Close

Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler

hamile-kalmadan-hayatinizda-bunlari-degistirin

Sağlıklı bir hamilelik geçirmek daha da önemlisi bebeğin sağlığı için henüz hamile kalmadan önce yapmanız gereken 10 şey;

Sigarayı kesinlikle bırakın

Eğer sigara içen biriyseniz hamile kalmaya karar verdiğiniz anda bırakmalısınız. Aslında en az iki yıl önce bırakmış olmak gerekiyor, eğer bunu başaramadıysanız bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren sigarayla vedalaşmalısınız.  Çünkü her sigara içişinizde vücudunuza giren nikotin ve zehirler bebek oluşumunu sağlayacak olan yumurtanın DNA sına zarar veriyor. Bırakamadıysanız ve hamilelik sürecinde de devam ediyorsanız zehir, bebeğinize giden damarlardaki kan akışının bozulmasına ve düşük doğum artmasına sebep olacaktır. Ayrıca doğumsal sakatlık riski artacak ve en kötüsü de ani bebek ölümü denen durumla karşılaşmanıza neden olabilmektedir.

Alkolü de bırakın

Hamilelik döneminde az miktarda da olsa alkol alan annelerin bebeklerinde düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği görülebiliyor. Eğer anne günlük alkol alıyorsa ve bu miktar fazlaysa bebekte zeka geriliği, gelişme geriliği, iskelet sistemi bozuklukları, kalp, karaciğer ve üreme sistemine ait bozukluklar ortaya çıkabiliyor.

Beslenmenize dikkat edin

Hamilelik öncesinden itibaren öğünlü ve sağlıklı beslenmeye geçmiş olmanız gerekiyor. Fazla karbonhidrat tüketiminden kaçının. Zeytinyağlı sebze menüleri ve et, balık tüketimini artırın. Makarna, çikolata, hamur işi gibi gıdalardan uzak durun. Kalsiyum, demir, folik asit içeren gıdaları tüketmeye özen gösterin. Çiğ et yemeyin. Eğer vejetaryen iseniz de protein almanız önemli olduğundan protein ağırlıklı beslenmeye geçin.

Demir eksikliği teşhisi varsa tedavisi olun

Hamilelikte yorgunluk, çarpıntı, halsizlik sorunlarının kaynaklarındandır. Ayrıca kansızlık doğum öncesi ve sonrasında hem bebeği hem de sizi olumsuz etkileyeceğinden tedaviyi hamile kalmadan yaptırmalısınız.

Folik asit takviyeleri alın

Bebeğin sağlıklı gelişimi ve nöral tüp defekteri denilen sorunla karşılaşmaması için gebelikten 3 ay önce bu takviyeyi günde 400 mg olacak şekilde yapmalısınız.  Tabletle alabileceğiniz gibi, fındık, badem, narenciye, yeşil yapraklı sebze gibi besinlerle de alabilirsiniz.

Tartılın

Kontrollü ve sağlıklı beslenerek az kilo alın. Hamilelikte aniden alınan kilolar şeker, tansiyon gibi pek çok hastalığa yol açıyor. Bu yüzden kilonuzu takip edin.

İlaç için doktorunuza danışın

Önceden kullandığınız ilaçlar bebeğe zara verebilir. Yumurtayı korumak adına ilaçlarınız için doktorunuza danışın ve bilgi edinin.

Jinekolojik muayeneye gidin

Yumurtalık kisti gibi basit bir sorun hamilelikte büyüyebiliyor. Bu yüzden önden bir muayene şart.

Dişlerin için doktora gidin

Hamilelikte salgılanan progesteron dişlere ve diş etine zarar veriyor. Daha büyük sorunlar olmaması için önceden diş doktoruna gidin.

Sağlık kontrolü yaptırın;

Gebelik öncesi bir chek-up a girmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top