Close

Hedik Tarifi

yemek56

 

Hedik, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerindendir ve oldukça büyük bir manevi öneme sahiptir. Hedik denilince herkesin aklına buğday özü gelir ve zaten buğdayın pişirilmesinden yapılır. Hedik, ham buğdayın haşlanarak tüketilmesidir. Eski zamanlarda hedik taş değirmenlerde ya da taştan havanlarda ezilerek özütlenirdi ve çıkartılan bu buğday özellikle yeni doğan bebeklerin ilk diş çıkardıkları zamanlarda pişirilirdi. Önemli geleneklerden olan bu durum eskiden hedik olarak adlandırılırdı, günümüzde ise diş buğdayı diye adlandırılıyor ve gelenek devam ettiriliyor.

Çeşitli yörelere göre farklılıklar göstererek yapılan hedik, sadece buğdayın değil bulgur ve nohutunda kaynatılarak yapılması ile çeşitlendiriliyor ve zaman zaman diş buğdayı için yapılan bu hediklerin içerisine Mevlana şekeri, akide şekeri gibi büyük şekerlemeler de konulabiliyor. Bu şekilde tatlandırılarak gelen misafirlere servis ediliyor. Buğday, pirinç gibi gıdalar ile yapılan hedikleri dilediğiniz gibi süsleyebilir ve istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Zaman zaman kişilerin içerisine ceviz, fındık, kuru meyveler, fıstık, nohut gibi besinlerle de süslenen ve tadlandırılan hedikler birçok insanın beğenisini kazanır. İri taneli bu buğdayın tam kıvamında pişmesi ve yumuşan bir kıvam alması ile yapılan ve sunulan hedikler ne çok yumuşak ne de çok diri olmalıdır. Tam kıvamında olan ve severek tüketilen hedikler günümüzde hala daha diş buğdayı partilerinin olmazsa olmazıdır.

Hedik Yapımı için Kullanılan Buğdayın Faydaları Nelerdir?

Buğdayın lifli gıdalar arasında olduğu herkesin bildiği bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde mide ve sindirim sistemini düzenleyen ve ayrıca kabızlık sorunun oldukça iyi gelen buğday, bağırsakların daha iyi ve düzenli çalışmasını sağlar. Hediğin su ile haşlanarak yumuşak bir kıvama gelmesi sindirimini ve tüketimini kolaylaştırır.

Buğday bağırsak kanserini ve rectum kanserini önlemede de oldukça yardımcı olur. Buğdayın içerisindeki kalsiyum, çinko, demir oldukça yararlıdır, bu durum da buğdayı oldukça değerli bir besin haline getirir. Buğday karşıladığı B grubu vitaminlerinin yanısıra folik asit ihtiyacını da karşılar ve hem saç hem de cilt için oldukça faydalıdır. Saçların ve cildin sağlıklı olmasını sağlarken aynı zamanda da kalp sağlığını koruyan bileşenleri düzenler. Diyabete karşı kan şekerini de düzenleyen buğday birçok açıdan oldukça sağlıklıdır.

Hedik Tarifi

Malzemeler;

Bir su bardağı kadar aşurelik buğday

Bir ya da iki su bardağı kadar nohut

Yaklaşık beş su bardağı su

Yapılışı

Nohutları hedik yapmadan bir gece öncesinde suda bekletiniz ve ardından düdüklü tencereye koyunuz. Üzerine buğdayları ve diğer malzemelerinizi de ekleyip pişiriniz. Yaklaış olarak 1-1,5 saat pişireceğiniz hedikği 10 ya da 15 dakikada bir kontrol ediniz. Hedik piştikten sonra suyunu çok az süzerek ceviz, akide çekeri, Mevlana şekeri, eritilmiş çikolata, nar, kuru meyve ve taze meyveler ile dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top