Close

Çorba Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

corba-diyeti-nedir-nasil-yapilir

corba-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Çorba diyeti, ağırlıklı olarak çorbalardan oluşan ve minimum ek gıdalar ile desteklenerek yapılan hızlı bir kilo verme yöntemidir. Zengin ve besleyici içeriğinin yanı sıra kendi içinde de oldukça fazla çeşitlilik gösteren çorba hem tok tutarak hem de metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak kilo vermeyi hızlandıracak bir besindir. Çorba diyeti, hızlı ve sağlıklı yollarla kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Hızlı bir şekilde kilo vermenin yanında, farklı türde beslenmeyi sevenlerin ve deneyimlemek isteyenlerin rahatlıkla tercih edebileceği bir diyet programıdır.

Zayıflama konusunda son zamanlarda popüler olan, trendlerde başı çeken çorba diyeti; vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı gereksinimini fazlasıyla karşılar. Çorbanın çoğunu sıvılar oluşturduğu için oldukça doyurucudur ve midede fazla yer kaplar. Ayrıca sindirimi de çok hızlı olmadığından uzun süre tokluk hissi yaratır. Metabolizmanın çalışmasını da hızlandıran bu diyetin yan etkileri de minimum seviyededir.

Çorba diyeti; yağlanma ve göbek eritmenin en etkili yöntemlerinden biri olmasının yanı sıra, çorbaların çeşitliliği ve besin zenginliği sayesinde birçok gıdadan mahrum kalmadan da sürdürülebilir bir diyet çeşididir. Sürekli sıvı tüketmenin yani beslenmede orantısız gitmenin yol açacağı sıkıntıları yaşamamak için uzun süreler yapılması tavsiye edilmez.

Çorba Diyeti Nasıl Yapılır?

Temelde aynı mantığa dayanan çorba diyetinin kendi içinde birçok farklı uygulanma yöntemi vardır. Bu uygulama yöntemleri kendi içinde temel olarak; üç ana öğünde sadece çorba diyeti, iki ana öğünde çorba diyeti ve tek ana öğünde çorba diyeti olarak üçe ayrılır.

 Çorba diyetlerinden ilki, iki ya da üç ana öğünde sadece çorba olan diyettir. Kısa sürede hızlı kilo vermek isteyen kişilerin tercih edebileceği bu diyet vücuda kısa süreli bir şok etkisi de yapar. Bu diyette üç ana öğünde de çorba tüketilir. Yüksek oranda sıvı içeren bu diyet vücuda gereken sıvıyı vermesinin yanı sıra protein açısından biraz daha zayıf bir diyettir. Bu yüzden de sağla zarar gelmemesi açısından 4-5 günden fazla yapılması önerilmemektedir.

 Çorba diyetinin bir diğer çeşidi ise iki ana öğünde çorba diyetidir. Bu diyet çeşidinde genellikle sabah kahvaltısı normal yapılıp, öğlen ve akşam yemeklerinde çorba tüketimi gerçekleştirilir. Üç ana öğünde sadece çorba diyetine oranla daha sağlıklıdır. Tercih edilen bir öğünde ek gıda alınır ve böylece ek gıdalardan sağlanan proteinler ile vücut proteinden çok fazla mahrum bırakılmaz. Bu sayede de daha uzun süreli yapılmaya uygun bir diyettir.

En sonuncu çorba diyeti çeşidi ise tek ana öğünde çorba diyetidir. Tek ana öğünde çorba diyeti, diğer iki diyete oranla daha yavaş sonuç veren yani daha uzun süreli bir diyettir. Fakat bunun yanında daha doyurucu ve daha sağlıklıdır. Bu diyet çeşidinde üç ana öğünden birinde mutlaka protein içerikli besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Tek ana öğünde çorba diyeti; hem lif, hem sıvı hem de protein veya karbonhidrat dengesi açısından iyi bir beslenme düzenine sahiptir.

Çorba Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir
Çorba Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir

Çorba Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Çorba diyeti, tek tip bir beslenmedir. Özellikle üç ana öğünde sadece çorba diyetinde, kısa süreli de olsa vücut ihtiyaç duyduğu proteinlerden uzak kalmaktadır ve bu durumun önüne geçilmesi için daha çok terbiyeli çorbalar tercih edilmelidir. Bunun yanında, bu diyet süresince aşırı yağlı ve aşırı salçalı çorbaların tüketiminden de kaçınılmalıdır. Tercih edilen çorbalar; sebzeler ve baklagiller ile zenginleştirilmeli ve vücudun ihtiyaç duyduğu proteinlerin kaybı minimuma indirilmelidir. Çorba diyetinde, yağı bir anda kesmek doğru değildir. Azaltılabilir fakat tamamen kesilmemelidir. Ayrıca tek tip bir çorba ile beslenmek yerine farklı çorba çeşitleri de tüketilmelidir.

Çorba diyetinde dikkat edilmesi gereken en temel husus, bu diyetin çok uzun süreler yapılmaması gerektiğidir. Sürekli sıvı alımı, vücuda sürekli tek tip besin girmesi, çok uzun sürelerde sindirim problemlerine yol açmaktadır. Ayrıca tek tip beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin içeriklerine ulaşımına imkan tanımamaktadır. Bu durum da uzun süreli olduğunda birçok sağlık problemini beraberinde getirmektedir. Bu yüzden çorba diyetinin kısa süreli, vücuda detox etkisi yaratacak şekilde yapılması önerilmektedir.

Çorba Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Çorba diyeti; belirli bir süre için vücuda alışılmışın dışında, tek tip bir beslenme sunar. Bu durum vücutta detox etkisi yaratır ve vücudu belirli bir süre şoklama ile dengeye getirir. Özellikle göbek ve basen bölgesindeki yağların detox ve şoklama sonucunda daha hızlı yakıldığı bilinmektedir. Bunun yanında çorba diyeti hızlı sonuç veren bir diyettir. Çok düşük kalorili bir besin olan çorbanın tüketimi metabolizmayı da çalıştırır. Bu sayede kilo kaybına da destek olur.

Çorba diyetinin faydalarından biri de kişilerin tek başına tüketemediği besinleri tüketebilmesine olanak tanımasıdır. Birden çok bileşenin bir araya gelmesi ile oluşan çorba, kişilerin yalnız veya çiğ tüketemediği besinleri de tüketilmesine imkan tanır. Böylece vücudun ihtiyacı olan yararlı içerikler de vücuda girmiş olmaktadır.

Çorba Diyetinin Zararları Nelerdir?

Çorba diyeti, aç kalarak zayıflamanın masum hali olarak nitelendirilebilir. Diyet süresince sürekli sıvı alımı ile vücuttaki ödemin de atılmasına yardımcı olur. Böylece hızlı bir kilo verme süreci gerçekleşir. Fakat çorba diyetinin bırakılmasının ardından en çok görülen sorun; verilen kilonun daha fazlasının hızlı bir şekilde geri alınmasıdır. Bunun için, çorba diyetinin ardından dengeli ve düzenli bir beslenme programı yapılmalı ve kontrollü bir şekilde çorba diyeti sonlandırılmalıdır.

 Çorba diyetinin zararlarından biri de çok uzun süreli yapıldığında ortaya çıkan sağlık problemleridir. Tek tip besin ile beslenmenin, gereken proteinleri alamamanın getirisi ile halsizlik ve bitkinlik gibi problemler ortaya çıkar. Özellikle çok uzun düreli çorba diyetinin yapılması, vücut fonksiyonlarının gereken işleri yapamaması sonucu da doğurur. Ayrıca kişinin günlük yaşantısını da olumsuz etkilemeye başlar. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için çorba diyeti uzun süreli yapılmamalı, maksimum bir haftayı aşmamalıdır.

Çorba Diyetini Kimler Yapabilir
Çorba Diyetini Kimler Yapabilir

Çorba Diyetini Kimler Yapabilir?

Çorba diyeti kısa süreli ve hızlı yağ yakan bir diyettir. Bu diyeti sağlık durumu el veren her yetişkin birey yapabilmektedir. Fakat çorba diyeti, bir aç kalarak zayıflama diyetlerinden biridir. Bu sebeple çorba diyeti yapmaması gerekenler kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Hamileler
  • Şeker hastaları
  • Emziren anneler
  • Mide problemi yaşayanlar (reflü, gastrit)
  • Günlük olarak ağır ilaç kullanan bireyler

Tek tip besin ile gereken içeriklerin sınırlı bir şekilde vücuda alındığı bu diyet emziren veya hamile annelere tavsiye edilmemektedir. Bebeğin gelişimi için gerekli besinlerin alınıp bebeğe geçmesini gerekir. Çorba diyetinde vücut şoklanarak kendi deposundaki besini kullanmaya itilir. Fakat annenin kendi deposundaki besin bebeğe yetebilecek kadar değildir. Bu yüzden emziren veya hamile annelere çorba diyeti önerilmez.

Çorba diyetini; hamile olmayan, şeker hastalığı bulunmayan, uzun süreli açlığın etkileyeceği bir sağlık problemi bulunmayan, düzenli ilaç kullanma zorunluluğu olmayan, bir tedavi görmeyen, ergenlik çağını geçmiş, yetişkin her birey yapabilir. Fakat gene de her ihtimal göz önünde bulundurularak, bir uzmana danışılmadan çorba diyetinin yapılması önerilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top