Close

Ense Kalınlığı Testi Nedir?

 

Gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında ultrasonografiyle bebeğe özel bir test uygulanır. Bu testin amacı bebekte görülebilecek olan anormal durumların tespitidir ve testin sonucuna göre yüzde 90 oranda net bilgiye ulaşılır. Down sendromu ve bebekte görülebilecek farklı sorunlar, ense kalınlığı ölçümü sayesinde çok erken zamanda fark edilebilir. Bu gibi sorunların, anne karnındayken erken teşhisi ebeveynler açısından da oldukça önemlidir. Ebeveynler bu sayede, doktorlarının da tavsiyeleri doğrultusunda, eğer gerekiyorsa gebeliği sonlandırabilir ya da tedavisi mümkün bir durum söz konusu ise erken dönemde müdahale ile olumlu sonuçlara ulaşabilirler. 

Ense Kalınlığı Testine Göre Anormallik Görülme İhtimali Yüksek Olan Durumlar Nelerdir?

  • 35 yaş üzerindeki anne adaylarına yapılan ense kalınlık testi diğer anne adaylarına göre yapılması daha zaruri bir durumdur çünkü kadının yaşı ilerledikçe sorunlu gebelik yaşanması olasılığı da o denli yüksek olur.
  • Önceki doğumlarında zeka geriliği olan ya da gelişim geriliği gösteren bebekler dünyaya getiren anne adayları için de ense kalınlığı testi daha büyük önem taşır.
  • Her alanda olduğu gibi bu durumda da genetik faktörler fazlasıyla etkilidir. Ailede bu tip sorunlar yaşayan, zeka geriliği ya da fiziksel gelişim geriliği olan bireylerin olması, kalıtımsal olarak nesilden nesile geçebileceği için, bu durumda ense kalınlığı testinin muhakkak yapılması gerekmektedir.

Ense Kalınlığı Testi Nasıl Yapılır?

Ense kalınlığı testi, oldukça hassas ultrasonografi aletlerle yapılır. Testin sonucuna göre çıkan ölçü 3 mm’nin altında ise bebek normal olarak kabul edilir. Bu milimetrik değer yükselme gösterdikçe, bebekte down sendromu olma riski de artar.

Down Sendromlu Bebeklerde Görülen Ortak Özellikler Nelerdir?

  • Down sendromlu bebekler, doğuştan zeka geriliğine sahip olarak dünyaya gelirler.
  • Down sendromlu bebeklerin yüzleri genel olarak tek tiptir ve yüzde yapısal bozukluklar görülmektedir.
  • Down sendromu ile dünyaya gelen bebeklerin fiziksel olarak görüntüleri fazlasıyla benzerlik gösterir. Gözleri genel olarak çekik, enseleri kalın ve parmakları da diğer çocuklara nazaran daha kısadır.
  • Down sendromuna sahip bebeklerin bir diğer ortak özelliği de işitme sorunları ile doğmuş olmalarıdır.
  • Doğuştan görme bozukluğu yaşamaları da down sendromuna sahip bebeklerin bir diğer özelliğidir.
  • Down sendromlu olarak dünyaya gelen bebeklerin, kalp rahatsızlığı ve başka ciddi rahatsızlıklar yaşama ihtimali de diğer bebeklere göre daha yüksek orandadır.

Down Sendromu Tedavi Edilebilir mi?

Dünya geneline bakacak olursak, toplamda ortalama 6 milyon bireyin down sendromu ile doğduğu bilinmektedir. Down sendromu, kromozom farklılığından kaynaklanmaktadır, normal olarak doğan bebeklerde kromozom sayısı 46 iken, down sendromlu olanlarda bu sayı artı 1 eklenerek 47’ye ulaşır. Dolayısıyla down sendromu için bir hastalık değildir ve bu yüzden de tedavisi yoktur denebilir. Ancak bir takım farklılıkları olduğundan dolayı, topluma uyum sağlamaları ve diğer insanlarla doğru şekilde iletişim kurabilmeleri için özel eğitime tabi tutulabilir ve çok da güzel sonuçlar alabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top