Close

Güneş Lekesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Güneş Lekesi Neden Olur, Nasıl Geçer

Güneş Lekesi Neden Olur, Nasıl Geçer

Cilt, vücut ile dış faktörler arasında koruyucu görev üstlenmiş bir bariyerdir. Güneşin etkisini daha fazla gösterdiği yaz aylarında zararlı UV ışınlarına karşı önlem alınmazsa kalıcı izler bırakabilir. Güneş lekesi, yanlış güneşlenme sonucu ortaya çıktığı gibi genetik faktörler sebebiyle de ortaya çıkabilir.  Göz ardı edilemeyecek boyutlara geldiklerinde hem sağlık açısından zararı artarken hem de estetik kaygıları meydana getirir. Güneş lekesi genellikle yüz ve eller gibi güneşi en çok gören yüzeylerde oluşmaktadır. Ayrıca güneşin zararlı etkilerine karşı korunmasız kalmak, cilt yaşlanmasının da temel sebebidir.

Güneş lekesi, güneşten gelen ultraviyole olarak da bilinen mor ötesi ışınların deride renk pigmentlerinden sorumlu olan melonasit hücrelerinin artmasına neden olur. Bu sebeple ciltteki melanin seviyesi artar ve ciltte gözle görünür lekeler oluşmaya başlar. Lekelerin yoğunluğu bazı zamanlar azalabilir ancak ten, güneşe maruz kalmaya devam ettiği sürece var olan lekelerin görünümü artar ve rengi koyulaşır. Bununla beraber yeni lekelerin oluşumu da gözlemlenir.

Güneş lekesinin oluşumunda bir diğer etken de genetik yatkınlıktır. Genetik yapı gereği cilt bariyeri daha hassas ve lekelenmeye meyilli olan kişilerde bu lekeler daha sık görünür. Hormon seviyesini değişmesi ve yanlış kozmetik uygulamaları da lekelenmeye meyilli hale gelmesine neden olan bir başka faktörleridir.

Güneşin, kemikleri güçlendirici etkisi ve mikrop öldürücü gibi pek çok yararlı yanında deride zararları da bulunur. Derinin erken kırışması, güneş lekesi ve deri kanserlerine neden olması sebebiyle cildin güneşten özenle korunması gerekir. Dünyayı etkileyen iklimsel değişiklikler, atmosferdeki ozon tabakasının incelmesi sonucu güneş ışınlarının güçlenmesi de güneşten korunmanın önemi her geçen gün artmaktadır.

Güneşin Sebep Olduğu Leke Çeşitleri Nelerdir
Güneşin Sebep Olduğu Leke Çeşitleri Nelerdir

Güneşin Sebep Olduğu Leke Çeşitleri Nelerdir?

  1. Hipomelanoz: Genellikle kol ve bacaklarda görülen birkaç milimetre çapında yuvarlak beyaz lekelerdir. Genetik etkiler, sir ağda, lazer epilasyon veya kıl batması durumlarına bağlı olarak güneşlenmenin etkisiyle de bu lekeler çıkmaktadır. Zarar teşkil etmez.

 

  1. Melazma: Yüzde koyu renkli maske görünümü yaratan değişik şekillerde olan koyu renkli lekelerdir. Koyu tenli kişilerde daha sık rastlanır. Güneşe maruz kalma süresi arttıkça lekenin rengi koyulaşır, güneşten kaçınınca rengi açılmaktadır. Çok sık gören bu leke çeşidinde kişinin derisini ışığa karşı duyarlı hale getiren iç ve dış etmenler bulunur. Hormonal değişiklikler, menopozda östrojen kullanmak, yumurtalık hastalıkları, tiroit, kozmetik ürünler, yiyecekler ve bazı ilaçlar cildi duyarlı hale getirir.

 

  1. Çiller: Özellikle yüz bölgesinde görülmekle birlikte güneş gören tüm bölgelerde oluşabilen küçük kahverengi lekelerdir. Genellikle açık tenli kişilerde görülmektedir. Genetik yapıda çillerin bulunması kişide de ortaya çıkma ihtimalini tetikler. Güneşle birlikte görünümü artarken kış aylarında renkleri açılır ve sayıları azalır.

 

  1. Lentigolar: Ciltte güneş gören bölgelerde oluşur ancak çillerden daha büyük lekelerdir. Güneşten uzak kalmakla orantılı leke görünümü azalmaz. Zamanla koyulaşabilirler. Yaşlılık lekeleri de denilir.
Güneş Lekesine Ne İyi Gelir
Güneş Lekesine Ne İyi Gelir

Güneş Lekesine Ne İyi Gelir?

Güneş lekesi görünümünü ortadan kaldırmak için mutlaka bu alanda uzman bir doktora danışmak gerekir. Güneş lekesinin ne sebeple oluştuğunu hangi leke tipine sahip olduğunu anlamak için bir dermatolog tarafından wood ışığı ile incelenmesi sonucu lekenin hangi tabakada olduğu tespit edilir. Bu tanının ardından bazı tedavi yöntemleri tercih edilir. Bu tedavi yöntemlerinden bazıları; güneş lekesi kremi, kimyasal soyucular, kimyasal peeling uygulamaları şeklindedir. Ancak buna vakti olmayanlar için evde de bu soruna çözüm olabilecek uygulamalar yapmak da mümkündür. Güneş lekesinin iyileşmesi için dikkat edilmesi gereken durumlara önem vermek gerekir. Bu durumlar;

  • Güneşin dik açıda olduğu saatlerde direkt bu ışınlara maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
  • Vücuda en az yarım saat öncesinden yüksek koruma içeren güneş kremi sürülmelidir.
  • Güneş sonrasında nemlendirici kremler kullanmak gerekir.
  • Güneşin yoğun olduğu yaz dönemlerinde lazer epilasyon yaptırmamak.
  • Güneş gözlüğü seçiminde ışınlara karşı etkili olan modelleri tercih edilmelidir.
  • Pamuklu, açık renk kıyafetler tercih edilmelidir.

 

Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Leke görünümünün geçmesi için dikkat edilmesi gereken belli başlı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörleri özenle uygulamak gerektiği unutulmamalıdır.

  • Var olan güneş lekesi için doktor tavsiyesi ile kullanılan güneş lekesi kremleri lekelerin azalmasına destek olur.
  • Lazer uygulamaları ile ciltte bulunan lekenin bu metodla soyulması sonucu altta sağlıklı derinin ortaya çıkması sağlanır.
  • Mezoterapi yönetimi deri altına vitamin enjekte edilmesi sonucu cilt altı hücreler yenilenir böylece leke görünümünde azalma olur.
  • A, C, E vitaminleri leke görünümündeki koyu renklerin açılmasına neden olur. Bu vitaminlerle yapılan tedaviler de lekelere iyi gelecektir.
  • Cilt temizliğinde kullanılan salisilik asitler içeriğinde etken maddeler sebebiyle leke görünümünü açmaya yardımcı olur.
  • Güneş lekesinin en önemli sebebi güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalmak olduğundan yaz kış yüksek koruma içeren güneş kremleri kullanılmalıdır.
Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır
Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır

Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?

Güneş kremi seçimi ile güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korumak mümkündür.  Ancak güneş kreminin doğru uygulanması etkisini tam anlamıyla gösterebilmesi için önemli bir konudur. Bununla birlikte krem seçerken de dikkat edilmesi gereken konular da vardır.

  • Cildi en iyi şekilde korumak için dikkat edilmesi gereken UVB ve UVA ışınlarıdır. UVB ışınları cildin üst tabakasına zarar veriri ve güneşten yanıklarına sebep olur. UVA ışınları ise cildin alt tabakasına nüfuz ederek ciltte yaşlanma, kırışıklık, pigmentasyona neden olur. Bu nedenle güneş kremi seçerken SPF derecesinin yüksekliğinin yanında + işaretinin olduğu ürünler tercih edilmelidir.
  • Suya dayanıklı olmalıdır. Gün içerisinde veya deniz kenarında sıcaklık ile terleme yaşanır bu durumda kremin etkisini kaybeder.
  • Cilt tipine göre ürünler tercih edilmelidir. Her cildin ihtiyacı olan içerik farklıdır. Kuru ciltler daha yoğun kıvamlı kremleri tercih edebilirken yağlı ciltler, yağsız ürünler kullanabilir. Açık tenli ve koyu tenlilik durumuna göre de koruma faktörü seçilmelidir.
  • Güneşe çıkmadan 15 dakika önce krem uygulanmalı ve en az iki saate bir yenilenmelidir.

 

 

Doğal Ürünlerle Güneş Lekesi Tedavi Yöntemleri

Doğal yöntemlerin faydaları elbette bulunmaktadır ancak ilerlemiş lekeler için uzman gözetiminde tedavi edilmesi şarttır. Bu yöntemler yardımcı bir unsur olduğu unutulmamalıdır.

  1. İlk olarak limon suyunu lekelerin üzerine sürülmesi rengin açılmasına neden olacaktır. 2 aylık düzenli kullanım sonucu etkisi görülür.
  2. Aloe vera, güneş lekesine karşı en etkili sonucu bu bitkiden alınmaktadır. Aloe vera yaprağını ortadan kestikten sonra çıkan jeli cilt lekesine sürmek yeterlidir.
  3. Hint yağı, güneş lekesi için kullanılan bir başka yöntemdir. Bir pamuğa sürülerek leke üzerine uygulanır. Düzenli kullanımda etkisini göstererek rengi açmaya başlar.
  4. Patates, cilt problemlerinde kullanıldığı bilinir. Bir dilim patatesi lekenin üzerine koyarak 15 dakika bekletilmelidir. Daha sonra soğuk suyla yıkanmalıdır.
  5. Elma sirkesi, içeriğindeki asitler sayesinde leke görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Organik elma sirkesini bir miktar su ile seyrelterek lekeye uygulamak yeterlidir. Bu yöntemde de uzun süre düzenli kullanım gerekmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top