İçindekiler
Ferber Yöntemi, Harvard Üniversitesinde profesör olan Amerikalı çocuk doktoru Richard Ferber tarafından bulunmuştur. Adının ferber olmasının nedeni de budur. Ferber yöntemi herkes tarafından tercih edilmez ama bazı ebeveynler her seferinde çocuğu uyutmak için sallamak, ninni söylemek, kucağında uyutmak istemediği ve her zaman bunu yapamadıkları için bu yönteme başvuruyor.
Ferber yöntemi ne zaman uygulanır?
Bu yöntem altı aydan küçük çocuklara uygulamak doğru değildir. Çünkü altıncı aya gelmemiş bebekler geceleri beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Altı aylık olmuş çocuklarda Ferber yöntemini uygulamaya başlayabilirsiniz.
Ferber yöntemi nasıl uygulanır?
Çocukları kendi başına uykuya dalmaları için odalarında yalnız bırakarak uygulanır. Çocuğunuzu yatırmadan önce onun rahatlaması için ona ılık duş aldırabilirsiniz, süt içirip kitap okuyabilirsiniz. Bu çocuğunuzun uykusunu getirip onu rahatlatır. Uykusu gelen çocuğunuzu yatağına, beşiğine yatırıp ona iyi geceler dileyerek odadan çıkın. Çocuğunuz siz odadan ayrıldığınız zaman ağlasa bile bir süre onun yanına girmeyin. Belli aralıklarla yanına giderek onu sakinleştirin ama uyutmak için bir şey yapmayın. Odaya girdiğinizde ışıkları yakmayın. Odadan çıktıktan sonra daha uzun bir süre bekleyin ve tekrar yanına girin. Çocuğunuz susup uyuyana kadar bu odanın dışında kalma aralıklarını uzatarak bunu yapmaya devam edin.
Ferber yönteminde zaman aralıkları
İlk çıkışınızda üç dakika, ikinci çıkışınızda beş dakika dışarıda kalarak başlayın. Bu aralıkları gittikçe uzatarak devam edin. En geç bir hafta içinde çocuğunuz kendi başına uyumaya alışacaktır. Eğer çocuğunuz bir saat geçmesine kadar hala ağlamaya devam ederse yanına gidin ve bu yöntemi başka zaman yapmayı deneyin.
Ferber yöntemi zararlı mı?
Bazı uzmanlar tarafından onaylanmayıp çocuğun psikolojini olumsuz etkilediği savunulsa da psikologlar herhangi bir zararı olmadığını söylüyorlar. Dr. Richard Ferber de zararı olmadığını savunuyor. Ama uygulayıp uygulamamak ebeveynlerin kararına kalmış bir şey.