İçindekiler
Tiroit bezi boyunda bulunan ve hormon üreten bir bezdir. İki türlü tiroit hormonu vardır: T3 ve T4. Tiroit hormonunun en önemli özelliği harcanan kalorinin ve enerjinin üretilmesini ayarlamaktır. Tiroidin az çalışması durumunda vücut ısımız düşer. Metabolizmamız yavaşlar. Kandaki yağların yakılması yavaşlar. Aynı durumda tiroit bezinin fazla çalışması durumunda ise kandaki yağların yakımı hızlanır ve kan düzeyleri azalır. Çocuklarda tiroit büyümeyi ve zihinsel gelişmeyi sağlar. Bu nedenle anne ve bebekte tiroit hormonuna ekstra bir önem verilmelidir.
Anne adayı ve tiroit
Hamilelik öncesinde hatta hayatın neredeyse bütün döneminde tiroit değerlerinin bilinmesinde fayda vardır. Eğer ki anne adayında tiroit eksikliği varsa ve hamilelik boyunca bu durumun farkına varılmadıysa doğan bebekte ciddi gelişim problemleri oluşmaktadır. Öncelikle doğacak olan bebeğin zihinsel gelişimi yok denecek kadar az olur. Bunun aksine anne adayındaki tiroit bezi fazla çalışıyorsa buna hipertiroidizm denir ve tiroidi yüksek olan kadınların hamile kalma olasılığı çok düşüktür. Ancak bazen bu olasılık çok düşük olsa da hamile kalınabiliyor. Yüksek tiroit değerine sahip bir kadın hamile kaldığında düşük veya erken doğum oranı çok artmaktadır.
Tiroit ve bebek
Bebek anne karnındayken ilk 10-12 haftasında annenin tiroit hormonuna bağlıdır. Hamileliğin 3.ayından sonra bebek kendi hormonunu üretmeye başlar. Ancak bu hormon için gerekli olan iodinini anneden almaya devam eder. Hamilelik esnasında annenin günlük alması gereken iodinin miktarı 200 mikrogramdır.
Tiroit bezinin boyu sonradan değişir mi?
Tiroit bezinde, hamilelik esnasında ufak bir büyüme gözlemlenebilir. Ancak bu durum daha çok iyot bakımından yetersiz beslenen annelerde gözlemlenmektedir. Bu küçük çapta büyümeleri ölçmede ultrasonografi cihazı kullanılır.
Hamilelik esnasında tiroit hastası olan bir annenin beslenme şekli
Annenin kesinlikle yediklerine çok dikkat etmesi gerekir. Dengeli bir şekilde beslenmelidir. Multivitamin, mineral takviyesinde iodin bakımından zengin olanlar tercih edilmelidir. Normalde günlük iodin ihtiyacı 150 mikrogram iken hamilelikte 200 mikrogram kadar alınması gerekmektedir. Ayrıca iyotlu tuz kullanılmaya özen gösterilmelidir.
Tiroit problemleri genetik midir?
Ailede tiroit sorunu olan insanlarda tiroit problemlerinin çıkma olasılığı daha yüksektir. Tiroit genelde genetiktir. İyotsuz beslenmeyle beraber ortaya çıkmaktadır.
Hamilelikte hipertiroidizm
Hipertiroidizmin en sık sebebi Basedow-Graves hastalığıdır. 1500 hamilelikten birinde görülür.
Hipertiroidizm ve bebek
Bu durum prematüre erken doğum, düşük veya doğumsal anormalliklere yol açar. Anneden bebeğe plasenta ile geçen antikorlar hipertiroidizme yol açar. Hamilelik esnasında hipertiroidizmde kullanılan tedavisinde kullanılan ilaçlar fetüse geçerse bebekte guatr oluşabilir. Bu nedenle mutlaka tiroit testleri yapılmalıdır.
Tiroit tedavisi gören bir anne emzirebilir mi?
Tiroit tedavisi gören anne bebeğini emzirebilir. Ancak sık sık her ikisinin de tiroit değerleri kontrol edilmelidir.