Close

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

cilt-lekeleri-nasil-gecer

cilt-lekeleri-nasil-gecer

Cilt lekeleri nasıl geçer sorusu birçok kişinin merak ettiği sorular arasında yer alır. Özellikle bu soruyu soranların sayısı yaz aylarında artış gösterir. Cilt lekelerinin oluşmasını önlemek ya da çıkan lekelerin giderilmesine yardımcı olmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En öncelikli yapabilecekleriniz ise şunlardır:

  • Cilt temizliğinizi düzenli olarak yapın: Hava kirliliği, egzoz dumanları, toz, kir gibi günlük hayatta çok fazla çevresel etkenlere maruz kalan cildinizi bu etkilerden arındırın.
  • Haftada bir ya da iki kez peeling uygulayın: Cilt tipinize uygun peelingler cildinizin ferahlamasına ve kirlerden tamamen arınmasına olanak sağlar. Bu nedenle düzenli uygulaması oldukça önemlidir.
  • Güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi kullanın: Güneşin çok yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Ancak çıkmanız gerekiyorsa mutlaka yüksek korumalı bir güneş kremini dışarı çıkmadan yarım saat önce cildinize sürün.
  • Evde doğal ürünlerden maske yapın: Lekeleri önleyen doğal ürünlerden maske hazırlayarak cildinize uygun olanları rahatlıkla bu sorundan dolayı kullanabilirsiniz.
  • Bir uzmana başvurun: Eğer sürekli artan lekeleriniz varsa ve hiçbir şekilde geçmiyorsa mutlaka bir cildiye doktoruna görünmenizde fayda var. Gerekli testleri yaptırdıktan sonra ilaç ya da operasyon tedavisinden hangisi gerekliyse yaptırmalısınız. Lazer tedavisi gibi kesin çözümleri de bulunmaktadır.
  • Sivilce ve siyah noktalarınıza dikkat edin: Rahatsız edici bulsanız dahi asla sivilcelerinizi sıkmayın.
  • Doktorunuzun dışında tavsiye üzerine bdaha önce kullanmadığınız herhangi bir ilacı cildinize uygulamayın.
Cilt Lekeleri Neden Olur
Cilt Lekeleri Neden Olur

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt bakımı düzenli yapıldığında cildin pürüzsüz ve lekesiz görünmesini sağlar.  Doğuştan gelen ya da dış etkenler nedeniyle oluşan cilt lekeleri birçok kişi içim büyük bir sorun haline gelir. Peki cilt lekeleri neden olur? Cilt lekelerinin oluşmasının çeşitli  nedenleri vardır. Genel olarak cilt sorunlarından kaynaklanan bu lekeler,  cilt pigmentasyonundaki değişimden kaynaklanır.  Vücuttaki melanin seviyesinin, cildin bir bölgesinde artması ya da azalması nedeniyle ortaya çıktığı gözlemlenmektedir.  Cilt lekelerinin diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Yaz aylarında ağda, epilasyon gibi işlemlerden sonra güneşe çıkmak
  • Bazı ilaçların yan etkileri
  • Gün içinde güneşten yeterince korunmamak
  • Hamilelik döneminde girildiğinde ani hormon değişikliğinin etkisi
  • Hormon tedavileri
  • Yaşın ilerlemesi
  • Sigara ve alkol kullanımının sık olması
  • Suyun az tüketilmesi
  • Yağlı ve zararlı gıdalarla beslenmek

Farklı nedenlere bağlı olarak; beslenme, tıbbi tedaviler, yaş gibi etkiler nedeniyle cilt lekeleri artış gösterir. Yaşam alışkanlıklarınıza bağlı olarak yapacağınız ufak değişiklikler sayesinde bu cilt sorunundan korunabilirsiniz. Sigara ve alkol kullanımını tamamen bırakabilir, yeterince su içebilir ve sağlıklı beslenebilirsiniz.

[custom-related-posts title=”Diğer Yazılarımız” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Cilt Lekelerinin Çeşitleri
Cilt Lekelerinin Çeşitleri

Cilt Lekelerinin Çeşitleri

Cilt lekelerini geçirmek için hangi çeşit bir cilt lekesine sahip olduğunuzu anlamanız önemlidir. Birçok cilt lekesi çeşidi bulunur. Yüzdeki lekeler birbirinden farklı  nedenlerle ortaya çıkar. Aynı zamanda iyi bir bakım ve cilt takibi bazı hastalıklara da erken şekilde müdahale etmenizi sağlar.  Yoğun ve operasyon gerektiren lekeler olduğu gibi kendiliğinden geçebilen lekeler de sıkça görülür. Yüzde oluşan lekelerin rengi birbirinden farklı olabilir. Bazen koyu bazen beyaz renkte lekeler oluşabilir. Cilt lekelerinin en yaygın olan çeşitleri şunlardır:

  • Hiperpigmantasyon: Aşırı melanin artışından dolayı cildin belli bir yerinde koyu renkli lekelerin oluşmasıdır. Cilde düzensiz bir görünüm verdiğinden insanları rahatsız eder. Melanin artması kaynaklı lekelerin en belirgin özelliği koyu renkte olmalarıdır. Hiperpigmentasyon çeşitleri arasında lentigo, melazma, iltihap sonrası lekeler yer alır. Lentigo güneşten ve yaşlılıktan dolayı ortaya çıkmaktadır. Melazma ise hormonal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Melazmalara genelde hamilelik döneminde kadınlarda sıkça rastlanır. Deride meydana gelen hasarlardan sonra oluşan lekelere ise iltihap sonrası lekeler adı verilir.
  • Hipopigmentasyon: Hiperpigmentasyonun tam tersidir. Vücuttaki melanin azlığından ya da yokluğundan kaynaklanmaktadır. Genelde beyaz renkli lekeler oluşur. Herhangi bir zararları yoktur ancak estetik olarak olumsuz bir görüntü yaratırlar.
  • Güneş Lekeleri: Güneşten gelen zararlı ışınlara korumasız ve uzun bir süre maruz kalmak ciltte lekelerin oluşmasının en büyük sebeplerinden biri olarak görülür. Güneş lekeleri genelde açık renkli olurlar. Aynı zamanda görüntüleri çillerle benzerlik gösterir.
  • Yaşlanma lekeleri: İnsan yaşlandıkça vücuttaki melanin seviyesi düşer. Bu nedenle açık renkli lekeler ciltte kendini göstermeye başlar. Herhangi bir zarar oluşturmamakla beraber estetik açıdan kaygı yaratmaktadırlar.
  • Çiller: Çiller genellikle açık tenli insanlarda gözükür. Cildin hassas olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkarlar. Doğuştan olarak ya da genetik olarak gelebilirler. Çilli ciltlerin güneşe çıkarken mutlaka yüksek korumalı güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
  • Benler: Benler doğuştan gelebileceği gibi sonradan da oluşabilirler. Melanin artışından kaynaklı bu durum genellikle zararsızdır. Koyu renkli ve oldukça belirgin bir görünüme sahiptirler. Ancak benlerin uzmanlar tarafından düzenli kontrolü tavsiye edilmektedir.
  • Pitriazis Alba: Genel olarak açık renkli lekeler şeklinde görülür. Üç aşamada ortaya çıkar. İlk olarak pembe ve kaşıntılı, daha sonra kuru bir yapıdadır. Son aşamada ise beyaz hale gelerek ciltte leke oluşturur. Koyu bir ten rengine sahip kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Ancak kendiliğinden geçme özelliğine sahiptir. Cildinizi temiz tutarak ve nemlendirerek lekelerin daha hızlı yok olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Vitiligo: Genelde 40 yaşından önce oluşur. Pigmentasyon eksikliğinden kaynaklı olarak beyaz lekelenme meydana gelir. Bu lekeleri güneşten korumak çok önemlidir.

Yüzdeki Lekeler İçin Cilt Tipinize Uygun Pratik Kürler

Evde cilt tipinize uygun şekilde yapacağınız pratik bakımlarla, oluşabilecek cilt problemlerini azaltmanız mümkündür. Alacağınız bu sağlıklı önlemler sayesinde geçici olan bazı lekelerin normal cilt rengine dönmesini sağlayabilirsiniz. Bu noktada en önemlisi ise hangi leke çeşidiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmektir. Cilt bakımı; hem sorunlu, hem de sağlıklı ciltler için birçok olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilir.  Bu yüzden düzenli olarak cildinizi temizlemeniz ve bakımlarınızı yapmanız gerekmektedir. Cilt tipini öğrenerek uygun bakım kürleri yapmak çeşitli cilt lekelerinin önüne geçmek için yapılacaklar arasında yer alır. Cilt tipinizi öğrenmek için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayabilirsiniz:

  • İlk olarak yüzünüzü güzelce ılık su ile yıkamanız gerekir.
  • Yüzünüzü yıkadıktan sonra bir saat beklemelisiniz. Bunun sebebi de cildin normal haline geri dönmesidir.
  • Daha sonra bir mendil ile yüzünüzü çok bastırmadan silin.
  • Cildinizin kuru, yağlı, normal ya da karma cilt tiplerinden hangisi olduğunu belirlemek için mendile bakmalısınız. Eğer mendilde biriken bir yağ tabakası bulunuyorsa, yağlı bir cilt tipine sahipsinizdir. Cildiniz pul pul dökülüyorsa kuru cilt tipine sahipsinizdir. Her ikisine de rastlanmıyorsa normal bir cilt tipiniz var demektir. Karma cilt tipi için ise yanaklar kuru ancak T bölgesi denilen kısmın yağlı olması gerekir.

Evde bu uygulamayı yüzünüze yaparak cilt tipinizi kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Böylece cildinize uygun ürünler kullanarak lekelenmenin önüne geçebilirsiniz.  Bitkisel yöntemleri de deneyerek bu sorunu doğal bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz. Ancak pratik yöntemlerle ortalama bir hafta boyunca yaptığınız kürler işe yaramıyorsa, uzman bir hekime başvurarak destek alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top