Close

Bronşit tedavisinde uygulanabilecek 6 mucizevi yöntem

Kış aylarında sıkça görülen bir hastalık olan bronşitle başa çıkmak çoğu insan için büyük bir sorun olabilmektedir. Bronşit, kısa süreliğine de olsa insanları hayattan alıkoyan bir hastalıktır. Bronşitten hızlıca kurtulmak için neler yapılmalıdır ?  Bronşitin çözümleri karşınızda.

Bronşit hakkında bilinmesi gerekenler

Akciğerlere oksijen taşıyan bronş tüplerinin iltihaplanmasıyla oluşan hastalığa bronşit denir. Bronşit, akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit 1 ila 3 gün sürmekteyken kronik bronşitin iyileşmesi 1-2 ay sürebilir.  Akut bronşit bulaşıcıdır ancak daha ciddi bir durum olan kronik bronşit bulaşıcı değildir.

Bronşitin belirtileri şunlardır:

  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Ateş
  • Eklem ve kas ağrısı

Kronik bronşit tedavisi

Kronik bronşitin tedavi süreci akut bronşite göre daha zorludur. Kronik bronşit tanısı konan kişi sigara içmeyi bırakmalıdır. Kirli havadan uzak durmalı, kirli havanın bulunduğu ortamlarda çalışıyorsa iş değişikliğine gitmelidir.  Bunları yaptıktan sonra bronşitin etkileri azalarak yok olur. Etkilerin tamamen kaybolması yaklaşık 1 ay sürmektedir.

Bronşit nasıl tedavi edilir?

Akut bronşit, ilaç kullanmaksızın bir haftada geçebilen bir hastalıktır. Ancak çabuk iyileşmek için yapılabilecekler şunlardır:

  • Antibiyotik kullanımı:

Bronşit, genellikle virüslerden kaynaklandığı için antibiyotikler bronşite etki etmemektedir. Ancak doktor bronşitin bakteriyel mikroplardan kaynaklandığından şüpheleniyorsa reçeteye antibiyotik yazabilir.

  • Öksürük şurupları:

Öksürük şurupları da bronşite direkt etki etmeyen başka bir ilaçtır. Öksürük çok şiddetli ve dayanılmaz haldeyse doktorlar tarafından yazılabilmektedir.

Dolayısıyla ilaç kullanımı bronşit hastalığına doğrudan etki etmemektedir. Bronşitin en iyi çözümü dinlenmektir. Bronşite iyi gelen ve etkilerini zayıflatan bazı gıdalar vardır.

Bronşite iyi gelen gıdalar

C vitamin: İçerdiği antioksidanlarla bronşitin etkilerini kırabilir. Meyve ve sebzelerde bol miktarda c vitamini bulunmaktadır. En çok maydanoz, kekik, brokoli, mandalina, elma ve portakalda bulunur.

Sarımsak: Tüm enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Vücudu bakterilere ve virüslere karşı daha dirençli hale getirir. Dolayısıyla bronşit, grip gibi hastalıklara yakalanan kişilerin tüketmesi önerilir.

Zencefil: İçerdiği antioksidanlar sayesinde bir başka iltihap önleyicidir.

Tuzlu su: Her an yapılabilecek pratik bir yöntemdir. Tuzlu suyla gargara yapmak bronşitin etkilerini azaltır.

Bronşite yakalanan kişi bol bol dinlenmeli bol suyu içmeli ve kirli havalarda durmaktan kaçınmalıdır. Bu sayede daha çabuk iyileşip eski sağlığına kavuşacaktır.

scroll to top