Close

Hayatın 3. Ayına Dair Bilinmesi Gereken Her şey

hayatin-3-ayina-dair-bilinmesi-gereken-her-sey

hayatin-3-ayina-dair-bilinmesi-gereken-her-sey

Anne karnından çıkıp dünyaya gözlerini açan bebekler oldukça savunmasız ve bakıma muhtaç bir şekilde yaşama başlarlar. Fiziksel ve psikolojik ihtiyaçları için uzun süre bir bakım verene ihtiyaç duyarlar. 0-3 ay bebek bakımı denildiğinde akla genellikle beslenme ve temizlik gibi fiziksel ihtiyaçlar gelir ancak sevgi ve kabul gibi psikolojik ihtiyaçlara da gereksinim duyarlar.

Dünyaya geldikten sonra hızlı bir büyüme sürecine giren bebeklerin her ay hatta her hafta gelişimsel farklılıklar gösterdikleri gözlemlenir. İlk iki hafta, ilk ay, ikinci ay ya da üçüncü ay gibi sınıflandırılan birçok dönem vardır. Bu yazımızın konusu ise 3 aylık bebeklerdeki gelişimsel göstergeler ve gereksinimleri olacak. 3 ayını doldurmuş bebeklerde hangi fizyolojik yetkinliklerin görülmesi gerekir? Beslenmeleri nasıl olmalıdır? 12 haftalık bebeklerin psikolojik ihtiyaçları nedir? Bebeklerinin fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını en sağlıklı şekilde karşılayabilmek için ebeveynler nasıl davranmalıdır? Bunlar gibi merak edilen birçok sorunun karşılığını bulabileceğiniz bu yazıya 3 aylık bir bebeğin gelişimsel durumu hakkında bilgi vererek başlayalım.

3 Aylık Bebekten Neler Beklenmeli?

Doğumun üzerinden 3 ay geçmiş, hem anneliğe hem de bebeğinize gittikçe daha çok alışıyorsunuz. Onun dilinden daha rahat anlayabiliyor ve ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabiliyorsunuz. Ancak gelişimin gözle görülür bir şekilde değişim göstermesinden dolayı endişeleriniz ve merakınız gittikçe artıyor. Acaba benim çocuğum akranlarına göre geride mi kaldı? Beni tanıyabiliyor mu? Gibi çocuğunuzun gelişimsel bir problemi olup olmadığıyla ilgili yaşayabileceğiniz endişeleri gözlem yoluyla dindirmenize yardımcı olacak ipuçlarını sizinle paylaşacağız.

  • Ellerinden tutup kaldırdığınızda bebeğiniz artık yavaş yavaş dik durabilir.
  • Ses algısı gittikçe gelişir.
  • Ellerini fark etmesiyle birlikte onları incelemeye ve birbirine çarpıp ses çıkarmaya başlar.
  • Annesini tanımaya başlar ve gülmeleri artar.
  • Dış dünyaya alıştıkça yalnız kalmaktan korkabilir.

3 ayını doldurmuş bir bebekte genel olarak nelerin görülmesi gerektiğinden bahsettik. Şimdi ise davranışların ayrıntısına girerek sizler için açıklayacağız.

Motor Beceriler

Bilindiği üzere yenidoğan bebekler başlarını kendileri tutamaz; kucağa alındığında her zaman el ile baş kısımları desteklenmelidir. Ancak birkaç ay geçtikten sonra birçok bebek sırt üstü yattığında karşıya bakabilir ve kafasını kaldırıp bakmaya çalışabilir. İlk aylarında yuvarlanamamalarına rağmen 3 ayına giren bebek yavaş yavaş yan tarafına dönebilecektir. Ayrıca bebeğiniz gerinme hareketleri yapabilir ve tekmeleri gittikçe güçlenir. Kavrama yetisi kazanmaya başlayan bebeğiniz; parmağınızı ya da ona uzattığınız oyuncakları birkaç saniyeliğine tutabilir.

Ses Algısı

Doğumdan sonra bebeğinizin yüksek seslere; göz kırpma, somurtma ve uykudan uyanma gibi tepkiler verebilir. Ayak sesi gibi ev içerisinde ilgi çeken seslere karşı bacaklarını hareket ettirmesi oldukça doğaldır. Bacaklarını hareket ettirmesinin yanı sıra emme ritminde de yavaşlama görülebilir. Ayrıca zamanla sesinize alışan bebeğiniz sizin sesinize tepki vermeye başlar.

Görme Yetisi

Beslenme sırasında sizin yüzünüze odaklanan bebekler zaman geçtikçe daha karmaşık tasarımlara, bu tasarımların renklerine, şekillerine ve boyutlarına odaklanacaktır. Elleri ve ayakları hareketlenen 3 aylık bebekler sese ve ışığa karşı tepkiler verecektir.

İletişim Kurma

Dünyaya geldiğinde bir yabancı gibi olan bebekler zamanla sizin bedeninize, sesinize ve kokunuza aşinalık kazanacaktır. Sizin onu kucaklamanıza, beslemenize duyarlılığı oluşacaktır. Bebeğinizin çevresinde hep birlikte konuşurken o, sizlere gülebilir, sesler ve baloncuklar çıkarabilir. Hatta sizin yüz ifadenize karşılık olarak mimikler yapar. Bu yetileri zamanla gelişecek ve bebeğiniz size ihtiyaç duyduğunda size ulaşabilecektir.

3 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?
3 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?

3 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?

3 ayını doldurmuş bebeklerin yapabileceği ve yapamayacağı fiziksel özelliklere değindik. Peki, bu dönemde ebeveynler çocuklarının gelişimine destek olmak için neler yapabilir, neler yapmalı? Birçok ebeveynin endişe duyduğu konulardan birisi çocuklarının gelişimsel olarak geri kalmasıdır. Hem bu endişeyi gidermek için hem de gelişimin desteklenmesi için yapılması gerekenler:

  • Bebeğinizi kucaklayın: Bebeğinizi yavaşça kucağınıza alarak onu öpebilir ve güven duygusunu hissettirebilirsiniz. Kendisini güvende hisseden bebek sevildiğini de anlayacaktır. Bebek ile ebeveynin fiziksel teması önemli olduğu için parmağınızı ona uzatarak tutmasını sağlayabilirsiniz ya da yüzünüzü onun yüzüne dokundurabilirsiniz. Ayrıca bebeğin yüzüyle aynı hizaya gelerek yüzünüzü incelemesine izin vermelisiniz.
  • Bebeğinizle konuşun: Henüz duyduğu kelimeleri anlayamayan bebeğinizle basit sesler çıkararak konuşabilirsiniz. Ona sorular yöneltebilir ve onun dilinden cevap verebilirsiniz. Evdeyken ya da dışarıdayken gördüğünüz, duyduğunuz ya da kokusunu aldığınız şeyleri ona anlatın. Günlük hayatta sıkça kullanılan basit kelimeleri onunla konuşurken kullanın.
  • Bebeğinizi farklı pozisyonlarda tutun: Genellikle yatar pozisyonda duran bebeğinizi dışa dönük bir şekilde kucaklayın. Bedeniyle yakın bir pozisyonda tutarak göbeğine dokunmasına izin verin ya da oyuncaklar ile onun dikkatini çekip kafasını kaldırmasını sağlayın. Genellikle çoğu bebek karınları üzerinde durmaktan hoşlanmaz. O yüzden kısa süreliğine bu pozisyonda tutun ve uykusu geldiğinde sevdiği pozisyona döndürün.
  • Bebeğiniz ağladığında ona tepki verin: Yenidoğan bebekler ilk 6 aya kadar sık sık ağlarlar ama sonrasında ağlamaları giderek azalır. Bezi için ya da yemek yemek için ağladığında hızlıca ona tepki vermeye çalışın. Vereceğiniz bu tepkiler bebeğiniz ile sizin aranızdaki bağın gelişmesini sağlayacaktır ve ileride sizin yardımınız olmadığında özgüvenli hissetmesini sağlayacaktır.
0-3 Ay Bebek Bakımı için Önemli İpuçları
0-3 Ay Bebek Bakımı için Önemli İpuçları

0-3 Ay Bebek Bakımı için Önemli İpuçları

Üç ayını dolduran bebeğinizde gözlemleyebileceğiniz gelişimlerden bahsettikten sonra şimdi de sizlerle 0 3 ay bebek bakımı için dikkat etmeniz gereken hususları paylaşacağız. Beslenme ve alt değiştirme gibi temel ihtiyaçlara dayanan bakım gereklilikleri bebeklerin ilk doğduğu andan başlayarak uzun bir süre devam eder. Bu bakım sürecinde dikkat etmeniz gerekenler:

  • Altını değiştirirken: Pişik ve diğer cilt rahatsızlıklarından bebeğinizi korumak için altını sık sık değiştirmelisiniz. Eğer beslenmeden önce bebeğinizde bir huzursuzluk var ise bu huzursuzluk bezinden dolayı olabilir; altını değiştirmeniz onu rahatlatacaktır. Bu gibi durumlardan dolayı yenidoğan alt değiştirme sıklığı bebekten bebeğe değişiklik gösterecektir. Ayrıca yenidoğan alt değiştirme konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu kullanılan malzemelerdir. Bebeğinizin ilk altı aylık sürecinde altını temizlerken saf su ve doğal pamuktan üretilen mendilleri kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Özellikle kız çocuklarında temizliği önden arkaya doğru yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Tırnağını keserken: Bebeklerin tırnak bakımını yapmak ebeveynler için pek keyif verici değildir. Ancak çocuğunuzun kendine zarar vermemesi için belli aralıklarla tırnak kesim işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bebeğinizin tırnaklarını keserken bir başka yetişkinden yardım almanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Tırnak kesimini kolaylaştırmak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bebeğin parmağını sıkı tutuyor olmanızdır. Bebeği kucağınıza alıp onun hareket etmesini önleyerek tırnak kesim işlemini kolaylaştırabilirsiniz. Bebeği kucağınızda sabit bir şekilde tutarken tırnağın etli kısmını biraz geriye doğru çekmeli ve kesme işlemine başlamalısınız. Bu tarz pozisyonlarda dururken çocuklar huzursuzlanabilir. O yüzden bebeğin daha sakin olduğu emzirme ya da beslenme sonrası zamanları tercih edebilirsiniz. El ve ayak tırnaklarının kesim şekline de özellikle dikkat etmelisiniz. Tırnak batmalarını önlemek için ayak tırnakları düz bir şekilde kesilmelidir.
  • Oda sıcaklığını ayarlarken: Bebeğinizin bulunduğu ortam onun uyku halini ve beslenmesini etkiler. Beslenmesinin olumsuz etkilenmesini istemiyorsanız odanın sıcaklığını çok yüksek tutmamalısınız. Ayrıca yüksek sıcaklık bebekte uyku hali de yaratabilir. Eğer bebeğinizin elleri ve ayakları soğuksa odanın sıcaklığı arttırılması gerekir. Bunların dışında genellikle bebeğiniz için tercih etmeniz gereken oda sıcaklığı 21 – 24 derece arasında olmalıdır.
  • Uyku düzeni için: Bebeğiniz 12 aylıkken gece uykularında problem yaşıyor ise bir uzmana danışmanız faydalı olabilir. Bunun dışında iyi bir beslenme düzenine sahip ve mutlu olan 3 aylık bebeklerin uyku sorunu yaşamaması beklenir.

3 Aylık Bebek Kaç Kilo ve Kaç Santimetre Olmalı?

Bebekten bebeğe kilo, boy ve gelişim değerleri değişiklik gösterebilir. Özellikle cinsiyet oldukça önemli bir faktördür. Kız bebekler ile erkek bebekler arasında bariz farklar görülür. Kız bebeklerin ortalama kilosu 5 kilo 400 gramken erkek bebeklerin kilosu 5 kilo 900 gramdır. Kız bebeklerin ortalama boyu 58 santimken erkek bebeklerin ortalama boyu 60 santimdir. Eğer bebeğinizin anormal ölçülere sahip olduğunu düşünüyor ve gelişimsel sorunlardan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşmeniz en sağlıklısı olacaktır.

3 Aylık Bebek ve Anne Sütü
3 Aylık Bebek ve Anne Sütü

3 Aylık Bebek ve Anne Sütü

Doğduğu andan itibaren beslenmek için anne sütüne ihtiyaç duyan bebekler; uzun bir müddet anne sütü içmeye devam ederler. Uzmanlar tarafından özellikle ilk 6 ay anne sütünün içilmesinin önemi vurgulanır. Anne sütünün kaç ay içilmesi gerektiği sorusunun dışında en çok sorulan bir diğer soru ise gün içerisinde kaç saat aralıklarla bebeğin emzirilmesi gerekir? Genel olarak kabul gören aralık 3 saatte birdir. Ancak bebeğinizin acıkma durumuna bağlı olarak bu aralık değişkenlik gösterebilir. Bebeğiniz geceleri emmek için sık sık uyanıyorsa gündüz yeteri kadar emmediği anlamına gelir. Gece uyanma sıklığını azaltmak istiyorsanız bebeğinizin gündüz doyup doymadığından emin olmalısınız. Ancak bebeğinizi emzirme konusuna önem verdiğiniz kadar kendi beslenmenize de önem vermeniz gerekir. Özellikle süt yapacak gıdalar tüketmeli, zararlı besinlerden uzak durmalısınız.

3 Aylık Bebekler Hakkında Önemli Bilgiler

  • 3 ayını doldurmuş bebekler artık başını rahatça kontrol edebilir, 45 dereceye kadar kaldırabilir ve dik tutabilir. Hatta yüzüstü yatırdığınızda kollarından güç alarak kendini kaldırmaya çalışabilir.
  • 2 ayını doldururken ellerine olan ilgisi 3. ayda ilerler ve yüzüstü yattığında ellerini izlemeye başlar.
  • Doku duyusunda ve tutuş pozisyonlarındaki gelişmeleri desteklemek için farklı dokuya sahip objeleri ona götürerek tutmasını sağlayabilirsiniz.
  • Hareket eden cisimleri önceden sadece göz hareketleriyle takip ederken artık kafasını çevirerek takip etmeye başlar.
  • 3 aylıkken bebeğiniz kendini korumak için baş çevirme ve ayak çekme refleksleri kullanabilir.
  • 3 ayını doldurmuş olan bebekler kendi kendine sesler çıkarmaya, anne-babaya yüksek sesle gülmeye başlar. Ayrıca yabancı kişilere karşı da gülümseyebilir.
  • 3 aylık bir bebek için en önemli gelişmelerden biri de nesne sürekliliği olarak adlandırılan gelişim dönemine adım atmış olmasıdır. Örneğin bir nesnenin üzerini örttüğünüzde onun yok olmadığını anlamaya başlar.
  • Farklı renklere, şekillere ve seslere artan ilgisinden faydalanarak onu değişik oyuncaklarla oynatabilirsiniz. Oyun halısı ya da ana kucağı gibi alternatif ekipmanları da tercih edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla olan temasınızı eksik etmeyin. Bebeğinizi sakinleştirmek için kucağınıza alın ve gülümseyin.

Bu yazıda 12 ayını doldurmuş bir bebeğin fiziksel ve psiko-sosyal gelişiminden beklenecek davranışları inceledik. Ebeveynlerin bebeklerine nasıl yaklaşması gerektiğini detaylandırdık ve yenidoğan bebek alt değiştirme ihtiyaçları gibi hijyen konularını detaylıca anlattık. Şimdi bebeğinizin yanına gitme ve onunla bol bol keyifli ve sağlıklı vakitler geçirme zamanı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top