Close

Boğaz Enfeksiyonu Sebepleri

 

Boğaz enfeksiyonu üst solunum yolunda karşılaşılan ve çeşitli virütik ve bakteriyel etkiyle oluşan anatomik bir rahatsızlıktır. Vücudun bir parçası olan boğazda çeşitli organlar bulunur. Bu yüzden boğazda oluşan enfeksiyonlara üst solunum enfeksiyonları denir. Bağışıklık sistemi zayıf kaldığında vücudun kendini savunamaması, virüsler ve bakteriler yüzünden çeşitli boğaz enfeksiyonları oluşur. 

Virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonları: Grip, soğuk algınlığı ve mononükleoz boğaz enfeksiyonuna yol açan en yaygın virüs kaynaklarıdır. Çok fazla türlere ve kategorilere ayrılıyor. Bu virüs türlerinin tamamı, yüksek bulaşma kapasitelerine sahiptirler. Genellikle en etkili oldukları mevsim kış ayıdır. Boğaz enfeksiyonu oluşumu genellikle bu virüslerden kaynaklanır.

Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonları: Bu enfeksiyon türleri hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken çok ciddi hastalıklardır. En yaygın bakteriyel enfeksiyonlar streptokokus, hemofilus ve mikoplazma bakterilerinden kaynaklanır. Bakteri kaynaklı oluşan boğaz enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilebilirler.

Genellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları mevsim geçişlerinde görülür. Boğaz ağrısı, bitkinlik, baş ağrıları, öksürük ve balgam en sık görülen ortak belirtilerdir. Ancak gripte rastlanılan belirtilerin biride boğaz enfeksiyonudur. Grip hastalığına bağlı boğaz enfeksiyonu oluşumunu gözlemleyebileceğiniz semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

-Yemek esnasında ve yutkunurken boğazda acı hissetmek.
-Boğaz bölgesinde kızarma.
-Boğazın şişmesi.
-İltihaplanma.

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri

  • Boğaz enfeksiyonu oluşumundan itibaren, hayat kalitesini düşürür. Kişiyi rahatsız ederek bitkin bırakır. 
  • Bununla birlikte boğaz enfeksiyonu rahatsızlığı boğaz bölgesinde şişmeye yol açar ve yutkunma sırasında rahatsızlık yaratır. 
  • Hastalık ilerledikçe nefes almak zorlaşır ve ses daha boğuk çıkmaya başlar. 
  • Boyunda ve kulak bölgesinde ağrı oluşur. 
  • Burun sık sık akar ve balgam çıkarma ihtiyacı duyulur. 
  • Ateş yükselir ve bitkinlik oluşur. 
  • Sürekli öksürmekten kaynaklı boğazlar tahriş olur.

Boğaz İltihabı Tedavisi

Boğaz enfeksiyonları genellikle virüs ve bakterilerden dolayı ortaya çıkarlar ve bir süre rahatsızlıklara neden olduktan sonra, vücut sistemlerinin kendini savunmasının ardından ciddi bir tedavi sürecine ihtiyaç duymadan iyileşme gerçekleşir. Bu süreci daha da hızlandırmak için belirli yöntemler bulunur. İlk yapmanız gereken KBB doktoruna muayene yaptırmak olmalıdır. Yüksek ateş, baş ve boyundaki ağrıların iyileşmesi için ağrı kesiciler kullanılabilir. Virüs kaynaklı oluşan boğaz enfeksiyonlarında, antibiyotik genellikle kullanılmaz. Boğaz enfeksiyonlarını bitkisel yöntemlerle hızlıca iyileştirebilirsiniz.

Zencefilli Limon Çayı

Bu karışım sayesinde mikroorganizmalara ve bakterilere karşı vücut çok daha kolay şekilde antikor üretebilecektir. Ekstra olarak öksürüğünüzü azaltarak boğazınızı rahatlatır.

1 su bardağı kadar kaynamış olan suyun içerisine yarım çorba kaşığı kadar rendelenmiş zencefil ekleyin. Bardağı bir çay tabağıyla kapatarak 5 dakika kadar dinlendirin. Biraz ılıklaştıktan sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, boğaz ağrısını ve bademcik rahatsızlıklarını iyileştirir. Antibakteriyel özellikleri olduğu için bakteri kaynaklı tüm rahatsızlıklara iyi gelir.

Hindistan cevizi yağı, 1 tatlı kaşığı bal ve 3 çorba kaşığı limon suyuyla bir karışım hazırlayın. En düşük sıcaklıkta iyice kaynatın. Bu hazırladığınız karışımı bir kaba aktarın ve soğumasını bekleyin. Bu karışımı bir daha tüketmek için hava geçirmeyen bir şişede saklamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top