Close

Gebelikte kanama neye işaret?

Gebelikte yapılacak testler neler

Gebelikte kanamanın birçok sebebi olabilir. Bazı sebepler önemsiz olmakla birlikte, bazı sebepler çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunu ciddiye alıp almama konusunda, hamileliğin hangi döneminin yaşandığı da çok önemlidir. İşte gebelikte kanama konusunda her şey.

Kanamanın dönemleri

Gebeliği 3 döneme ayırmak mümkündür. Erken gebelik, orta gebelik ve geç gebelik. Bunlara 1. trimester, 2. trimester ve 3. trimester isimleri de verilmektedir. Gebelikte kanama olması durumunda kanamanın takibi ve gebeliğin hangi döneminde olunduğu çok önemlidir. Kanamanın takibi için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Kanamanın rengi nasıl? Pembe mi, kırmızı mı, kahverengi mi?
  • Kanamanın kokusu kötü mü?
  • Ne kadar kan geliyor? Adet kanaması gibi mi yoksa damla damla mı?
  • Ne kadar süredir kanama var?
  • Kanla birlikte parça parça kan pıhtıları da geliyor mu?

Erken gebelikte kanama

1 – Yerleşme kanaması

Erken gebelikte kanama, bebeğin rahme yerleşirken sebep olduğu bir kanamadır. Bebek rahme yerleşirken bazı kan damarları sıkışır ve kanamaya başlar. Bundan dolayı kanamalar yaşanabilir. Kanama az olur ve rengi pembemsidir.

2 – Düşük yapma / düşük tehdidi

Hamileliğin ilk 12 haftasında düşük riski diğer haftalara göre daha yüksektir. Bundan dolayı yaşanan kanamalarda sırt ağrısı, kasık ağrısı ve bulantılar görülebilmektedir.

3 – Dış gebelik

Her 100 gebelikten birinden dış gebelik durumu yaşanmaktadır. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmemesidir. Dış gebelikte döllenmiş yumurta genellikle fallop tüplerine yerleşir. Karnın bir tarafında şiddetli ağrı ve mide bulantısı dış gebelik belirtilerindendir.

4 – Enfeksiyon

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kanamaya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon ise, gebelikte kullanıma uygun ilaçlarla tedavi edilebilir.

5 – Regl olmak

Hamilelikte regl olma durumu bazı hamileliklerde olasıdır; ancak hamilelikte regl olma, normal reglden farklıdır. Kanama çok daha azdır, damla damla olur. Rengi pembemsidir.

6 – Rahim ağzı tahrişi

Hamilelikte rahim ağzında kan akışı artar, eğer rahim ağzı tahriş olursa kanama yaşanması muhtemeldir. Gebelik süresince kontrolsüz cinsel ilişki yaşanması durumunda gebelikte kanama görülebilmektedir.

Orta ve geç gebelikte kanama

1 – Plasentanın aşağıda olması

Gebelik ilerledikçe plasenta rahmin yukarısına doğru kayar. Eğer plasenta yukarı kaymayıp rahim ağzını kapatıyorsa riskli bir durum söz konusu demektir. Kanama kırmızı renkte ve ağrısız olur. Öksürme, hapşırma vb. nedenlerden dolayı başlayabilir. Doktora başvurulması gerekmektedir.

2 – Plasentanın erken ayrılması

Hipertansiyonu olan, sigara/alkol kullanan, ileri yaştaki gebelerde görülür. Aşırı aspirin kullanımı veya kordonun kısa olması da erken ayrılmaya neden olabilir. Şiddetli ağrı ve anormal miktarda kanama yaşanır. Acilen doktora başvurulmalıdır.

3 – Erken Doğum

Gebeliğin 20. haftasıyla 37. haftası arasında yaşanan doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. Gebelikte kanama bu haftalarda görülüyorsa, erken doğum ihtimali vardır.

4 – Düşük

Orta ve geç gebelikte de düşükler yaşanabilmektedir. Pembemsi veya kahverengi kanamalar olur ve bu kanama şiddetli ağrıyla çoğalır. Doktora gidilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top