Close

Emziren anneler mutlaka okuyun

emzirirken-nelere-dikkat-edilmeli

Anne ve bebek arasındaki güçlü bağların kurulduğu emzirme döneminde, gözden kaçabilecek fakat önemli detaylar söz konusu. Bebeğin kas yapısını ve bağışıklık sisteminin temelini oluşturan bu döneme oldukça özen gösterilmeli. Bebeğin anne karnından sonraki gelişimi hızla sürerken, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için emzirme döneminde bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.

Hijyen çok önemli

Yeni doğan bebeğin kullanacağı eşyadan, bulunacağı ortama kadar temizlik ve hijyen temel şart. Bağışıklık sistemi hastalıklara açık bir şekilde dünyaya gelen bebeğiniz, anne sütüyle gelişimine hız kazandırarak bağışıklık sistemini de güçlendirecektir. Bu da emziren annenin de hijyene önem vermesi gerektiği anlamına geliyor. Vücut temizliğinin yeni sıra, her emzirmeden önce meme ucunu ve çevresini temiz suyla silmekte fayda var. Emziren annenin kişisel temizliği açısından, gögüs pedi kullanılarak oluşabilecek akıntıların önüne geçilebilir.

Doğru pozisyonu bulun

Emzirme sırasında, anne için de bebek için de doğru pozisyonu belirlemek gerekir. Emziren annenin, öncelikle dik oturaması gerekiyor. Sırtını bir yere yaslaması anne için daha rahat olacaktır. Bebeği kucağınıza aldığınızda, vücudunun düz başının memeye dönük olması gerekiyor. Bir elinizle poposundan desteklerken, kolunuzla da başına destek olmalısınız. Bunun için yumuşak bir yastık da kullanılabilir. Yalnızca meme ucu değil, etrafındaki kahverengi kısmında bebeğin ağzına yerleştirilmesi gerekir. Böylece hem bebeğin çenesi ile meme arasında boşluk kalmaması sağlanır hem de memede oluşabilecek çatlakların önüne geçilebilir.

Bebeğinizle iletişim kurun

Anne,  bebeği emzirmeye başladığı andan itibaren bebeğiyle iletişim kurmaya başlar. Duygusal anlamda kurduğu ileitşimin yanı sıra, emzirme esnasında bebeğiyle konuşarak hem onu yatıştırabilir hem de sesiyle ona olan sevgisini hissettirebilir.

Anne sütü yeterli

Bebeğiniz, anne sütüyle gelişimi için gereken besini almış olacaktır. İlk 6 ay boyunca bu yüzden herhangi bir ek gıda verilmemesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Anne sütü %87 oranında sudan oluştuğu için, bebeğinize ekstra su vermeniz de gerekmez. Bebeğiniz sık sık emmiyor olabilir. Bu yüzden ek gıdaya erkenden geçmek ya da emzirmekten vazgeçmek doğru olmayacaktır. Bir süre sonra acıkacağı için iştahla emecektir.  Eğer bebeğinizin kilosunda gereken artış yoksa, bedensel ve zihinsel gelişimiyle ilgili bir ilerleme görmüyorsanız bu noktada mutlaka bir doktordan yardım almakta fayda var.

Uykusuzluğa dikkat

Anne sütü, bebeğin büyümesiyle birlikte içeriğini değiştirmektedir. Bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda içinde barındırdığı yağ, protein, kalsiyum oranı da yükselmektedir. Bu süreçte anne fazlasıyla enerji kaybedeceğinden, uykuya önem vermelidir. Uyku esnasında salgılanan hormonlar süt artışını sağlayacaktır. Annenin dinlenmesi ve kendini toplaması için de uyumaya özen gösterilmelidir. Aynı zamanda emziren anne, stresten de uzak durmalıdır. Mutlu ve neşeli olduğumuzda salgılanan melatonin hormonu sayesinde anne sütünün kalitesi artmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top