Close

Hamileliğin 17.Haftası

Hami̇leli̇ği̇n 17.Haftası

Hami̇leli̇ği̇n 17.Haftası

Anne adayları bu hafta içerisinde bedeninde bazı değişim ve gelişmeler yaşamaya başlayabilir. Hamileliğin 17 haftasında bebeğinizin karnınızda şekillenmeye, kilo almaya başladığını hissedebilir ve hareketlerini dışarıdan da gözlemleyebilirsiniz.

17 haftalık gebelikte bebeğin besin ihtiyacının sorunsuz bir şekilde karşılanabilmesi için plasenta kalınlaşır ve böylelikle bebek rahatlıkla oksijen ve besin ihtiyacını karşılayabilir.

17 Haftalık Bebeğin Gelişimi

Bebek anne karnında aldığı besinler sayesinde yağ depolamaya başlar. Böylece zamanla kilo alır ve vücudu gelişerek şekillenir. 17 haftalık bebek, aldığı yağlar sayesinde anne karnında vücut ısısını koruyabilir.

17 haftalık bebek gelişimi son hızla devam eder ve bu süreçte vücut yapısında şekillenmeler ve eklem yerlerinde uzamalar meydana gelir. Tüm bunlar neticesinde anne karnı oldukça hareketli bir sürece şahitlik eder ve buhareketler her ne kadar her zaman dışarıdan görülemese de anne tarafından hissedilebilir.

17 haftalık bebek kalp atışı, rutin kontroller sırasında kadın doğum uzmanının yaptığı incelemede duyulabilir. Her gün daha da hızlı gelişim gösteren bebeğin damar ve organlarının genişlemesiyle vücudunun kan ihtiyacı artmaya başlar. Bu dönemde bebeğin kalp atış hızının 140 – 150 aralığında olması beklenir.

17 haftalık gebelikte anne karnındaki bebeğin kemik kıkırdakları oluşmaya ve sertleşmeye başlamaktadır. Dolayısıyla bu süreçte anne karnı son derece hareketlidir. Anne karnındaki o hareketlilik, bebeğin içerisinde bulunduğu plasentayı genişletmeye çalışmasından kaynaklanır. Bebeğinizin büyüme ve gelişme evresine girdiği bu 17. hafta çok büyük önem arz eder. Anne karnındaki bu hareketlilik ebeveynlerin kimi zaman anlamlandırmakta güçlük çektikleri bir heyecana kapılmasına neden olur. Böylelikle ebeveyn ve bebeğin iletişim bağları hem bedenen hem de ruhen güçlenir ve kurulur.

17 haftalık bir bebek yaklaşık olarak bir avakado ebatındadır.

17 Haftalık Bebeği̇n Anne Karnındaki̇ Geli̇şi̇mi̇
17 Haftalık Bebeği̇n Anne Karnındaki̇ Geli̇şi̇mi̇

17 Haftalık Bebeğin Anne Karnındaki Gelişimi

Anne karnında 17. haftasına gelen bebeğin vücut yapısında pek çok değişim ve gelişim meydana gelir. Kemik yapısının sertleşmeye başladığı bu süreçte elinizle bebeğinizi hissetmeye ve onun  hareketlerini takip etmeye çalışırsınız. Bebeğin baş kısmı 17. haftada oluşmaya başlar. Elleri, ayakları ve parmakları bu evrede geliştiğinden dokunmalarını hafiften hissedebilirsiniz.

Anne Karnındaki 17 Haftalık Bebeğin Gelişim Aşaması:

  • Kalp ve beyin birleşimi ortaya çıkmaya başlar.
  • Ağız fonksiyonlarında gelişmeler meydana gelir. Bunlar; çiğneme, emme, yutma refleksi, ağzını açıp – kapama gibi hareketleri kazanmaya başlar.
  • Vücudundaki bazı organlar ve yerler oluşmaya başlar. Göğüs uçları, penis şekli ve rahim dokuları gelişir.
  • Kafatası gelişimini tamamlayarak başını hareket ettirmeye başlayabilir.
  • Plasentanın kalınlaşması ile besin ihtiyacını karşılar ve solunum sistemleri gelişir.
  • Bacak ve kollarında gelişimler oluşmaya başlar.
  • Vücut kıvrımları oluşmaya başlar. Parmakları, bilekler ve topuk kısımları oluşur.
  • Bebeğin bedenini bu gelişmeler tamamlarken, eklem yerlerini hareket ettirmeye ve anne karnında küçük küçük tekmelemelere başlar.
  • Bebeğin ter bezleri bu dönemde gelişir.

Bebek, anne karnındaki bu gelişimlerine devam ederken aldığı besinler ile boyu uzar ve kilo alır. 17 haftalık bebeğin kilosu 100 – 140 gram aralığında olmalıdır. Bununla birlikte 17 haftalık bebeğin boyu da 11 – 13 cm aralığında olmalıdır. Anne karnında gelişen bebek 17 haftaya geldiğinde 3 ay 29 günlük olmuş olur.

Anne Karnında Bebek Hangi̇ Bölümde Yer Alır
Anne Karnında Bebek Hangi̇ Bölümde Yer Alır

Anne Karnında Bebek Hangi̇ Bölümde Yer Alır?

17 haftalık gebeliklerde bebek annenin leğen kemiklerinin üstüne doğru olan bölümde konumlanır. Annenin rahmi içerisinde genişleyen bebek kemikleri, içinde bulunduğu plasentaya sığmamaya başlar ve anne karnından yukarıya doğru çıkmaya başlar.

17 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü Nasıl Olur?

Hekiminizin yapacağı ultrason görüntüleme işlemiyle bebeğinizin ellerini, kollarını, bacaklarını, başını ve bedensel gelişimini rahatlıkla görebilirsiniz. Anne karnındaki bebeğin durma pozisyonuna bağlı olarak cinsiyetini öğrenebilme durumuna 17 haftada imkân bulabilirsiniz.

Bazen bebeğin duruş pozisyonundan kaynaklı olarak cinsiyetini tam olarak öğrenemeyebilirsiniz. Elleriyle ve bacaklarıyla o bölgeyi kapatabilir ya da sırt kısmı o an dönükse cinsiyetini yine göremezsiniz. Birkaç hafta sonra daha net bir şekilde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

17 Haftalık Gebeli̇kte Beslenme
17 Haftalık Gebeli̇kte Beslenme

17 Haftalık Gebeli̇kte Beslenme

Annenin alacağı sağlıklı besinler sayesinde bebek vücuduna kalsiyum alamaya başlar. Bebek doğuma kadar annesinin karnında besleneceğinden gelişim ve büyüme süreci de ona göre ilerleme gösterir. Bebeğiniz için dengeli ve yeterli düzeyde beslenmelisiniz. Normal yemek yeme ölçüsünün dışına çıkmamalısınız. Alacağınız aşırı kilolar doğumu zorlaştırabilir. Hem kendiniz için hem de bebeğiniz için olabildiğince sağlıklı ürünler tüketmelisiniz.

Beslenmenize faydalı olacak besinler:

  • Tahıl
  • Protein
  • Vitamin
  • Mineral
  • Kalsiyum
  • Folik asit
  • Demir
  • Lif

Beslenmenizde tüketmemeniz gereken besinler;

  • Kafein
  • Sigara
  • Alkol
  • İşlenmiş et
  • Konserve
  • Katkı maddeleri
  • Margarin, iç yağı ve kuyruk yağı
  • Pastörize edilmiş süt ürünleri
  • Hazır gıdalar ve yağlı ürünlerden uzak durmalısınız.

Tüketeceğiniz sebze ve meyvelerin çok iyi şekilde yıkanması gerekmektedir. Besinleri olabildiğince taze tüketmelisiniz. Yediğiniz yemeklerde iyotlu tuz kullanmayı tercih etmelisiniz. Sıcak yaz günlerinde aşırı sıvı kaybınız olacağı için ayran ve taze sıkılmış meyve sularını tüketebilirsiniz. Aynı zamanda da öğünlerinizi atlamadan azar azar yiyerek beslenmelisiniz. Pişirilen yemeklerde sıvı yağ kullanmaya özen göstermeniz önemlidir. Hamileliğiniz süresince kansızlık gibi problemlerle karşılaşmanız halinde pekmez, kuru baklagil, yumurta ve kırmızı et yiyerek önleminizi doğal besinlerle alabilirsiniz. Gebeliğiniz süresince kilo alımlarınızı ayda 1 kilo alma olarak hesaplayabilir ve beslenmenizi ona göre dengeleyebilirsiniz.

Zaman zaman anne adayı tansiyon düşüklüğü ile karşı karşıya kalabilir. Bunun önüne geçebilmek için gün içerisinde en az 8 – 10 bardak arasında su içilmelidir. 17. haftada su içerken, mide bulantıları yaşanabilir. Böyle zamanlarda suyunuzun içine limon, salatalık, nane yaprağı veya taze zencefil dilimleri ekleyerek bulantınızı yatıştırabilirsiniz.

17 Haftalık Gebeli̇kte Anne Karnının Büyüklüğü

Gebeliğinizin 17. haftasına geldiğinizde anne karnında genişlemeler başlar. Bebeğin büyüme ve gelişimine göre bu durumda farklılıklar olabilir. Bazı anne adaylarında 3. aydan sonra büyüme görülürken, bazı annelerde ise daha ileriki aylarda bu büyüme görülür. 17 haftalık gebelikte anne karnının büyüklüğü annenin karnının genişliğine de bağlı bir durumdur. Bebeğin büyümesi ne kadar hız kazanırsa karnının iç haznesinde de o kadar büyüme gerçekleşecektir.

17 Haftalık Bebeğin Hareketleri

Ebeveynler bebeklerini ilk kez bu haftalarda hissetmeye başlayacağı için içlerinde de büyük bir heyecan oluşur. Bu zaman diliminde bebek ve anne daha yakın bir duygu durumuyla birbirlerine bağlanırlar. 17 haftalık bebeğin hareketlerini bulunduğunuz hafta içerisinde rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bu durumda panik olmaya gerek yoktur çünkü bebek plasentanın içerisine yerleşmeye çalıştığından bu durum son derece normaldir. Bazen hareketlerini hissetmeye de bilirsiniz. Bu tarz bir şeyle karşılaştığınızda stres yapmanıza gerek yoktur. Birkaç gün daha bekledikten sonra anne karnında ilk kıpırtılarını hissetmeniz mümkündür. Bebeğin hareket yapısı yeni geliştiğinden ve dokuları yumuşak olduğundan dolayı hareketlerini tam olarak kesirebilmeniz mümkün değildir. Bunun yanında bebeğiniz plasentanın ön kısmında yer aldığından hareketlerini her daim hissetmemeniz son derece normaldir. Hamileliğinizin ilerleyen haftalarında anne karnındaki hareketleri daha net ve güçlü hissedeceksiniz.

Bebeğin yutma yetisi kazanması ve böylece dünyaya geldikten sonra meme ya da biberonu rahatça emerek besinini yeme yetisini kazanmış olur.

17 Haftalık Gebeli̇kte Annedeki̇ Değişimler

Hamileliğin 4 ayından sonra karnınız büyümeye yavaş yavaş başlar. Gebeliğinizin ilerlemesiyle bedeninizde, fiziksel görünüşünüzde ve ruh halinizde çeşitli değişimler yaşanması beklenir. 17 haftalık hamile annelerde ilk sıkıntının gözlerinde yaşanması beklenir. Göz yanması ve göz kuruluğu gibi problemler yaşayan anne adayları bu dönemde mutlaka hekime danışmalı ve onun önermesi halinde göz damlasına başlamalıdır. Belirtildiği gibi bu haftalarda anne adayında göz kuruluğu gibi problemler yaşanması olası olduğundan düzenli olarak lens kullanan bireylerin gözlük kullanmayı tercih etmesi önerilmektedir.

17 haftalık gebeliklerde git gide aşermeler başlayabilir. Gecenin bir vakti canınız bir şeyler çekebilir. Bunları yerken olabildiğince sağlığınızı düşünerek yemelisiniz. Alacağınız aşırı kilolar vücut formunuzda meydana gelecek değişiklikleri hızlandıracaktır. Hamileliğiniz süresince alacağınız en ideal kalori 300-400 arasında seyretmelidir.

Bu haftalarda annenin kokuya karşı çok daha duyarlı bir hale gelmesi beklenir. Parfüm, yemek kokusu, deodorant, tıraş köpüğü gibi bir çok koku mide bulantılarına sebebiyet verebilir. Bu da anne adayını halsizleştirir.

Göbeğiniz büyümeye başlayacağından dolayı dengede durmada da zorluk yalanabilir. Bazen sakarlıklar bile başınıza gelebilir. Bu tür durumlara sebebiyet vermemek için düz ayakkabı modellerini tercih etmeniz tavsiye edilir. Yüksek tabanlı ayakkabılar giydiğinizde bacağınıza kramp girme ihtimali artar. Bunu önlemek için yürüyüş yaparken ayaklarınıza uygun ve parmaklarınızın içinde rahat edeceği spor ayakkabılar giyebilirsiniz.

17 haftalık gebelikte yalnızca karın bölgesinde değil vücudun başka yerlerinde de genişlemeler görülebilir.Hormonal dengelerinizin değişime uğraması sonucunda bedeniniz yeniden şekillenmeye başlayabilir. Bedeninizde büyüme gösteren bu bölümlerde kaşıntı hissi oluşabilir. Ancak bu bölgeleri kaşımak cildinizin tahriş olmasına neden olabileceğinden doğrudan doktorunuzla iletişime geçmeniz ve kaşınan bölgeleri nemli tutmanız tavsiye edilir.

Gebelik süresince damarlarınızda da genişleme olacağından elmacık kemiklerinizde ve yüzünüzde küçük kırmızı noktalar oluşabilir. Bu durumun kalıcı bir etkisi yoktur.

Hamileliğiniz 17. haftasından başlayarak uyku problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bebeğinizin karnınızdaki hareketlenmeler de bu durumu tetikleyebilir. Gece oluşacak mide bulantıları da uykunuzu alamamanıza neden olur. Uyku sorununuzu doğa seslerinden oluşan dinlendirici bir müzikle ve bir bardak ılık süt içerek çözmeye çalışabilirsiniz.

Gebeliğiniz süresince bazı belirtileri de vücudunuzda hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk
  • Şişkinlik hissi
  • Sindirim problemi
  • Diş etlerinde hassasiyet
  • Kas ağrısı

Vücudunuz bu değişimlere ayak uydurmaya çalışırken, diğer yandan ruhsal olarak da bazı duygu ve düşüncelerinizde ya da dış görünüşlerinizde değişimler olabilir. Örneğin;

  • Seyrettiğiniz veya dinlediğiniz bir olay karşısında ağlamalar başlayabilir.
  • Anne adayı güzelliğinin bozulacağını düşünebilir.
  • Kıyafetlerinin olmaması psikolojik açıdan yıpratabilir.

Anne adayı değişime uğrarken, aslında gebeliğinin ona verdiği çok güzel bir görüntü vardır. Hamile olan annelerin ciltleri daha parlak ve ışıltılı görünür. Saçları gürleşir, rengi koyulaşır ve çabuk uzar. Tatlı bir görünüme kavuşur. Kilo artışı yaşasanız da doğumdan sonra eski formunuza kavuşabilirsiniz.

17 haftalık gebelikte annenin rahmi yukarı ve leğen kemiğinden dışarı doğru konumlanır. Bu, bebeğin anne karnını yerleşiminden kaynaklanan bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top