Close

Emzirme döneminde bunları tüketmeyin

emzirirken-yenmemesi-gereken-yiyecekler

Anne adayları, hamilelik sürecinde olduğu gibi doğum sonrası emzirme sürecinde de beslenme düzenlerine dikkat etmelidirler. Sütüyle bebeğini besleyen annelerin, bazı yiyecek ve içecekleri özellikle tüketmeleri bazılarından ise itinayla kaçınmaları gerekmektedir.

Gaz yapan yiyeceklerden kaçınılmalı

Emzirme döneminde hem annenin hem de bebeğin vücudunda gaza neden olacak besinlerden kaçınılmalıdır. Bunlar arasında portakal, kavun, kiraz, gazlı içecekler, lahana, pırasa, brokoli, karnabahar, barbunya, enginar, kereviz, midedeki asit oranının arttıran ve hazmı zorlaştıran acı ve baharatlı yiyecekler, inek sütü ile yapılan dondurmalar, peynirler, yoğurtlar, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlar yer alır. Bu gıdalar tamamen terk edilmemekle birlikte olabildiğince az tüketilmeli ve hassasiyet gösterilen besinlerden uzak durulmalıdır.

Çiğ et ve bazı balıklar tüketilmemeli

Hamilelik sürecinde olduğu kadar riskli olmamakla birlikte emzirme sürecinde de çiğ et tüketmemeye özen gösterilmelidir. Enfeksiyon riski taşıdığı için tüketilmemesi gereken çiğ etin yanı sıra köpekbalığı, uskumru ve kılıç balığı gibi yüksek cıva ve metal içerdiği bilinen balıkları tüketmekten de uzak durulmalıdır.

Kafein olabildiğince azaltılmalı

Emzirme sürecinde de hamilelik sürecinde olduğu gibi kahve ve çikolata sınırlı olarak tüketilmelidir. Bebeklerde hem uykusuzluğa hem de huzursuzluğa yol açtığı bilinen kafein ihtiyacınızı karşılamak için günde en fazla iki küçük fincan kahve ile yetinmek gerekmektedir.

Bitki çaylarından hangisi içilmeli?

Hamilelik sürecinde kullanılması tavsiye edilmeyen bitki çaylarından rezene ve papatya çayı, emzirme sürecinde rahatlıkla kullanılabilir. Anne sütünü arttırdığı bilinen bu bitkilerden yapılan çaylardan gün içerisinde birkaç fincan tüketilebilir.

Bebeğin alerjilerine dikkat edilmeli

Annede ya da ailede herhangi bir gıda alerjisi ya da alerjik hastalık bulunması durumunda emzirme sürecinde yumurta, inek sütü ve yer fıstığına karşı temkinli yaklaşılmalıdır. Bebeğin bu tür besinlere alerjisinin olup olmadığı, doktor takibinde keşfedilmeye çalışılmalıdır.

Bebeğin gıda alerjisi olduğu nasıl anlaşılır?

Emzirmenin ardından bebekte kızarıklık, ishal, kabızlık, aşırı hırçınlık, kusma, hırıltılı nefes ve bağırsaklarda rahatsızlık görülmesi, alerjinin habercileri arasında yer alır ve bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top