Close

Doğurganlığı arttırmak için neler yapmalı?

dogurganligi-arttirmak-icin-beslenme-eniyikadin

Doğurganlık, kadının adet döneminin başlamasından menopoza girmesine kadar olan durumdur. Fakat bu dönemde doğurganlığın arttığı ve azaldığı zamanlar olmaktadır. Adet olma yaşına göre kadınların doğurganlığı gittikçe azalır ve 20’li yaşların sonlarına doğru gitgide düşüşe geçer.       Elbette doğurganlığı arttırmak için yapılabilecek birçok şey vardır. Beslenme düzeni, cinsel ilişki sıklığı, vücut ağırlığı ve sağlıksız alışkanlıklardan uzaklaşmak doğurganlığı oldukça arttırır.

Doğurganlık arttıran besinler

Hem sağlık hem de doğurganlık açısından beslenme çok önemlidir. Mevsim sebzeleri, düşük yağlı et ve düşük karbonhidratlı bir beslenme programı ile hamilelik öncesi kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Olabildiğince organik ürünler tüketilmeli, kimyasal içerikli gıdalardan uzak kalınmalıdır.

Ayrıca tüm süt ve süt ürünlerinin doğurganlığı arttırdığı unutulmamalı.

İşlenmiş gıdalarda bulunan trans yağlar, kahve ve asitli içeceklerdeki kafein, fazla işlenmiş ve şeker oranı yüksek yiyecekler hormon dengesini bozarak doğurganlığı azaltır.

İşlenmiş meyve sularından kaçınılmalı, hamilelik öncesi ve sonrası içecek olarak size en çok bitki çayları ve su fayda sağlar.

Omega 3 açısından balık elbette tercih edilmelidir fakat içerdiği cıva ve toksin nedeniyle tüketilmesi risklidir, daha çok küçük balıklar tüketerek Omega 3’ten faydalanabilirsiniz.

Doğurganlık döneminde cinsellik

Doğurganlığın artması için en büyük etmen düzenli sekstir. Çok sık ilişkiye girmenin sperm sayısını azaltarak hamilelik ihtimalini azalttığını düşünen epey insan vardır, fakat bu yanlış bir olgudur. Sık ilişkiye girmek kadar az ilişkiye girmekte doğurganlığı azaltır. Doğurganlığı arttırmak için en uygun ilişki sıklığı haftada 2 ila 4 seferdir. Böylelikle spermlerin hareketliliği artacak ve hamile kalma riski de artacaktır.

Zararlı alışkanlıklardan kurtulun

Doğurganlık açısından sigara menopoz yaşının daha erkene almasına sebep olmaktadır. Üreticiler düşük nikotinli sigaralar üretse de hepsinin içerdiği kimyasal aynı olduğundan hamile kalmak için sigaranın tamamen bırakılması önerilmektedir.

Yüksek oranda kafein tüketimi de doğurganlığı kötü etkilemektedir. Kafein içeren kahve ve asitli içecekler günde 300 mg’dan fazla tüketilmemeli hatta gerekmiyorsa hiç tüketilmemelidir.

Son olarak doğurganlığı arttırmak için alkol tüketimini de en aza indirgeyerek şansınızı arttırabilirsiniz.

Doğurganlık için ideal vücut ağırlığı

Doğurganlığı arttırmak veya azaltmak için belirli bir kilo yoktur.  Fakat çok zayıf veya kilolu olmak doğurganlığı azaltmaktadır. Vücut kitle indeksinizin 20 ile 25 arasında olması doğurganlık için uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top