığının aydınlığından ve güneşten çok daha rahat yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzu gelecekte oluşabilecek kazalardan da korumuş olursunuz.  Kullanacağınız çarşaf ve yastıklarda da pamuksu özelliği olan ve bebeğin cildini tahriş etmeyecek tarzda ürünler seçilmelidir. Bebeğin karyolasının üzerine seçeceğiniz nevresimlerde sevimli hayvanlardan oluşan desenleri tercih edebilirsiniz. Bebekler bu tarz örtüleri sevimli bulabilirler. Bunların yanı sıra diğer ihtiyaçlarınızı anında karşılayabilecek şifonyerler, altını açma masası, odanızda yeriniz varsa emzirme bölümü  de oluşturarak fonksiyonel ve şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı zamanda duvara asacağınız raflarla da kullanım alanınızı çoklaştırmış olursunuz. Gardırop düzenini sağlayacak bazı özel dolap içi düzenlemeler yaparak daha düzenli bir görünüm elde ederken istediğiniz her şeye de anında ulaşabilirsiniz. Bebeğinizin odası için aldığınız dolabın kapağının mekanizmasının yavaş kapanan özelliğine sahip olmasına özen göstermelisiniz.

En önemli noktalardan biri de odanın aydınlatmasıdır. Çok aşırı yüksek voltajlı ampulleri ve ışıklandırmaları tercih etmeyiniz. Işıklandırması normal olan ampulleri bebeğin odasında kullanabilirsiniz. Bebeğin gözleri ilk başlarda ışığa rahat bir şekilde bakamayacağından led aydınlatmalarını odaya yerleştirebilirsiniz. Yatağının üst kısmına da gece ışıklandırması takabilirsiniz. Bebeğiniz, tavana veya duvara yansıyan desenli (yıldızlı) ışıklar ve içerisinde yer alan müzik sayesinde gözlerini kapatıp rahatça uyuyabilir. Eğer odanız güneş ışınlarını yoğun alan bir cephede ise o halde koyu fon perdeleri ile loş bir ortam oluşturabilirsiniz.

Yere almayı düşündüğünüz halı kaymayan özelliğe sahip olmalı, kir tutmayan bir yapıda olmalı ve yıkama bakımından pratik olmalıdır. Bununla birlikte bebeğinizin halıya ya da onda birikme ihtimali olan tozlara karşı bir alerjisi varsa antialerjik halıları tercih edebilirsiniz.

İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalı
İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalı

İdeal Bebek Odası Nasıl Olmalı?

Evinizin hava alan ve güneş gören tarafında bebeğin odasına yer vermelisiniz. Odanın büyük ferah ve iç açıcı bir görünüme kavuşması için aydınlık ve soft renkleri tercih etmelisiniz. Bu sayede bebeğinizin odasının büyük ve aydınlık görünmesini de sağlamış  olursunuz. Ayrıca odayı tek renk boyamak yerine iki renk şeklinde boyayarak odaya hareketlilik kazandırmayı da tercih edebilirsiniz. Dekorasyonda tercih edeceğiniz eşyaları olabildiğince pratik olan ve odada daha az yer kaplayacak mobilyalardan yana kullanmalısınız. Kenarları sivri ve keskin olan mobilyaları aldıysanız bebeğinizi tehlikelerden korumak için bebek köşe koruyucuları ile önlem almalısınız. Bebeğinizin odası küçük boyutlara sahipse bu tarz bir odada daha çok duvara monte edilen eşya ve mobilyaları tercih ederek kullanım alanınızı genişletebilirsiniz.

Çocuk odasının temizlenmesi son derece önemlidir. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde karyolası üzerine serdiğiniz yatak çarşafı, yastığı ve yorganı sürekli değiştirmelisiniz. Karyolasını mümkün olduğunca hijyenik tutarak sağlıklı bir alan oluşturabilirsiniz.

Bebeğe oyuncaklarıyla rahatlıkla oynayabileceği konforlu bir alan oluşturmalısınız. Oyuncaklarını koyacağı bir oyun sandığı alarak oyuncaklarını oraya koyabilir ve odanın daha derli toplu gözükmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz için aldığınız oyuncakların olabildiğince doğal ürünler olmasına dikkat ediniz. Çünkü ilk tutma işlevlerini kazandığında her şeyi ağzına alıp koyma isteği olacağından bu aşamada boyalı ya da yoğun kimyasal içeren ürünlere temas etmemesi önem taşır.

Bebeğin odasında kullanacağınız aydınlatma ile odayı daha ferah bir alana çevirebilirsiniz. Odanın her bir köşesine eşit gelecek şekilde aydınlatmaları yerleştirmelisiniz. Aldığınız ürünün yoğun ve yorucu bir ışığa sahip olmamasına dikkat etmeli bebeğinizin kolayca adapte olabileceği ve uykuya dalmasını engellemeyeceği bir ampul tercih etmelisiniz. Bu aşamada özellikle gece uykuları için minik bir gece lambasından yardım alabilirsiniz.

Bebeğinizin gelişimine katkıda bulunacak eğitici oyun halılarını kullanarak odaya arklılık yaratabilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem halının üzerindeki desenli oyunlar ile eğlenceli zamanlar geçirebilir hem de gelişimi açısından onu destekleyici oyunlar ile zihnini güçlendirir. İdeal bir bebek odasının tamamlayıcısı perdelerdir. Odada kullandığınız perdeler gece ve gündüz ışıklarını dengelemeli ve bebeğin uyuması için ideal bir ortam sağlamalıdır. Bunun için bir tül ve ek olarak da bir fon perde tercih edebilir ve gündüz uykusundan önce fon perdeyi çekerek karanlık bir ortam oluşturabilirsiniz. Ayrıca odanın içerisinde yer alan prizleri güvenlik malzemesi ile kapattığınızda  ileride bebeğiniz yürümeye başladığında onu tehlikelerden bu şekilde koruyabilme avantajına sahip olabilirsiniz.

Bebeğinizin uzun vadede kullanabileceğin hem öğrenip hem de eğlenebileceği oyuncakları tercih etmeniz de en az oda dekorasyonu kadar önemli bir husustur. Küpler, sesli oyuncaklar, peluşlar, yıldızlar, puflar ve minderler, dekoratif çıkartmalar gibi bebeğin ileride de kullanabileceği aksesuarları odasına yerleştirebilirsiniz.

Anne ve bebeğin en özel anı olan emzirme zamanlarını geçirebilecekleri hoş bir köşeyi  odanın içerisinde yaratabilirsiniz. Ayaklarınızı rahatlıkla uzatabileceğiniz sallanan bir koltuk ya da konforunuzu sağlayacak sabit bir tek kişilik oturma koltuğu alarak  bebeğinizle birlikte güzel vakit geçirebilir ve uyuyabilirsiniz.

Bebek Karyolası Seçi̇mi̇nde Nelere Di̇kkat Edi̇li̇r
Bebek Karyolası Seçi̇mi̇nde Nelere Di̇kkat Edi̇li̇r

Bebek Karyolası Seçi̇mi̇nde Nelere Di̇kkat Edi̇li̇r?

  • Keskin ve sivri kenarları olmamalı
  • Yatağın kenarlarında korkuluklar olmalı.
  • Bebeğin kafası geçmeyecek şekilde dar olmalı
  • Karyolanın parmaklıkların arasında yastık olmamalı
  • Korkulukların arasındaki mesafe 2,5 cm ile 6 cm arasında olmalıdır.
  • Bebek büyüdüğü için kullanımı kolay mobilyalar tercih etmelisiniz.
  • Karyolanın yatak zeminin ayarlanabilir olması
  • Karyolanın içine yerleştirilecek yatağın mobilya ölçülerine uygun olması
  • Karyolada korkuluklar yoksa o zaman bebek yatak bariyeri alarak güvenlik sağlanmalı
  • Bebeğin sağlığına uygun karyola seçilmeli
  • Karyolanın içerisine kalın yorganlar, girintili ve çıkıntısı olan örtüler koyulmamalı
  • Bebek köşe koruyucusu kullanılmalı
  • Bebeğiniz için aldığınız karyolayı uzun vadeli kullanabilecek şekilde tercih edilmeli
  • Sedir tipi karyolalar ya da yanları kapalı karyolalar tercih edilmemeli
  • Yatağın içinde çok fazla yastık bulundurulmamalı
  • Çok sert olmayan yatak kullanılmalı
  • Plastik ve kimyasal ürünler içeren malzemelerden yapılmış karyolalar tercih edilmemeli
  • Doğal ürünlerle yapılmış, ahşap malzemelerle tasarlanmış ürünler kullanılmalı
  • Kanserojen madde bulunmaması
  • Birinci sınıftan yapılmış malzeme kullanılmalı
  • Karyolanın dayanıklı olması
  • Çekmece ve parmaklık mekanizmasının sessiz olması
  • Karyolanın sağlamlığı ve hava geçirgenline sahip olması gerekir.
  • Kumaş ile kaplanmış bir karyola alacaksanız antibakteriyel özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top