Close

Gebelikte 17. Hafta Bebek Ve Anne Gelişimi

 

Gebeliğinizin 17. haftasına gelmenizle birlikte bebeğinizin ortalama olarak boyu 14 santim civarındayken, ağırlığı ortalama 150 grama ulaşmak üzeredir. Bu haftalarda bebekte vücut orantılı bir hal almaya başlar. Derilerindeki yağlar ve ter bezleri biraz daha gelişler. Aynı zaman diliminde vücut kendi ısısını kendisi sağlamaya başlar. Yağlanma sayesinde bebek doğum olana kilo alacaktır.

  • Bebeğiniz bu haftadan itibaren kalsiyum depolar. Bu yüzden bol bol kalsiyum almanızda fayda vardır.
  • Bebeğinizin artık kalp atış refleksi beyin kontrolünde gerçekleşir. O yüzden diğer haftalardan biraz daha düzenli ve normal atar.
  • Plasenta, her geçen gün bebekle beraber büyür ve karbondioksiti filtreler.
  • Artık bebeğin kulakları ve göz bebekleri hassaslaşmıştır. Ufak tefek sesler duyar ve anne karnından yansıyan ışık hüzmeleri hissedebilir.
  • Akciğer minik minik nefes alma denemelerine başlar ve gelişme dönemine giriş yapar. Sindirim sistemi de amniyon sıvısının doğal döngüsü sayesinde gerçekleşir.
  • Bebeğinizde 17. haftaya girilmesiyle birlikte meme uçları ve meme bezleri oluşmaya başlar.
  • Bebeğinizin gözleri normal yerlerine gelmekte ve hareket etmektedir; fakat hala göz kapakları açılmaz.

Bebeğinizin Ultrasonda Görünümü

Bu haftadan itibaren bebeğinizin daha hareketli olacaktır. İnce ince parmakları hareket ettirerek kıpır kıpır yapacaktır. Minik ellerinin artık sık sık kavrama ve kenetleme hareketlerine şahit olacaksınız. Artık yağlanmanın hızlanmasından dolayı yanakları tombul hale gelecektir.

Anne Vücudunda Görülecek Değişimler

>Hekimlerin bazıları gebe annelere, özellikle kromozom bozukluğu olan bebek doğurma riski olan anne adaylarına fetal DNA testini uygun görebilir.
>17. hafta gebelik dönemi ile birlikte anne karnı daha belirgin bir hal alır. Biraz daha rahat giysiler giyerek kendinizi ve karnınızı rahat ettirebilirsiniz.
>17. hafta ile birlikte burun tıkanıklığı sık sık rahatsızlık verebilir.
>Kol, bacak ve göğüzlerinizde bulunan damarlar kan akışının hızlanmasından dolayı daha belirgin görünür.

Gebelikte 17. Haftada Dikkat Edilmesi Gerekenler

>Hamilelik döneminde unutkanlık problemleri yaşayabilirsiniz. Bu dönemde günlük unutmamanız gereken şeyleri liste haline getirerek görebileceğiniz bir yere mesela kapı, dolap veya duvara asarak unutmanızı biraz da olsa engelleyebilirsiniz.
>Hamileyken burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz.
>Hamilelik dönemi boyunca protein içeren gıdaları günde 2 öğün alabilirsiniz.
>Protein yönünden ve Omega 3 bolluğundan dolayı balık eğer haftada iki kez tüketilirse çok faydalıdır. Balık tüketmenin yanında kesinlikle civa içeren besinleri tüketmemelisiniz. 

Yüksek civa tüketimi sonrası bebekte beyinsel ve sinirsel gelişim açısından olumsuz etkilerle karşı karşıya kalınabilir. Çok yağlı balıklar civa açısından zengindir. Tavsiye edilen balıklar yüzeyde yüzen balık türleridir. Kılıç balığı ve ton balığı aşırı civa barındırdığı için tüketmemeniz çok önemlidir. Sardalya, hamsi ve istavrit türü balıkların civa yönünden daha ideal balıklar olmasından kaynaklı hem çok faydalı hem de tüketilme riski teşkil etmeyen balıklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top