Close

Haşimato Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Haşimato Diyeti Nedir Nasıl Yapılır

Haşimato Diyeti Nedir Nasıl Yapılır

Haşimato, metabolizmayı yavaşlatan hormonal bir rahatsızlıktır. 30-50 yaş arası kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha azdır. Genetik eğilim gösterir. Tiroid bezinin iltihaplanması ve bağışıklık sisteminin bozulması ile meydana gelir. Vücut, bu rahatsızlıkta kendi dokusunu yabancı bir madde olarak algılamakta ve kendi ile bir savaşa girmektedir. Kilo alımına sebep olması nedeni ile özel bir beslenme programı hazırlanmasını gerektirir. Bu beslenme programı beslenme uzmanı veya diyetisyen danışmanlığında hazırlanmalıdır.

Haşimato rahatsızlığı olan kişiler, beslenme programları kapsamında haşimato diyeti yapmaya önem vermelidirler. Haşimato diyetinde temel prensip, iyotsuz tuz kullanmaktır. İyotsuz tuz kullanımı, hastalıkla mücadelede de etkin bir yöntemdir.

Haşimato diyeti, mantıklı besin seçimlerini içeren ve uygulanabilir bir diyet listesi içermelidir. Yaşamı boyunca kişinin beslenme programına dikkat etmesi gerektiği ise hiçbir zaman unutulmamalıdır. Haşimato diyeti, 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde düzenlenmektedir.

Haşimato Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Haşimato Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haşimato Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Beslenme düzeninde yağ miktarı azaltılmalıdır.
  • Tam tahıllı ekmekler tüketilmeli ve günde en fazla 5 dilim ekmek yenmelidir.
  • Kola, çay ve kahve gibi kafein içeren içecekleri azaltılmalıdır.
  • Tatlı yerine meyve tüketimi tercih edilir.
  • Salata ve yemeklerde zeytinyağı kullanılmalıdır.
  • Beyaz et, kırmızı ete nazaran daha fazla tüketilmelidir.
  • Yoğurt ve yağsız süt tüketilmelidir.
  • Şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Porsiyonlar, küçültülmelidir.
  • Rutin egzersiz programı takip edilmelidir.
  • Mineral ve vitamin eksikliği durumlarında dışarıdan destek alınmalıdır.
  • Sigara tiroid hormonlarının azalttığı için bırakılmalıdır.
  • Günde en az 10 bardak su içilmelidir.
  • Kepekli ve posası bol olan meyve ve sebze tüketilmelidir.
  • A vitamini veya beta karoten alınmamalıdır. Tiroid yetmezliğinde kanda bu maddeler yüksektir.

Diyet sırasında sıralanan hususlara dikkat edilmesi ile tiroidin daha düzenli çalışması sağlanır.

Haşimato Diyeti ile Zayıflamak İçin Örnek Diyet Listesi
Haşimato Diyeti ile Zayıflamak İçin Örnek Diyet Listesi

Haşimato Diyeti ile Zayıflamak İçin Örnek Diyet Listesi

Sabah: Kahvaltıda meyve veya meyve suyu, yağsız süt veya yoğurt, tam buğday ekmeği yenilmeli.

Öğle: Tam buğday ekmeği, kuru baklagil, balık veya tavuk ya da yağsız et, fazla miktarda salata ve arkasından meyve tüketilmeli.

Akşam: Akşamları yemek hafif olmalıdır. Sebze, et ve yoğurt yenmelidir. Tatlı olarak dondurma ya da meyve tercih edilmelidir.

Ara Öğünler:  Bir adet elma, armut, portakaldan biri tercih edilebilir, yağsız yoğurt veya bir bardak süt, 5-6 kuru kayısı veya bir avuç kuru üzüm, bir külah dondurma yenilebilir.

Haşimato Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak kilo alma, kabızlık, seste değişiklik, yorgunluk, kolay üşüme, cilt kuruluğu gibi belirtilere sıklıkla rastlanır. Bunlara ilaveten adet düzensizlikleri, soluk cilt rengi, dilde büyüme, göz altlarında ve yüzde şişme, asabiyet, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık ve hareketlerde yavaşlama, nabız sayısında düşme gibi belirtilerde gözlemlenmektedir. Haşimato hastalarının, kan kolesterol düzeyleri genel olarak yüksektir. İlerlemiş haşimato vakalarında ise karın ve akciğerde su toplanması görülmektedir. Kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olarak bilinmektedir.

Haşimato Hastalığında Riskli Gruplar

Haşimato hastalığı, bazı risk gruplarında daha yaygın olarak görülmektedir. Sigara içenler, hamileler, ailede haşimato geçmişi olanlar, Tip 1 diyabet, vitiligo, addison hastalığı, hepatit gibi rahatsızlığı haşimato bakımından risk arz eden gruplardır.

Haşimato Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Hastalığın tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç kullanımı ile birlikte düzenli egzersiz yapılması, dengeli ve yeterli diyet uygulanması tedavinin başarısını arttırmaktadır. Aç karnına alınan, hap formunda ilaçlar, sentetik tiroid hormonlarıdır.

Bağışıklık sisteminin vücuda saldırmasının engellenememesi sebebi ile hayat boyu bu ilaçların kullanımı söz konusu olabilmektedir. İlaçlar, 6-8 hafta kullanıldıktan sonra tekrar kan testi yapılmaktadır. İlacın hastaya uygulanacak dozları, kişiden kişiye değişebilir. Doktor tarafından belirtilen dozlarda ilacın kullanımına özen gösterilmelidir. Haşimato ilaçları, doktor gözetiminde kullanılması gereken ilaçlardır.

Haşimato Rahatsızlığında Kabızlık Görülürse Nasıl Hareket Edilmelidir?

Kepeği ve posası bol sebze, meyve ve tam tahıllar tüketmelidir. Günde en az 8-10 bardak su içmelidir. Düzenli egzersiz yapmalıdır. Yaban mersini, kuru kayısı ve keten tohumu yenebilir. Tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek yenmelidir. Beyaz ekmekten uzak durulmalıdır. Patates, yoğurt ve muz az tüketilmelidir. Her gün belirli saatte tuvalete çıkmak alışkanlık haline getirilmelidir.

Hashimato Diyeti İçin Faydalı Takviyeler

Birkaç takviye, Hashimato hastalığı olan kişilerde iltihaplanmayı ve tiroid antikorlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, bu rahatsızlığa sahip olanların belirli besin maddelerinde eksik olma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle takviye gerekli olabilir.

Yararlı takviyeler şunları içerir:

  • Selenyum: Araştırmalar, günde 200 mcg selenyum almanın, antitiroid peroksidaz (TPO) antikorlarını azaltmaya ve Hashimato hastalığı olan kişilerde iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Çinko: Çinko, tiroid fonksiyonu için gereklidir. Araştırmalar, tek başına veya selenyum ile birlikte kullanıldığında, günde 30 mg bu mineralin alınmasının hipotiroidizmli kişilerde tiroid fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir.
  • Kurkumin: Hayvan ve insan çalışmaları, bu güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan bileşiğin tiroidi koruyabileceğini göstermiştir. Ayrıca, genel olarak otoimmün hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
  • D Vitamini: Hashimato hastalığı olan kişilerin bu vitaminin genel popülasyondan önemli ölçüde daha düşük seviyelere sahip olduğu gösterilmiştir. Dahası, araştırmalar düşük D vitamini seviyelerini Hashimato’nun hastalık şiddeti ile ilişkilendirir.
  • B kompleks vitaminleri: Hashimato hastalığı olan kişiler B12 vitamini bakımından düşük olma eğilimindedir.
  • Magnezyum: Bu mineralin düşük seviyeleri, Hashimato hastalığı riski ve daha yüksek tiroid antikorları ile ilişkilidir. Ayrıca, magnezyum eksikliklerinin düzeltilmesi, tiroid hastalığı olan kişilerde semptomları iyileştirebilir.
  • Demir: Hashimato hastalığı olan kişilerde anemi gelişme olasılığı daha yüksektir. Bir eksikliği düzeltmek için demir takviyeleri gerekebilir.
  • Balık yağı, alfa-lipoik asit ve N-asetil sistein gibi diğer takviyeler de Hashimato hastalığı olan kişilere yardımcı olabilir.

İyot eksikliği yokluğunda yüksek doz iyot takviyesinin Hashimato’lularda olumsuz etkilere yol açabileceğini unutmayın. Sağlık hizmeti sağlayıcınız size talimat vermedikçe, yüksek doz iyot takviyeleri almamalısınız

Haşimato Diyetinde Yiyecekler

Hashimato hastalığınız varsa, besleyici yoğun bir diyet semptomlarınızın şiddetini azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aşağıdaki yiyeceklere odaklanın:

  • Meyveler: çilek, armut, elma, şeftali, turunçgiller, ananas, muz vb.
  • Nişastalı olmayan sebzeler: kabak, enginar, domates, kuşkonmaz, havuç, biber, brokoli, roka, mantar vb.
  • Nişastalı sebzeler: tatlı patates, patates, bezelye, meşe palamudu ve balkabağı vb.
  • Sağlıklı yağlar: avokado, avokado yağı, hindistancevizi yağı, zeytinyağı, şekersiz hindistan cevizi gevreği, tam yağlı yoğurt, hindistan cevizi yoğurdu vb.
  • Hayvansal protein: somon, yumurta, morina, hindi, karides, tavuk vb.
  • Glutensiz tahıllar: kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, kahverengi pirinç makarnası vb.
  • Tohumlar, kuruyemişler ve fındık ezmeleri: kaju fıstığı, badem, macadamia fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, doğal fıstık ezmesi, badem ezmesi vb.
  • Fasulye ve mercimek: nohut, siyah fasulye, mercimek vb.
  • Süt ürünleri ve süt ürünleri yerine kullanılmayan ürünler (kalsiyum ve / veya D vitamini ile takviye edilmiş): hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi yoğurdu, badem sütü, kaju sütü, tam yağlı şekersiz yoğurt, keçi peyniri vb.
  • Baharatlar, otlar ve çeşniler: zerdeçal, fesleğen, biberiye, kırmızı biber, safran, karabiber, salsa, tahin, bal, limon suyu, elma sirkesi vb.
  • İçecekler: su, şekersiz çay, maden suyu vb.

Hashimato hastalığı olan bazı kişilerin, tahıllar ve süt ürünleri gibi yukarıda belirtilen gıdalardan birkaçından uzak durduğunu unutmayın. Hangi yiyeceklerin sizin için en uygun olduğunu bulmak için diyetinizi denemeniz önemlidir.

Haşimato Diyetinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Haşimato Diyetinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Haşimato Diyetinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Aşağıdaki yiyecekleri ortadan kaldırmak veya kısıtlamak, Haşimato semptomlarını azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir:

  • Eklenen şekerler ve tatlılar: soda, enerji içecekleri , kekler, dondurma, hamur işleri, kurabiyeler, şekerlemeler, şekerli tahıllar, sofra şekeri vb.
  • Fast food ve kızarmış yiyecekler: patates kızartması, sosisli sandviç, kızarmış tavuk vb.
  • Rafine tahıllar: beyaz makarna, beyaz ekmek, beyaz un ekmeği, simit vb.
  • Yüksek oranda işlenmiş yiyecekler ve etler: dondurulmuş yemekler, margarin, mikrodalgada akşam yemekleri, domuz pastırması, sosis vb.
  • Gluten içeren tahıllar ve besinler: buğday, arpa, çavdar, kraker, ekmek vb.

Hashimato hastalığı, tiroidi etkileyen yaygın bir otoimmün durumdur. Tiroid ilacı alsanız bile devam edebilecek çok sayıda belirtiye neden olur.

Araştırmalar, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin semptomlarınızı önemli ölçüde iyileştirebileceğini ve genel sağlığınızı artırabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, Hashimato hastalığı olan her insan farklıdır, bu nedenle ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme düzeni bulmak çok önemlidir.

Otoimmün hastalıklarda uzmanlaşmış bir diyetisyen veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, sizin için işe yarayan bir beslenme düzeni bulmanıza yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top