Close

Çoğul gebelik sürecinde dikkat edilmesi önemli olan 7 durum

Çoğul gebelik, anne rahminde iki veya daha fazla gebeliğin olması durumudur. Özellikle son yıllardaki tıptaki ilerlemelerle ve bunların uygulanması ile çoğul gebelik görülme olasılığı artmıştır. Çoğul gebelik halinde tekil gebeliğe nazaran anne adaylarının dikkat etmesi gereken durumlar değişkenlik göstermektedir. Özellikle vücuda alınması gereken besinlerin miktarı bakımından çoğul gebelikte dikkat edilmesi gerekenler farklılaşmaktadır.  Peki anne adaylarının çoğul gebelikte dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Çoğul gebelik halinde risk faktörleri nelerdir? İşte çoğul gebelik hakkında anne adaylarının bilmesi gereken her şey.

Çoğul gebelik halinde dikkat edilmesi gerekenler

  • Zaman zaman çoğul gebeliklerde erken doğum ve düşük ihtimalleri daha fazla olabilmektedir. Bu tarz olumsuzluklara karşı doktor kontrolleri sık yapılmalıdır.
  • İkiz gebelik halinde anne adayları eğer çalışıyorlarsa doğum iznine 30. Haftadan itibaren çıkmalıdır.
  • Çoğul gebeliklerde dönem bulantıları, uyku hali ve yorgunluk hissi daha sık görülebilir. Yine bulantı ve kusmalar da tekil gebeliğe nazaran daha sık görülebilmektedir. Rahmin büyümesi ve amnius denen sıvının fazla salgılanması nedeniyle anne adayları yürüme zorluğu, bel ağrısı ve nefes darlığı sıkıntıları yaşayabilir.
  • Anne adaylarında gebelik hipertansiyonu daha sık ve daha şiddetli görülebilir. Bu nedenle çoğul gebeliklerde tansiyon takipleri mutlaka yapılmalıdır.
  • Çoğul gebelikte aşırı egzersiz ve fiziksel diğer aktiviteler erken doğum riskini beraberinde getirebileceğinden fazla egzersizlerden kaçınılmalıdır.
  • Özellikle stresli işleri yapmaktan, stres riski barındıran durumlardan kaçınmak gerekir.
  • Doğum sonrasında anne rahminin kolay toparlanamaması nedeniyle kanama riski artmaktadır.

Çoğul gebelik halinde daha fazla tüketilmesi gerekenler

  • Çoğul gebelik halinde anne adaylarının demir ihtiyacı artar. Demir ihtiyacının karşılanması için demir takviyesi veya demir ağırlıklı besinler tüketilmelidir.
  • Çoğul gebelik halinde kalsiyum ihtiyacı artar. Yeterli kalsiyum alınamazsa bebekler annenin vücudundaki kalsiyumu kullanacaklardır. Bu da annede kemik yıkımına sebep olabilir.
  • Anne adayında kalori ihtiyacı artar. Bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir. Beslenmeye dikkat eden anne adayı düzensiz şekilde kilo almamak için hamileliğe özel diyet programlarını uygulamalıdır.
  • Anne tekil gebeliğe göre daha fazla sıvı tüketmelidir.

Çoğul gebelikte doğum yöntemi

Bebeklerin doğum kanalına geliş şekli itibari ile tekil gebeliğe nazaran çoğul gebelikte normal doğum daha zordur.

Her iki bebek de baş ve baş olacak şekilde doğum kanalına inerse normal doğum yapılabilir. Ancak baş ve makat, makat ve makat şeklinde doğum kanalına ilerlenen durumlarda sezaryen tercih edilir.

scroll to top