Close

Hamilelikte kasık ağrıları neden olur?

Hamilelikte kasık ağrıları riskli midir?

Hamile kadınların sıklıkla karşılaştıkları rahatsızlıklardan biri de kasık ağrılarıdır. Bebeğin büyüme sürecine adapte olmaya çabalayan vücudun zorlanması üzerine ortaya çıkan bu ağrılar pek çok farklı neden kaynaklanabilmektedir.

Bebeğin ilk hareketlerinin ve kalp atışlarının heyecanını yaşarken oldukça can sıkı olabilen ve anne adaylarının en çok dert yandıkları konular arasında yer alan kasık ağrıları, pek çok farklı sebepten ötürü meydana gelebilmektedir.

Hamilelikte kasık ağrıları neden olur?

Anne vücudunun, içerisindeki bebeğin rahat rahat büyüyebilmesi için bir değişim dönemine girmesi sonucunda ortaya çıkan bu ağrılar, artmakta olan kan akışı ve rahmin büyümesi ile birlikte sancılara neden olmaktadır. Kasık ağrısı genellikle hamileliğin ilk günlerinde değil de ilk haftalarında yaşanmaktadır.

Hamileliğin ilk 6. ile 8. haftaları arasında hissedilen hafif ağrı, yumurtanın rahme yerleşmesinden ve rahmin büyümesinden kaynaklanmaktadır. Hamileliğin son üç ayında ise yalancı doğum sancıları yaşanabilmektedir. Bu sancıların düzenli olarak devam etmemesi ve geçmemesi durumunda ise anne adaylarının doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.

Hamilelikte kasık ağrılarının diğer nedenleri arasında ise anne adayının vücudunun doğuma hazırlanması, gaz sancısı çekmesi ya da sadece bebeğin büyümesi yer almaktadır. Oldukça normal ve zararsız olan bu ağrıların, enfeksiyon ve düşük gibi tehlikeli sebeplere dayanan ağrılardan farklıdır.

Gebeliğe bağlı oluşan zararsız kasık ağrıları nelerdir?

Yuvarlak bağ ağrıları

Rahmin iki üst köşesinden başlayarak genital organlara kadar uzanan bağlar anlamına gelen yuvarlak bağ ağrıları, rahmin büyümesi sonucunda hamilelerin yatakta döndükleri ya da ani bir şekilde hareket ettiklerinde hissettikleri bir ağrıdır. Genellikle kramp tarzı olan bu ağrılar, hamileyi bir süreliğine hareketsiz bırakabilmektedir. Hamileliğin ikinci üç ayında görülen bu ağrıların tedavisi için dinlenilmesi ya da yatma pozisyonunun değiştirilmesi ve magenzyum içeren suda eriyen tabletlerden destek alınması gerekmektedir.

Kabızlık ya da gaz sancısı

Hamilelikte artan progesteron hormonu ile birlikte bağırsak hareketlerinde bir miktar yavaşlama görülebilmektedir. Bu da vücutta gaz oluşumuna ve kabızlık şikâyetinin yaşanmasına neden olmaktadır. Hamilelikte yaşanan kasık ağrılarının bir nedeni de gaz sancısı ve kabızlıktır.

Doğuma hazırlık kasılmaları

Gebeliğin ilerleyen haftalarında rahim kaslarının çalışmaya başlaması ve vücudun doğuma hazırlanması sonucunda karında, kasıklarda ya da belde ağrılar yaşanabilmektedir.

Büyüyen bebeğin ve rahmin baskı oluşturması

Hormonların etkisi sonucunda gevşemenin yaşandığı leğen kemiğinde, özellikle ikinci ya da daha sonraki hamileliklerde ağrı hissedilebilmektedir.

Hamilelikte tehlike oluşturabilen kasık ağrıları nelerdir?

Dış gebelik ağrıları

Gebelik kesesinin rahim iç dokusunun dışında bir yere yerleşmesi sonucunda oluşan dış gebelik durumlarında ortaya çıkan bu ağrı, fark edilmediği takdirde 6 ile 10 hafta içinde büyümeye devam edebilmektedir. Bu kesenin çatlaması ve kanaması durumunda ise kasık ağrıları oluşmaktadır.

Plasentanın erken ayrılması ve kanama ağrıları

İleri gebelik haftalarında yaşanabilen bu ağrılar, anne adayının karnına darbe alması ya da hipertansiyon yaşaması sonucunda bebeğinin plasentasının yerinden ayrılması ile birlikte meydana gelmektedir.

Gebelik kaybı ağrısı

Hamileliğin ilk 12 haftasında gerçekleşen ve bir türlü geçmeyen kasık ağrısı ya da kanama, düşük yapma tehlikesi taşıdığı için direkt olarak doktora başvurulması gerekmektedir. yaşarsan düşük yaşayabilirsin, hemen doktora görün.

İdrar yolu enfeksiyonu ağrısı

Gebelikte en sık yaşanan rahatsızlıklardan biri de idrar yolu enfeksiyonudur. Tuvalet esnasında hissedilen yanma, ağrı, sızı ve bulanık idrar enfeksiyona işaret etmektedir. Üşüme, titreme ve ateş gibi sıkıntıları beraberinde getiren enfeksiyon, kasıklarda da ağrıya neden olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top