Close

Hamilelik kilolarını vermek için en etkili yöntemler

Hamilelik kilolarından sağlıklı bir şekilde kurtulmanın yolları

 

Uzmanlar kadınların hamilelik sırasında sağlıklı bir kilo aralığında 11,5–16 kg arasında kazanmalarını önermektedir. Bu kilo alımı bebek, plasenta, amniyotik sıvı, meme dokusu, daha fazla kan, uterus büyümesi ve ekstra yağ depolarından oluşur. Bir bakıma bu kilolar anne ve bebek için hayati bir değere sahiptir. Ekstra yağ, doğum ve emzirme için bir enerji rezervidir. Bununla birlikte, aşırı kilo alımı çok fazla yağ ile sonuçlanabilir. Çoğu hamile kadını bu fazla kilo alımı korkutmaktadır. Unutulmamalıdır ki bu kilolardan sağlıklı bir şekilde kurtulmak mümkündür. 

Hamilelik sonrası fazla kilolardan sağlıklı bir şekilde nasıl kurtulacağız?

En önemlisi gerçekçi olun. Birçok kadın dergisinin ve ünlü hikayelerinin size inanmasına rağmen, hamilelikten sonra kilo vermek zaman alabilir. Doğrusu da budur çünkü kısa sürede büyük miktarda kilo kaybı sizi ve emzirme döneminde olduğunuz için bebeğinizi de olumsuz etkileyebilir. Tek yapmanız gereken azim ve istikrarlar kararınızdan vazgeçmemeniz olacaktır.

Kilolarınızdan kurtulmaya başlayacağınız ilk yerin adresi emzirmedir. Emzirmenin anne ve çocuk için birçok faydası vardır. Doğumdan sonraki ilk üç ayda kilo vermeyi zorlaştırabilir. Bilinmelidir ki 6. ay sonunda emziren kadınlar emzirmeyen kadınlara göre ortalama 3.7 kilo daha fazla kilo verdikleri bulunmuştur.

El ile veya bir uygulama ile aldığınız kalori miktarını saymalısınız, ne yediğinizi takip etmenize ve kilo vermeyi desteklemenize yardımcı olabilir.

Lif içeriği yüksek olan yiyeceklerin kilo kaybına yardımcı olur. Ayrıca çözünür lif, bağırsakta kısa zincirli yağ asitlerine fermente edilir. Bunlar dolgunluk hormonları kolesistokinin (CCK), glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) ve peptidin düzeylerinin artmasına yardımcı olur.

Diyetinize protein eklemelisiniz. Protein metabolizmanızı hızlandırarak, dolgunluk hislerini artırarak ve iştahı azaltarak kilo kaybını destekler.

Meyve, sebze, fındık ve yoğurt gibi sağlıklı yiyecekleri evde kolayca erişilebilir yerlerde bulundurun ve sağlıksız yiyecekleri gözünüzün önünde saklayın veya evde bulundurmayın.

Ek şekerlerin ve rafine edilmiş karbonhidratlar kalorileri yüksektir, çok az besinsel faydaya sahiptir ve diyabet ve kalp hastalığı gibi birçok yaşam tarzı hastalığına katkıda bulunurlar. Bu tür yiyeceklerden uzak durun.

Kilo vermeye çalışıyorsanız, alkolden kaçınmak en iyisidir. Ek olarak, içtiğiniz alkol emzirme sırasında bebeğinize geçebilir. Alkol içiyorsanız, önceden süt sağmayı planlayın veya riski azaltmak için beslemelerinizi zamanlayın.

Egzersiz yapmaya başlayın. Yürüme, koşu, koşma, bisiklete binme ve aralıklı antrenman gibi kardiyo, kalori yakmanıza yardımcı olur ve birçok sağlık yararına sahiptir. Doğum sonrası güvenle egzersiz yapmaya ne kadar zamana başlayabileceğiniz, doğum şeklinize, herhangi bir karışıklık olup olmadığına, hamilelik öncesi ve hamilelik süresine ve genel olarak nasıl hissettiğinize bağlıdır. Vücudunuz tamamen iyileşene ve tıbbi olarak güvenli hale gelene kadar daha yoğun egzersizler yapmak için beklemeniz gerekirken, pelvik taban egzersizleri gibi yumuşak bir şeye başlayabilirsiniz.

Ağırlık kaldırma gibi direnç eğitimi, kilo vermenize ve kas kütlesini korumanıza yardımcı olacaktır. Diyet ve direnç antrenmanının bir bileşimi, kilo azaltmak ve kalp sağlığını geliştirmek için en etkili yöntem olarak bulunmuştur

İçme suyu metabolizmanızı hızlandırır ve kilo kaybına yardımcı olur. Emzirme sırasında zinde kalmak için özellikle önemlidir. Günde en az 2-2.5 litre su içmeyi hedefleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top