Close

İlk doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler

İlk doğum sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

İlk doğumunuzu gerçekleştirdikten sonra o anın heyecanıyla, paniğiyle dikkat etmeniz gereken noktaları gözden kaçırabilirsiniz. Hastanede olduğunuz müddetçe doğumdan sonra riskli olan şeyler zaten ya doktorunuz ya da hemşireler tarafından hallediliyor. Asıl sorun siz eve gidince başlıyor. İşte bizde ilk defa doğum yapmış kadınlar için dikkat etmesi gereken noktaları bu yazımızda toparlamaya çalıştık. Bu yazımızı okuyup doğumdan sonra neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Mutlaka doğum çantası hazırlayın

Bebeğiniz için hazırladığınız çantanın yanında bir de hastanede doğum yaptıktan sonra ihtiyacınız olan şeyleri koyabileceğiniz bir doğum çantanızın olması şart. Bu çantanın içinde bebeğinizi pratik bir şekilde emzirmeye uygun bir gecelik, birden fazla iç çamaşırı -hatta tek kullanımlık külotlar almanız daha iyi olur- kişisel bakım malzemeleri, hijyenik ped ve göğüs pedleri, terlik, hastaneden çıkınca giyebileceğiniz günlük kıyafetler, ıslak havlu ve bebeğiniz için gerekli olan tulum, battaniye ve kalın battaniye, çorap ve onun için giysiler olmalı. Size ilk doğumunuzu gerçekleştirmek üzere hastaneye giderken yanınıza mutlaka almanız gereken doğum çantasıdır.

Oğlan bebeklerde yeni doğan sünneti yaptırın

Tıbbi herhangi bir sorun yoksa ve bebeğinizin doktoru da uygun görüyorsa 24 saat sonra yeni doğan sünneti yaptırabilirsiniz. Hatta oğlan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu gibi bir problem yaşanabileceğinden dolayı bebeklik döneminde yeni doğan sünneti yaptırmanız gerekiyor aslında. Yeni doğan sünneti yaptırmanız, bebeğinizin de ileride daha çok hissedecek olan acısını hafifletmenize yarayacak.

Bebek kucakta taburcu edilmemeli!

Onu her ne kadar koruduğunuzu ve sağlam tuttuğunuzu düşünseniz de bebeklerin kucakta taburcu edilmesi uzmanlar tarafından da desteklenen bir olgu değil. Doktorlar yeni doğan bebeğinizin araba koltuğuyla taburcu olmasını öneriyorlar. Çünkü herhangi ani bir durumda bebeğiniz sarsılabilir ve bu da onda hasarlar oluşturabilir. Bu yüzden bebeğinizin araba koltuğuyla taburcu olmasına çok dikkat etmelisiniz. Hatta yabancı bazı ülkelerde araba koltuğuyla taburcu olmayan bebeklerin hastaneden çıkmalarına izin verilmiyor. Bu kadar hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konuyu siz ailelerin de aynı hassasiyeti göstermesiniz öneriyor ve hem ilk defa doğum yapmış anneler için hem de babalar için dikkat etmeniz gereken noktalar arasına ekliyoruz.

Kanamaya dikkat edilmeli

Evet biliyoruz ki lohusa dönemindeki bir kadının kanaması olur ve bu kan giderek rengi ve kıvamı açılarak azalmaya başlar. Bu durumun aksi olan kadınlar yani kanamanın yeniden hastanedeki konumuna gelmesi halinde acilen doktorunuza haber vermeniz gerekecek. Kanamanın haricinde ender görülse bile damarsal tıkanıklık, idrara çıkma zorluğu, kalçalarda şişme, bacaklarda veya vücudunuzun daha önce olmamış herhangi bir yerinde ağrı ya da memede ağrı olma gibi olumsuz durumları da hemen doktorunuza bildirmelisiniz.

En önemli nokta: Emzirme sorunu

Emzirme sonrasında, meme dokusunda çok çeşitli sorunlar ortaya çıkmakla birlikte; bunlardan en sık görüleni meme dokusunda sütün birikmesi. Meme dokusunda sütün birikmesi, annenin vücudunda şiddetli bir ateş yükselmesi yaşatacağı için bu durum anne tarafından engellenmelidir. Bu süt birikmesini bebeğiniz emdikten sonra kalan sütünüzü sağmakla ortadan kaldırabilirsiniz. Bunu da evde pompa yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ya da sütünüzü sağamadığınızı düşünüyorsanız hastanede bulunan metal ve kuvvetli pompalar yardımıyla da yapabilirsiniz. Süt birikimini engelleyemediğiniz takdirde meme dokusu enfeksiyonu denilen bir durum ortaya çıkmaktadır. Meme dokusunda süt biriktiği zaman ya da meme dokusu enfeksiyonu gerçekleştiği zaman yüksek ateş artmaktadır. Bundan dolayı meme apse yapıp bu durum da ameliyata kadar gitmektedir. Ayrıca bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenizi hatırlatıyor ve meme dokusu enfeksiyonu geçirmemek için kalan sütünüzü sağmanızı şiddetle öneriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top