Close

Genç annelerde erken doğum riski nedir?

Hamile gençlerin erken doğum yapma olasılığı daha yüksektir ve 20’li yaşlarında olan kadınların bebeklerinin daha küçük olduğu gözlemlenmiştir. 14-17 yaşları arasındaki gebe kadınlar ise, özellikle ikinci çocuk sahibi olmaları durumunda, erken doğum riski ve düşük yapma gibi riskler altındadır. Şimdi bu riskler tam olarak nelerdir? Neler yapılması gerekir? Bunlara bakalım.

Erken doğum, genç anneler ve prematüre bebekler

Birçok genç için hamilelik, plansız ve zorlu bir yaşam olayıdır. Erken yaşta olan hamilelik tüm yaşamlarını yeniden yönlendirebilir. Eğitim ve finansal istikrar üzerindeki etkilere ek olarak, bir genç olarak hamile kalmak, hem anne hem de bebek için potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları yaratan risk ile ilişkilidir. Annenin anemi ve doğum sonrası depresyon riski artar ve bebeğin erken doğması ve düşük ağırlıkta olması daha olasıdır. Buna da prematüre diyoruz.

Prematüre bebekler – genellikle hamileliğin 37. haftasında doğanlar olarak tanımlanırlar. Bir dizi tıbbi problemlere daha yatkındırlar ve yaşamın ilk yılında ölme riski daha yüksektir. Peki, neden prematüre bebek oluyor? Gözlemlere bakıldığında birçok sonuca varılmıştır. Bu sonuçların en önemlisi diyebileceğimiz bir sonuç vardır: Erken anne olmak. 14-25 yaş arası yaşanılan hamileliklerde düşük ve erken doğumun fazla olduğu görülmüştür.

Nasıl anlarız?

Annelerin yapmadıysa hemen yapması gereken bir şey var. Doktora gidip rahim uzunluğunuzu ölçtürmeniz gerekiyor. Bu bir tarama biçimidir. Taramayı yaptığınızda rahim uzunluğu kısa ise tedaviniz vajinal yoldan etkili olacaktır.

Tek sebep genç anne olmak mı?

Tabi ki tek sebep olarak genç yaşta anne olmak yok. Sigara içmek, alkol kullanmakta sebepler arasındadır. Hepsi bir araya geldiğinde erken doğum riski genç anneler için artabilir hatta düşükte olabilir. Anneler, anne olmaya karar vermelidir. Bu, plansız bir şekilde olmamalıdır. Hem sizin için hem bebeğiniz için yüksek seviyede risk taşıyan bir olay olabilir erken yaşta hamile kalmak. Böyle bir risk taşıyorsanız veya bu konuda endişeniz varsa mutlaka doktora başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top