Close

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerin gözlerinde çapaklanma sık görülen bir rahatsızlıktır. Bebeğinizin gözlerinde çapaklanma varsa bunun birkaç nedeni olabilir. Eğer, bebeğinizin gözlerindeki çapaklanma doğduktan birkaç gün sonra oluştuysa bebeğiniz doğum sırasında enfeksiyon kapmış olabilir. Fakat doğumun ilk haftasından sonra oluşan çapaklanmada bebeğinizin gözleri mikrop kapmış olabilir. Bir diğer neden ise gözyaşı kanalı tıkanması olabilir. Bebeğinizin gözlerinde sürekli olarak çapaklanma meydana geliyorsa, gözlerdeki çapaklanma hakkında ayrıntılı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz. 

Çapaklanmanın Nedenleri 

Bebeğinizin gözleri sürekli olarak çapaklanıyorsa bunun birkaç nedeni bulunur. Bebeklerin gözlerindeki çapaklanma daha ay olarak büyük bebeklere göre daha sık görülür. Şayet, bebeğiniz yeni doğduysa ve gözlerinde çapaklanma varsa, bunun birkaç nedeni olabilir:

  • Yeni doğan bebeğinizin gözlerindeki çapaklanma sıklıkla doğum sırasında bebeğinizin vajinadan geçerken kaptığı enfeksiyondan oluşur.
  • Şayet, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa bebeğinizin gözlerindeki çapaklanma bu hastalığa bağlı olabilir. Böyle bir hastalığınız varsa ve bebeğinizin gözlerinde çapaklanma gözlemliyorsanız hemen bir göz doktoruna götürmeniz ve derhal tedaviye geçmeniz gerekir. Zira, bu hastalık bebeğinizin gözlerinde kalıcı hasara yol açabilir.  
  • Doğum sırasında sizden bebeğinize genital (herpes) uçuk virüsünün bulaşması bebeğinizin gözlerindeki çapaklanmaya neden olabilir. 
  • Bebeğiniz uzun süre kalabalık ve kapalı bir ortamda kaldıysa gözlerinde çapaklanma oluşabilir. Kapalı ortamda pek çok insan bir arada bulunduğundan bebeğiniz gözlerinde çapaklanmaya neden olabilecek virüsleri bulaştırabilirler.
  • Bebeğiniz bakteriyel ya da viral kaynaklı bir hastalık geçirdiyse bağışıklık sistemi zayıflar. Bunun sonucunda bebeğinizin gözleri pembeleşip, kızarır ve çapaklanma oluşabilir. 
  • Bebeğinizin gözüne yabancı bir cisim kaçmış olması da olabilir.
  • Gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık…
  • Bebeğinizin göz korneasında meydana gelen bir travma nedeniyle de çapaklanma oluşabilir. 

Bebeklerin Gözlerindeki Çapaklanma Nasıl Geçer? 

  • Bebeğinizin gözlerindeki çapaklanma enfeksiyon kaynaklı ise sıklıkla antibiyotik tedavisi uygulanır. 
  •  Eğer, bebeğiniz 6 aylıktan daha büyükse ve kronikleşmiş bir çapaklanma sorunu bulunuyorsa ne kadar erken tedavi ettirirseniz bebeğiniz açısından o kadar iyi olur. 
  • Bebeğinizin gözlerindeki çapaklanmayı tedavi ettirmediğiniz takdirde çapaklanma  gözyaşı kanallarındaki tıkanıklığa neden olabilir. 
  • Bebeğinizin gözlerindeki çapağı temizlemek için ılık suyla ıslatılmış temiz bir bezle gözlerini silebilirsiniz. 
  • Bebeğinizde gözlerinde oluşan çapaklanma için çay pansumanını deneyebilirsiniz. Kaynattığınız çay suyu çapaklanmaya iyi gelen faktörler arasında yer alır. 

Bebeğinizi Göz Doktoruna Ne Zaman Götürmelisiniz? 

Bebeğinizin gözlerindeki çapaklanma sıklıkla enfeksiyon, gözlerinin tahriş olması ya da alerjik bir tepkime nedeniyle ortaya çıkar. Bebeğin gözlerindeki çapaklanma ender görülse dahi bulaşıcı bir hastalık yüzünden de oluşabilir. Bebeğiniz uyandığında bebeğinizin göz kapaklarının ve göz pınarının etrafında sarı renkli ve yapışkan bir sıvı görürseniz, bu sıvıyı bebeğinizin yeni uyanmış olmasına yormayın. Eğer, bebeğiniz yeni doğmuşsa hemen, çapaklanma 6. aydan sonraki bir dönemde oluştuysa 2 gün bekledikten sonra doktora mutlaka götürmelisiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top