Close

Doğum sonrası işe dönüşte yaşadığınız sorunlar karşısında ne yapabilirsiniz?

Doğum sonrası işe dönüşte yaşanabilecek sıkıntıların çözümleri

Desperate businesswoman sitting at the desk with laptop and crumpled paper. Female office worker suffers because of too much mess in her thoughts. Stressed woman entrepreneur feeling creativity crisis

Kadınlar; ayrıldıkları doğum izinlerinin bitiminde, işe döndükleri zaman hissettikleri suçluluk hissi, çocukları için doğru bakıcıyı seçme gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bu süreçte bebeğe iyice alışan anne için ondan ayrılmak da işe adapte olmayı etkileyebiliyor. İşe dönmeden evvel kendinizi planlayarak yaşayacağınız problemlerin üstesinden gelmeniz mümkün.

SUÇLULUK HİSSİ

Çocuğunuzu bırakıp hayatına dönmenin üzüntüsüyle anneler çocuklarını incittikleri duygusuna kapılabilirler. Bunun hissedilmesi oldukça normaldir. Fakat aileye yeni katılan bebek ebeveynlerine çeşitli sorumlulukları da yüklemektedir. Pek çok anne çocuğunun daha rahat bir ortamda büyüyebilmesi, iyi koşullarda yetişmesi için çalışmayı tercih eder. Çocuğunuz için çalıştığınızı hatırlamak, olumsuz fikirlerden arınmanıza yardımcı olacaktır.

ÇOCUĞUNUZ YANINIZDA DEĞİLKEN ENDİŞE DUYMANIZ

Etrafta sürekli bahsi geçen 0-3 yaş arası çocukların anne ile büyümelerinden bahsedilmesi, bunu yerine getiremeyen annenin kendisi için yetersizlik hissi duymasına neden olabilmektedir. Güven duyduğunuz bir bakıcıya çocuğunuzu bırakmaktan dolayı kendinizi suçlu hissetmemelisiniz. Aşırı koruyucu tavır göstermek çocuğun gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Baş edemediğiniz durumlarda uzman yardımı almaktan çekinmeyin. 

İŞE DÖNMEDEN EVVEL BEBEĞİNİZİ BİBERONA ALIŞTIRABİLİRSİNİZ

Çocuğun 6 ayını doldurmadan annenin işe başlaması, bebeğin biberon ile beslenmeye ihtiyacı olduğuna işaret eder. İşe başlayacağınız günden evvel bebeğinizi biberona alıştırmak yararlı olabilir. Kimi kaynaklarca biberonun, bebeğin emmesini bırakabileceğinden bahsederken kimileriyse günde bir kez biberon ile bebeğinizi besleyebileceğinizi söyler.

Sütünüzü pompa yardımıyla depolayarak, bebeğinizi emziremediğiniz zamanlarda anne sütüne devam etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca göğsü uyararak sütünüzün kesilmesinin de önüne geçmiş olursunuz. 

İŞTEN AYRI KALDIĞINIZ DÖNEMDE İŞ YERİNİZİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

İşten ayrı kaldığınız süre boyunca arkadaşlarınız ile iletişimi sürdürmek, işinizle ilgili yaşanan gelişmelerden haberdar olmak adına yerinize ziyaretlerde bulunabilirsiniz. Yapacağınız bu ziyaretler işinize yabancılaşmanın önüne geçtiği gibi işinize geri dönüşünüzü de kolaylaştıracaktır.

Her işi tek başınıza göğüslemek yerine yardım alabilirsiniz.

Size biçilen rolleri yerine getirmek konusunda yetenekli olabilirsiniz. Fakat bu mükemmellik çabası çalışan anneyi yorabilmektedir. Ev ve arasında kurulacak denge için eşinizden yardım alabilir, geceleri bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak adına eşinize talepte bulanabilirsiniz. İş paylaşımı sayesinde, çalışan ebeveynler günün yorgunluğunu atmak ve yarına hazırlanmak için kendilerine dinlenme alanı yaratabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top