Close

Bebeklerde Ses Kısılması Sebepleri

Ses tellerinde oluşan anormal değişimler sonrasında yaşanan rahatsızlık durumuna ses kısılması denir. Bebeklerde ses kısılması zaman zaman yaşanan bir rahatsızlıktır. Bebeklerin çok ağlaması durumunda bu sorun yaşanabileceği gibi bazı başka sebeplerden de ses kısılması yaşanabilir. 

Bebeklerde yaşanan ses kısılmasının altında yatan sebepler şunlardır:

1. Bebeklerde görülen ses kısıklığının en belirgin nedeni nodül, kist, polip gibi ses tellerinin orta bölümünde oluşan iyi huylu oluşumlardır.

2. Gelişim çağındaki bebeklerde genellikle ses kısıklığı sesin kötü kullanımından kaynaklanır.

3. Eğer bebeklerde normalden fazla boğazını temizleme girişimi varsa, öksürme durumu oluşuyorsa gırtlak reflüsü olma ihtimali olabilir.

4. Ses kısılması bebeklerde enfeksiyon sonucunda da oluşabilir.

5. Ses kısılmasına neden olabilecek diğer etkenlerse; alerjik rahatsızlık, fazla sigaralı bir ortamda kalması,kusma sonucunda oluşabilecek ses kısılması ve diğer psikolojik etmenlerdir.

Bebeklerde Ses Kısıklığı Hangi Durumda Endişe Yaratır?

Bebeklerde görülen ses kısıklığı 1 haftadan fazla sürmesi durumunda ciddi bir sorun olarak görülebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Ses Kısıklığı Tedavisi Hangi Durumda Uygulanır?

Bebeklerde  ses kısıklığında tedavi için, kulak burun boğaz hekimiyle dil konuşma terapistinin ortak takım çalışmasıyla yapılır. Kulak burun boğaz hekimi cerrahi müdahale gerektiği durumda tedaviyi üstlenir. Genellikle bebeklerde ses tellerinin cerrahi müdahalesinden çok ses terapisine yönlendirilir. Uzman ses terapisti eşliğinde tedavi süreci devam eder. Genellikle terapist ses tellerini nemli tutmaya, ses tellerini tahriş eden maddelerden uzaklaştırarak ses egzersizleri yapılır ve nefes koordinasyonu ile sağlanmaya çalışılır.

Bebeklerde  Görülen Ses Kısıklığının Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ses kısılmaları için Bebeklerde doğal bitkiler yardımıyla ek tedavi yapılabilir. Bu tabii ki %100 başarı sağlayan bir uygulama değildir sadece ses tellerinin yumuşamasına yardımcı olur. Bu bitkisel formül;

1. Bal: Ses kısıklığına doğal çözüm arayan biri balı rahatlıkla kullanabilir. Balın antioksidan özelliği bulunduğundan boğazda görülen hassasiyetin kaybolmasına o bölgenin rahatlamasını sağlar. Kaynamış suya, yarım limon ve bal ekleyerek içebilirsiniz.

2. Zencefil: Bal gibi zencefil de aynı şekilde ses kısıklığı iyi gelen bitkilerden biridir. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan zencefil, özellikle viral enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. İster toz ister kök zencefil olarak kullanabilirsiniz. Kaynamış suya 2 kök zencefil atın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin ardından ılık bir şekilde içilebilir.

3. Siyah turp ve bal: Bu ikili ses kısıklığına iyi gelen ikililerden biridir. Bu tadı çocuğunuz beğenmediği durumda kırmızı turpla yapabilirsiniz. Ayrıca turpu rendeleyip bir tülbent yardımıyla suyunu sıkıp, suyunu bebeğe çay kaşığı yardımıyla az miktarda içirilebilir.

4. Ekinezya: Bu çayda yine bal da görüldüğü gibi güçlü bir antioksidan özelliği taşır. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Bebeklerde birkaç çay kaşığını geçemeyecek şekilde verilebilir.

5. Papatya: Bu bitkiyi kaynattıktan sonra ılık olmasını bekleyip bir kaç çay kaşığı içebilirsiniz. Papatya ses tellerinde oluşan deformasyona iyi gelir.

Tüm bu bitkiler takviye edici tedavi yöntemidir. Kesinlikle ilaç niteliği taşımazlar. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top