Close

Böbrek yetmezliği belirtileri ve tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Vücudunuzda oluşan bazı değişiklikler hastalık habercisi olabilir. Bu hastalıklar arasında hayati önem taşıyan hastalıklara rastlamak da olasıdır. İnsan vücudu için hayati önem taşıyan böbreklerde ortaya çıkan böbrek yetmezliği de birtakım belirtiler ile kendini gösterir. Peki, iki farklı türü bulunan böbrek yetmezliğinde hangi belirtilere rastlanır?

Böbrekler, vücuttaki atıkları dışarı atma, homeostaz (vücut dengesi) sağlama, asit-baz düzenleme, kan basıncını ayarlama ve hormon salgılama gibi görevleri olan bir organdır. Her insanda iki tane bulunmakla birlikte bazı insanlar tek böbrek ile doğabilir ya da bir hastalıktan dolayı böbreğinin birini kaybedebilir. Sol böbrek dalağın arkasında, sağ böbrek ise karaciğerin arkasındadır. Böbrekler, tehlikeli hastalıkların oluşabildiği organlardır. Hastalık sonrası böbrekler görevlerini yerine getiremeyeceği için vücut için tehlikeli sonuçlar doğabilir. Bu hastalıklardan birisi de böbrek yetmezliğidir.

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının verimini %15’in altına düşüren bir hastalıktır. Böbrek yetmezliği durumunda böbreklerin kanı temizleme fonksiyonu da çalışmayacak hale gelir. İki farklı türü vardır. Akut böbrek yetmezliği geçici ve iyileştirilebilir bir türdür. Kronik böbrek yetmezliği ise kalıcı hasarlar veren ve ilerleyen bir hastalıktır. Kişi, ömür boyu diyaliz yardımı almak durumunda kalır. Tedavisi ise ancak böbrek nakli ile mümkündür. Fark edilebilir böbrek yetmezliği belirtileri vardır. Bu nedenle erken teşhis imkânı da vardır.

BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ 

  • Nefes darlığı: Koşmak, yürümek, merdiven çıkmak gibi normalde rahatlıkla yapılabilen aktivitelerin zorlaşması ve nefes nefese kalmak, böbrek yetmezliğinin vücutta yarattığı etkilerden birisidir.
  • Ağız tadında ve kokusunda değişim: Böbrek yetmezliği sonucunda vücuttaki kanın temizlenmesi zorlaşacağı için kanda üremi (atık)  birikir. Bu durum ise tüketilen besinlerden farklı tatlar alınmasına ve ağız kokusunun kötüleşmesine sebep olur.
  • İdrar değişimleri: Böbrekler vücuttaki atıkları idrar yoluyla atar. Dolayısıyla böbreklerde oluşan hastalıklar idrar ile kendini belli eder. İdrarın miktarı, rengi, kanlı olması ve idrara çıkma sayısındaki değişiklikler böbrek yetmezliği belirtisi olabilir.
  • Cilt sorunları: Temizlenemeyen kanın vücutta biriktireceği toksinler ciltte kaşıntılara ve yer yer ağrılara sebep olabilir.
  • Mide sorunları: Vücutta kalan zehirli atıklar mide bulantısına yol açar. Bu sebeple mide bulantısı ile birlikte kusmalara da rastlanılabilir. Mide sorunları nedeniyle iştahsızlık ortaya çıkabilir ve kilo kaybı yaşanabilir.
  • Şişkinlik: Böbrek yetmezliğinin etkisiyle idrar atımı da zorlaşabilir. İdrar atımının zorlaşması ise vücutta sıvı birikmesine ve şişkinliğe yol açar.
  • Konsantrasyon problemleri: İşlevlerini tam anlamıyla yerine getiremeyen böbreklerin kandaki düzeni bozması, beyne giden oksijeni de etkiler. Beynin yeteri kadar oksijen alamaması ise konsantrasyon bozukluğu olarak kendini gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top