Close

Gebelik reflüsü nedir ve nasıl tedavi edilir?

Gebelik reflüsü nedir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşayabileceği pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de gebelik reflüsüdür. Reflü rahatsızlığına hamilelikten önce de sahip olanlar olabileceği gibi sadece hamilelik döneminde de bunu yaşayan anneler mevcuttur. Çünkü hamilelik reflüyü tetikleyen etkenlerden biridir. Bazı yöntemlerle hamilelik reflüsü beklenenden daha kolay bir şekilde atlatılabilir. Hem hamilelik süresi boyunca hem de hamilelikten sonraki dönem için birtakım reflüden kurtulma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en önemlisi beslenme alışkanlığında yapılabilecek bazı küçük değişikliklerdir.

Reflü nedir?

Reflü, asidik maddelerin herhangi bir zorlama olmadan yemek borusuna geri kaçması olarak basit bir şekilde tanımlanabilir. Reflü, hamilelerin yaklaşık %70 ‘inde gözlemlenmektedir. Kimi insanın hamileliğin başında kimisinin de hamileliğinin sonlarına doğru reflü görülebilir. Genel olarak hamileliğin bitmesiyle bu hastalık ortadan kalkar ve hamilelik sonrasında herhangi bir tedavi gerektirmez.

Gebelikte reflü oluşmasının sebepleri

Gebelik döneminde reflünün bu kadar yaygın görülmesinin hem hormonal bakımdan hem de fiziksel bakımdan etkileri vardır. Gebelik döneminde Progesteron hormonunun miktarında artış olur ve bu da reflünün önlenmesinde büyük bir rolü olan alt büzücü kasın gevşemesine yol açar. Dolayısıyla yemek borusuna geri kaçışlar artar. Bir diğer sebep ise bebeğin ve rahmin büyümesi ile beraber mide üzerine olan baskı artar ve bu da reflünün artışına neden olur.

Gebelik reflüsü nasıl tedavi edilir?

Gebelikte reflüye çözüm ararken ilk başvurulan yöntem ilaç tedavisi olmamalıdır. Bazı önlemler alarak da bu süreci daha rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. Öncelikle beslenme düzeninizi tekrardan oluşturmanızı tavsiye ederiz.

  • Az ve sık yiyerek beslenmelisiniz.
  • Oldukça yavaş yemek yemelisiniz ve yemekleri çok fazla çiğneyerek yutmalısınız.
  • Uyumadan en az 2 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmalısınız.
  • Alkol, baharatlı gıdalar ve kızartmadan uzak durmalısınız.
  • Ilık süt ve midenizi rahatlatacak bitki çaylarını tüketebilirsiniz.
  • Uyurken sırtınızı yüksekte tutmaya özen göstermelisiniz ve özellikle sol tarafınıza doğru yatmalısınız.
  • Gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketmelisiniz ancak bu sıvıları yemeklerin yanında değil tek başlarına tüketmelisiniz.
  • Sigaradan uzak durmalısınız.
  • Doktorunuzun size önerdiği miktardan daha fazla kilo almamaya özen göstermelisiniz, çok fazla alınan kilo mideye olan basıncı artıracağı için reflünüzün artmasına da yol açabilir.

İlaç kullanımı

Gebelik reflüsü olan anne adayları çok gerekmedikçe ilaç kullanmamalıdır. Ancak yaşam kalitesini düşürecek seviyede olan reflü hastalarına doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top