Close

GDO’lu Ürün Kullanımı

 

Ülkemizde genetiği değiştirilmiş gıda adı verilen, kısaltılmış hali GDO olan ürünlerin tüketimi ve üretimi yasaklanmıştır. Yalnızca yetiştirilen hayvanlar için kullanılan genetiği değiştirilmiş gıdaların, ülkemize girişi yasak değildir. Ülkemizde özellikle damızlık havyaların ve kümes hayvanlarının yemleri için mısır ve soya, yurt dışından ithal edilir.

Özellikle hazır yiyecek olan, gofret, çikolata ve şekerlemelerde yabancı firmalar tarafından GDO kullanılır. Ülkemizde de raflarda rastlayabileceğimiz bu ürünleri her yaş grubu tüketir. Sadece şeker bulunan ürünlerde değil aynı zamanda hazır ve pratik çorbalarda, fastfood’ların ayrılmaz parçası olan hazır soslarda da GDO bulunur. Sadece besin ve yiyeceklerde değil aynı zamanda, tekstil ürünlerinde de GDO bulunuyor. Peki, tekstil ürünlerinde GDO nasıl kullanılır?

GDO’lu ürünle beslenen hayvanların derisinden üretilen ve pamuk yetiştiriciliğinde kullanılan GDO’lu besinlerden dolayı üretilen tekstil ürünlerinde de GDO bulunur. Biyolojik çeşitliliğe sahip olan ve aynı zamanda toprak verimliliği konusunda zengin olan bir ülke olduğumuz için kimyasal kullanma ihtiyacımız bulunmaz. Ülke olarak topraklarımızda GDO’lu ürün kullanımı biyolojik çeşitliliğimizi azaltırken, aynı zamanda tuz oranımızı azaltabilir. GDO’lu tohum kullanıldığında gen aktarımı önlenemez ve biyolojik çeşitliliği yok edebilir.

Dünya’da GDO Kullanımı

GDO’lu ürün kullanımının yaygınlaştığı ülkelerde, GDO’nun üretimde daha fazla verim ve daha fazla gelir getirdiğine inanılır. Ve bu amaçla kullanım alanları yaygındır. Bu üretim ve tüketim %50’lik bir oranda ABD’de ve diğer %50’lik dağılım ise, Yunanistan, Macaristan, Avusturya, Polonya, Fransa ve Almanya gibi Avrupa Birliği ülkelerde bulunur. Fakat başta Almanya olmak üzere son zamanlarda GDO’lu ürün kullanımı bırakmış, İspanya’da GDO’lu ürün kullanılmaması için halk sokaklarda yürüyüşler düzenleyerek, bu kullanımı protesto etmişlerdir.

Yaygın Olarak Kullanılan GDO’lu Besinler

Genetiği değiştirilmiş besinler dünya genelinde en yaygın olarak çilek, buğday, mısır, kiraz, pirinç, patates, havuç, domates için kullanılır. Bu kullanım bitkilerin yanı sıra GDO’lu yemler sayesinde büyük baş, küçükbaş hayvan ve deniz ürünlerinde de GDO’ya rastlanabilir.

GDO’lu Ürünlerin Zararları

Gdo’lu tohum kullanımı sonucunda, ilaçlamaya çok dayanıklı haşereler ve zararlı bitkiler yetişebilir. Bu haşerelerin yok edilmesi güç ve zahmetlidir. Yetişen haşereler, rüzgârlı mevsimlerde hava yoluyla başka bitkilere yapışabilir ve biyolojik çeşitliliği yok eder. GDO’lu ürünler, hayati derecede verebilen ve öldürücü olabilen alerjenlere sahiptir. İnsanlarda ve hayvanlarda hormonsal dengeyi bozar. GDO ekosisteme ve tarıma ciddi zararlar verebilir. GDO’lu ürünlerin tüketimi sonucunda, bağırsaklardaki yararlı maddelerin yok olması ve besin değerinin azalması kaçınılmazdır. Aynı zamanda GDO’lu ürünler bağışıklık sistemini de zayıflatır.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre GDO’lu ürünler, sindirim sistemindeki düzensizliklere, kısırlaşmaya ve yaşlanma hızının artmasına sebep olabilir. İnsanlar üzerinde gözlemlerde ise, tüketilen GDO ürünlerin sindirime girmeden vücuttan atılamadığı, vücut içerisinde kalmasından kaynaklı ciddi zararlar verdiği gözlenir. Hamile kadınların tükettiği GDO’lu ürünler kalıtsal olarak bebeklerine de geçebilir ve ciddi zararlar verebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top