Close

Gebelikte röntgen çektirilir mi?

Gebelikte röntgen çektirilir mi, zararları nelerdir?

Hamile kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri de gebelik sürecinde röntgen çektirilip çektirilemeyeceğidir. Son derece özen gösterilmesi gereken bir konu olan gebelikte röntgen, bebekte gelişim geriliğine neden olabilmektedir.

Anne adaylarının en çok kafalarına takılan konulardan biri olan gebelikte röntgen çektirme meselesi, uzmanlar tarafından pek çok farklı açıdan detaylıca açıklanmıştır. Gebelik sürecinde röntgen çektirmenin zararlı olduğunu açıklayan doktorlar, bunun bebekte gelişim geriliğine neden olabileceği ifade etmektedir.

Hem anne hem de bebek sağlığı açısından oldukça dikkat gerektiren bir süreç olan gebelikte anne adaylarının çeşitli X ışınlarına maruz kalması, gebeliği riske atabilmektedir.

ANNE ADAYLARININ ÖZELLİKLE DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Yüksek enerji özelliğine sahip olan, ayrıca düşük dalga boyunda olacak şekilde X ve gamma ışınlarını taşıyan iyonize ışınlar olarak tarif edilen radyasyon, dünya üzerinde tüm canlıları direkt olarak etkilemektedir. Güneş ışınlarından yer kabuğunda bulunan maddelere kadar neredeyse her türlü doğal yoldan alınabilen radyasyon, doğal yollara ek olarak tıpta kullanılmakta olan tetkik ve tarama araçlarından da alınabilmektedir. 

Bazı sağlık durumlarında ihtiyaç duyulan röntgen ve tomografi filmleri, X ışınları kullanılarak çekildikleri için ciddi şekilde radyasyon yayımına neden olmaktadır. Normal şartlarda bile bireylere zarar verdiği ortaya konulan radyasyon, gebelik sürecinden geçmekte olan anne adayları için oldukça büyük riskler barındırmaktadır.

GEBELİKTE RÖNTGEN ÇEKTİRMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Hamilelik süresince radyasyona veya X ışınlarına aşırı maruz kalan anne adaylarında birtakım doku hasarları meydana gelmektedir. Bebeğe de zarar veren bu ışınlar, bebeğin gelişim geriliği yaşamasına yol açabilmektedir. Anne karnında birtakım anomalilerin ve nörolojik rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olan ışınlar, bebek kaybına kadar pek çok farklı problemin ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. 

Annenin ve bebeğin aldığı radyasyonun dozuna göre değişiklik gösterebilen bu rahatsızlıklar, 5 radın üstünde ışın miktarına maruz kalan gebeliklerde görülmektedir. Röntgen işlemlerinin ikinci ile sekizinci haftalar arasında ve tek sefere mahsus olarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilirken röntgen nedeniyle maruz kalınan radyasyon oranının da 15 rad’dan az olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top