Close

Doğum sonrası akıntı hakkında bilinmesi gereken 3 detay

Doğum annelerde fizyolojik ve psikolojik değişimler meydana getirir. Fizyolojik değişimlerden biri doğum sonrası akıntıdır. Bu akıntı annelerin kafalarında birçok soru işareti ne neden olur. Peki, akıntı hakkında neleri bilmeliyiz?

Doğum sonrası akıntı normal mi?

Doğum sonrası akıntı anneleri rahatsız eden durumlardandır. Akıntı bazı etkenlere göre farklı renkler alabilir. Örneğin adet kanaması esnasında meydana gelen akıntı genellikle kırmızı renktedir. Nedenleri değişkenlik göstermekle beraber akıntı bazen de kahverengi olabilmektedir. Farklı durumlarda meydana gelen, bu durumlar arasında doğum sonrasının da olduğu akıntı ise genelde beyazımsı bir renktedir. Bunların yanı sıra akıntının sarı veya renksiz olduğu da görülebilir. Akıntının miktarı, akıntı süresi ve akıntının rengi kadından kadına değişiklik gösterebilir. Bu sebeple kadınların akıntı konusunda diğer hemcinslerine benzemeyen noktalarda endişe duymaları ve tehlikeli bir durumun belirtisi olarak görmeleri asılsız olabilir.

Doğum sonrası akıntı söz konusu olduğunda ise akıntı miktarının anneleri korkuttuğu ve anlamlandıramadıkları anlar olabilir. Bu noktada annelerin akıntının neden normal olduğu konusunda bilgilendirilmeleri gerekebilir. Doğumla beraber anneler her ne kadar rahatlamış hissetseler de aynı durum vücudun fizyolojik yapısı için söz konusu olmayabilir. Doğumdan sonra plasenta anne rahminden ayrılırken, rahim bölgesinde yaralanmalar olur. Bu yara doğumdan sonraki ilk günden itibaren akıntının gelmesine neden olur.

Doğum sonrası akıntının nedenleri neler olabilir?

Doğum sonrası akıntının nedenleri arasında pek çok durum sayılabilir. Doğum sonrasında rahimde meydana gelen bir takım değişimler akıntının başlamasına sebep olur. Örneğin doğum esnasında rahimin kasılması kan damarlarını sıkıştırır. Sıkışan kan damarları rahim kasılmaları ile birlikte kan dolaşımının durmasına sebep olan trambozlara neden olur. Ayrıca doğumdan sonra görülen sancıların kas tellerini sıkması ile rahimde kanamalar görülebilir. Bu esnada rahimde yaralanmalar meydana gelebilir. Embriyon adı verilen maddeler plasentanın bağlı olduğu yerde yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. Embriyonlar yarayı iyileştirirken, kanda bulunan çeşitli bileşenler bölgeyi bakterilerden korur.

Doğum sonrası akıntı ne kadar sürer?

Doğum sonrası akıntı genel olarak 4 ile 8 hafta arasında değişen bir sürede görülebilir. Ancak bu sürecin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği de unutulmamalıdır. Doğum sonrası ilk günlerde açık kırmızı renginde görülen akıntının, miktarı yoğun olabilir. Yoğun ve kırmızı olan ve ilk günlerde görülen bu akıntıya “lochia” denir. Takip eden süreçte ise renk değişim gösterebilir. Kırmızı renginden önce daha açık bir pembeye daha sonrasında ise kahverengiye dönüşür. Akıntıya çözüm olarak annelerin tampon veya ped kullandığı görülebilir. Tampon pek fazla önerilmemekle beraber ped kullanımı daha fazla tavsiye edilen alternatiflerdendir. Bu durumun sebepleri arasında yavaş yavaş toparlanmaya başlayan rahim için ped kullanımının daha uygun görülmesi söylenebilir. Hangi alternatifin kullanılması gerektiği konusunda annelerin doktorlara başvurması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Uzmanların görüşüne başvurulması gereken bir diğer konu ise rahatsızlık verecek seviyedeki kokulu akıntıdır. Çünkü kokulu akıntı iltihaplanmanın veya enfeksiyonların da belirtisi olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top