Close

Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri ve tedavisi

Yediklerimiz ve içtiklerimize bağırsak sağlığımız açısından dikkat etmemiz gerekir. Fakat bunların yanında stres, anksiyete ve negatif hislerimiz de bağırsaklarımızı etkilemektedir. Huzursuz bağırsak sendromu son dönemde sıkça gözüken bir hastalıktır. Peki Huzursuz bağırsak sendromu nasıl tedavi edilir?

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?

Halk arasındaki ismi “İrritabl Bağırsak Sendromu” olan huzursuz bağırsak sendromu, bağırsakların çok hızlı veya aşırı yavaş çalışması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta bağırsaklarda ve veya başka organlarda organik bir bozukluk olmamasının yanında yapılan tahlillerde de bir anormallik görülmez. İnsan bağırsaklarının çalışma düzenini kötü yönde etkileyen bu rahatsızlık, ishal, kabızlık, karında şişlik ve rahatsızlık hissi vb. hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bunlar günler haftalar hatta aylar sürebilir. Huzursuz bağırsak sendromu ömür boyu süren bir problem haline gelebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, şiddeti aşırı stres nedeniyle artmaktadır. İşte bu şekilde kendini gösteren hastalığa huzursuz bağırsak sendromu yani irritabl bağırsak sendromu denmektedir.

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Huzursuz bağırsak sendromuna sahip bireyde gözlemlenen belirtiler; mide bulantısı, karında şişlik hissi, kabızlık, ishal, karın ağrıları, dışkı kıvamında değişkenlik, dışkılama sıklığında değişiklik gibi belirtilerdir. Huzursuz bağırsak sendromu kişinin yediğine, içtiğine, duygusal durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde bu rahatsızlık, yüzde 6 ile 19 arasında görülmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha az görülmektedir. Bu rahatsızlığa tamamen psikolojik demek yanlış olur, çünkü tek başına etken değildir. Ancak duygusal bozukluklar ve stres gibi psikolojik faktörlerin, hastalığın belirtilerinin şiddetlenmesine katkısı olduğu düşünülmektedir.

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni tam olarak bilinmeyen bu rahatsızlığın tedavi şekli, hastanın şikâyetlerine göre yapılmaktadır. İlk adım olarak hastaya güven verilmeli, hastalık hakkında bilgilendirilmeli, hiç kimse bu hastalık yüzünden ölmez veya kanserleşmez. Günümüzde ne yazık ki bu hastalık için her vakada etkili olabilen bir ilaç bulunmamaktadır. Hastanın kendisine özel beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Örneğin kahve, baklagiller gibi yiyecekler rahatsızlığında var olan şikâyetleri arttırabilir. İçeriğinde lif, kepek bulunan besinler tüketmeye çalışılmalıdır. Asıl önemli noktalarda birisi de hastanın kendisine dokunan, şikâyetlerinin artmasına neden olan besinleri not alıp, uzak durmaya çalışması önemlidir. Beslenmenin yanında bu rahatsızlığa iyi gelen şeylerden birisi de düzenli günlük egzersizdir. Bununla birlikte birey, stresten uzak durması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top