Close

Boyun fıtığının 5 belirtisi

Boyun omurları, omurga sisteminde yer alan en dikkat edilmesi gereken omurlardır. Bu nedenle hareketlerinizi daha yavaş ve daha kontrollü yapmalısınız ki boynunuza zarar gelmesin. Özellikle masa başında veya bilgisayar karşısında uzun saatler boyunca hareketsiz kalan bireylerde boyun fıtığına rastlamak daha muhtemeldir.

Boyun fıtığı nedir?

Boyun fıtığının tam tanımı, boyun omurlarındaki kıkırdak dokunun omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu omuriliğe baskı yapması ile oluşan rahatsızlıktır. Boyun fıtığı, omuriliği ve sinirleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Boynun her yöne olan hareketinin kolaylaşmasını sağlayan disk yapısının hasar görmesi veya yerinden oynaması önemli sorunlara sebep olmaktadır. Boyun fıtığına bağlı ağrılar, sırta, kürek kemiğine ve omuza hatta parmak ucuna kadar bile etki edebilir.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Boyun fıtığının belirtileri, fıtığın vücuttaki konumuna ve rahatsızlığın süresine göre farklılıklar gösterir. En çok dikkat çeken belirtiler ise şunlardır:

  • Genellikle tek taraflı olan, kola doğru yayılan bir ağrı,
  • Parmak uçlarına kadar etki eden bir ağrı ve zaman zaman parmak uçlarında uyuşmaların oluşması,
  • Ağrının yayıldığı koldaki gücün azalması,
  • Cisimleri taşımakta zorlanma,
  • Yürüme ve denge bozukluğu.

Boyun fıtığı neden oluşur?

Boyun fıtığının pek çok farklı oluşma sebepleri bulunmaktadır. Boyun, diğer bölgelere göre daha hassas bir yapıya sahip olduğu için boyunda oluşan problemler genç yaşlarda başlayabilir. Boynu sürekli hareketsiz bırakacak işler yapmak, örneğin masa başı işleri veya devamlı olarak bilgisayar başında olmak, uzun süre boyunca soğuk klimaya maruz kalmak boyun fıtığının belli başlı sebeplerinden sadece bazılarıdır. Spor yapmak boyun fıtığının oluşmasını önemli ölçüde engellemektedir. Boyun fıtığı uzun süre hareketsizliğe bağlı olarak oluştuğu için düzenli olarak spor yapmak o bölgeyi hareket ettirecek ve boyun fıtığının oluşma riski azaltılmış olacaktır.

İnce ve uzun boylu insanlarda boyun fıtığı görülme riski kısa boylu insanlara kıyasla daha fazladır. Bu tip insanların kas yapıları daha zayıf olmaktadır genelde ve bu kişiler boyun hareketlerine de yeterince dikkat etmiyorlarsa boyun fıtığı görülme oranı artmaktadır.

Uyku esnasında yanlış pozisyonlarda olmak da boyun fıtığına sebep olabilir. Normal bir birey günde ortalama 6-8 saat uyumaktadır. Uyku için boyun boşluğunu doldurabilen ortopedik yastıkların kullanılması tavsiye edilmektedir.

Boyun fıtığı tedavisi

Boyun fıtığı ileri bir derecede değilse dinlenme, stresten uzak durma, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri ile çözülebilir. Hastaya doğru oturma ve duruş pozisyonları öğretilmelidir. Ancak boyun fıtığı ileri seviyede ise kişiler doktorlarına danışmalıdır ve ileri seviye boyun fıtığının tedavisi genellikle ameliyattır.  Bireyin yaşam standartlarının düşmesine sebep olan boyun fıtığı kesinlikle ertelenmemeli, belirtilerin fark edildiği en kısa zamanda doktora danışılarak uygun tedavi uygulanmalıdır.

scroll to top