Close

Gebelik sürecinde tüketilmesi sakıncalı 10 beslenme alışkanlığı

Hamilelik süreci hem sizin için hem de bebeğiniz için en önemli süreçtir. Bu süreç içinde yediğiniz içtiğiniz her şeye, yaptığınız her harekete, hatta psikolojik olarak sakin ve stresten uzak kalmaya çok özen göstermelisiniz. Yaptığınız çok ufak bir hata ne yazık ki geri dönülemez sonuçlar doğurabilir veya kalıcı hasarlar bırakabilir. Fakat dikkatli davrandığınız taktirde bu süreci sorunsuz atlatabilirsiniz.

Tüketilmesi sakıncalı besinler:

● Şeker

Tabii ki akla ilk gelenlerden biri şekerdir. Şeker, sadece hamilelikte değil sürekli olarak hayatınızdan çıkarmanız gereken bir besindir. Fakat hamilelikte kesinlikle tüketilmemelidir çünkü hamilelik sırasında annenin hassaslaşan vücudu buna bir direnç gösterebilir. Annede veya bebekte şeker hastalığı oluşabilir. Bir diğer sebebi ise şeker, annenin çok fazla kilo almasına neden olabilir.

Abur cubur

Abur cuburlar da kesinlikle sürekli olarak tüketmemeniz gereken besinlerdir. İçerisinde bulunan zararlı yağlar, fazla baharatlar ve kanserojen maddeler bebeğinizin sindirim sistemi için hiç iyi bir seçenek değildir.

●Sigara ve alkol

Hamilelikte sigara ve alkol tüketimi bebeğiniz de FAS Sendromu yani doğumsal kusur oluşturabilir. FAS Sendromu; kalça hareketleri sırasında oluşan fiziksel dejenerasyona sebep olan bir hastalıktır.

●Çiğ ürünler

Hamilelik sırasında hiçbir ürünü çiğ tüketmemeye özen gösterin. Özellikle salam ve benzeri ürünler kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Sebebi ise içerisinde bulunan katkı maddelerinin enfeksiyona sebep olabilmesidir.

●Tam pişmiş yumurta

Genel hatlarıyla bilinen belirli maddelerin tersine tam pişmiş yumurtanın tüketilmemesi gerektiği pek bilinmez. Çünkü haşlanmış yumurta normal şartlarda protein bakımından çok zengin bir besindir. Fakat yumurtanın içinde bulunan biotin adi verilen vitamin çeşidi, yumurtayı çok pişirdiğimiz taktirde yok olur. Fakat bu vitamin bebeğiniz için çok faydalıdır ve emilimi mutlaka sağlanmalıdır.

●Deniz ürünleri

İstiridye, karides ve midye gibi az pişmiş deniz ürünleri hamilelik döneminde yine tüketilmemesi gereken besinlerdir. Çünkü bu besinler hamilelik sırasında zehirlenmelere sebep olabilir.

●Et ve tavuk

Et ve tavuk tüketimi kesinlikle tamamen kesilmemelidir. Fakat nasıl tükettiğinize çok dikkat etmelisiniz. Et ve tavukları pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Ayrıca dondurucudan çıkarıp buzunu çözdüğünüz etlerin tekrar dondurulmaması ve kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini unutmayınız.

Süt ve süt ürünleri

Yine çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış peynirleri tüketmemeniz gerekir. Fakat bunun yanında meyveli süt veya meyveli yoğurt gibi ürünleri de tüketmemeniz gerekir. Sebebi ise bu besinlerin içinde fazladan şeker bulunmasıdır.

●Çay, kahve ve bitki Çayları

Bitki çayları seçerek içilmelidir. Normal şartlarda çok faydalı olan bazı bitki çayları hamilelik sırasında iyi gelmeyebilir. Örneğin yeşil çay. Çünkü yeşil çay hem kafein içerir hem de kan sulandırma özelliği vardır. Çay ve kahve ise kafein içerdiği için sınırlı tüketilmelidir. Aşağıda bazı içeceklerin kafein miktarı verilmiştir.

1 fincan türk kahvesi : 25mg

1 Çay bardağı çay:  20 mg

1 fincan filtre kahve:  100 mg

●Bazı peynirler

Küf ile olgunlaştırılmış peynirler annede enfeksiyon etkisi yaratabilir. Küçük enfeksiyonların bile hamilelik sürecinde ciddi ölçüde sorun yaşatabileceğinden bu besinlerin tüketilmemesi daha uygundur.

Ayrıca hamilelik sırasında bol bol yürüyüş ve profesyonel bir yardım ile beraber rahatlamanızı sağlayacak basit hareketli egzersizler yapmanızı tavsiye ederiz. Bu hem sizin hem bebeğinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır. Ayrıca hamilelik süresinde bol bol su içilmesi de tavsiye edilir. Onun dışında en önemli durumlardan bir tanesi annenin stresten ve gerginlikten uzak durmasıdır. Bebeğinizin bu stresi hissettiğini ve sizinle beraber bütün duyguları yaşadığını unutmayın.

scroll to top