Close

Diş eti iltihabı hakkında bilmeniz gereken 8 madde

Diş eti çizgisiyle dişlerin birleştiği noktada, bakteriyel enfeksiyonlardan oluşan plaklar zamanla diş eti iltihabı yaratabilir. Diş etinde meydana gelen renk değişimi, tahriş, kanama, kızarıklık, iltihap ve şişme diş eti iltihabının en önemli göstergelerindendir. Peki diş eti iltihabı ile karşı karşıya kalan bireyler neler yapmalı? Hangi durumlarda doktora danışılmalı? Diş eti iltihabının sonuçları nelerdir? İşte diş eti iltihabına dair bilinmesi gereken her şey.

Diş eti iltihabı nedir ve neden oluşur?

  • Diş eti iltihabı zaman içerisinde yenilen yemeklerden oluşan yapışkan plak ile bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile oluşur. Diş etlerindeki kanama ve şişlik bunun en büyük belirtilerindendir. Bu plak özellikle kötü beslenme ve kahve gibi dişe ve diş etlerine zararlı içeceklerin aşırı tüketilmesinden kaynaklanır. Plak zaman içerisinde diş etine yerleşir ve tartar denilen ve ancak tıbbi müdahale ile giderilebilecek olan seviyeye ulaşır.
  • Diş etlerindeki tartar tek başına diş kaybına sebep olmaz. Ancak bu tartarların düzenli aralıklarla temizlenmemesi halinde diş etlerini incelten toksinler oluşabilir. Diş ile diş etleri arasında zamanla boşluklar oluşur. Bu boşluklara yerleşen enfeksiyon önce diş etleri geri çekilmeye zorlar sonra diş kemiğine kadar ulaşarak dişlerin sallanmasına ve hatta diş kayıplarına neden olabilir.
  • Diş eti iltihabının sebeplerinden bir diğeri yanlış diş fırçalamadır. Özellikle çok sert fırçalı diş fırçaları kullanımı buna sebep olabilmektedir. Yine diş fırçalama işlemi esnasında dişlerin diş etinden dişe doğru fırçalanması gerekirken, sert bir biçimde diş etlerinin de fırça yüzeyinden etkilenmesi, diş etlerinin tahriş olmasına sebep olabilir.
  • Stres, vücutta hemen her hastalığa sebep olabilmektedir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi diş eti iltihabında da stresin etkilerini görmek mümkün olabilir.
  • Hamilelik gibi hormonal dengesizlikler de diş eti iltihabına neden olabilmektedir.
  • Kemik erimesi de yine diş eti iltihabına ve iş kayıplarına neden olabilir
  • Antibiyotik, kan inceltici ilaçlar, bağışıklık sistemi destekleyicileri gibi bazı ilaçlar da diş eti iltihabına sebep olabilir.
  • Aileden gelen genetik faktörler de diş eti iltihabı oluşumuna neden olabilir.

Evlerde uygulanabilecek tedavi yöntemleri

  • En önemli tedavi yöntemi, ağız ve diş temizliğidir. Özellikle yumuşak telli diş fırçaları ile günde en az 2 defa dişler nazikçe fırçalanmalıdır. Bununla beraber diş etlerine faydalı ve diş etlerine özel formüllü diş macunları kullanılmalıdır.
  • Antibakteriyel ağız bakım setleri ile diş ipi kullanımı da plak oluşumunu engelleyebilir ve diş eti iltihabını önleyebilmektedir.
  • Günde 2 veya 3 defa yapılacak tuzlu su gargarası da diş eti iltihabına karşı etkili olabilir. Tuzlu su bakterileri yok edeceğinden çok ilerlememiş bir diş eti iltihabı kolayca yok olabilmektedir.
  • Toz halinde bulunan zerdeçal, az miktar su katılarak tüm diş etlerine masaj yaparak sürülebilir. Günde 3 defa toplamda 2 hafta bu işlem tekrar edilerek diş eti iltihabı sorunu çözülebilir.
  • Sigara, tütün, kafeinli içecekler gibi diş etine düşman gıdaları ve zararlı maddelerin kullanımını bırakarak plak oluşumunu engelleyebilir ve diş eti iltihabı engellenebilir.

Uyarı:Diş eti iltihabı, sonucunda diş kaybına sebep oluşturabilecek çok ciddi bir hastalıktır. Evde uygulanan yöntemlerin yeterli gelmemesi durumunda zaman kaybetmeksizin diş doktoruna gidilmelidir. Diş eti iltihabı tedavisinde erken teşhis çok önemli olduğundan, uzaman doktorların bu konuda vereceği tüm tavsiyeler harfiyen uygulanmalıdır.

scroll to top