Close

İnsülin Direnci Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

insulin-direnci-diyeti-nedir-nasil-yapilir

insulin-direnci-diyeti-nedir-nasil-yapilir

İnsülin; vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol eden, pankreas adlı organın salgıladığı önemli bir hormondur. Kandaki şeker düzeyinin kontrol altında tutmayı yani glikozun kandan hücrelere geçişini sağlar. Hücrelerin, insüline vermeleri gerektiği gibi cevap vermemesi durumuna da insülin direnci denir. Bu durum uygulanacak bir diyet sayesinde kontrol altına alınabilir.

İnsülin direncinde beslenmenin yeri çok önemlidir. İnsülin direnci diyeti; insülin direnci olan hastaların, beslenmelerini kontrol altında tutmaları ve metabolizmanın çalışması için kilolarını ideal düzeye getirmelerini sağlamak amacıyla uygulanan bir beslenme programıdır. İdeal kilonun üzerine çıkılması vücudun sağlıklı işleyişini önleyerek insülin direncinin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. İnsülin direnci diyeti ile birlikte vücudun sağlıklı işleyişi kontrol altında tutulabilir.

İnsülin Direnci Diyetinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vücuttaki hücrelerin, insüline karşı duyarsız hale gelmesi ve insülinle beraber, kandaki şekerin geçişinin önlenmesine insülin direnci denir. İnsülin direnci varlığında, kandaki şeker içeriğini aniden ve aşırı derecede yükseltebilecek besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken şey, besinlerin glisemik indeksleri yani besinlerin kan şekerini yükseltme etkisidir.

İnsülin direnci gösteren kişilerin ilk olarak yapmaları gereken şey basit şeker ve basit şeker içeren gıdalardan uzak durmalarıdır. Bu basit şeker veya basit şeker içeren gıdalardan uzak durma kişiyi zora sokacak bir durum oluşturuyor ise tamamen bırakmak yerine kontrollü bir tüketim yapılabilir.

İnsülin direnci diyetinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, karbonhidrat tüketiminin kontrollü olmasıdır. Karbonhidrat içeren gıdaların tek başına tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Karbonhidrat ağırlıklı öğünlerde mutlaka protein içeren gıdalara yer verilmeli, karbonhidrat içeren gıdaların yanına; süt yoğurt veya peynir gibi protein içeren besinler eklenmelidir.

Bunların yanında karbonhidrata bakış açısı da değiştirilmelidir. İnsülin direnci diyetinde; beyaz undan kaçınılmalıdır. Beyaz un yerine; tam buğday, tam çavdar veya tam yulaf unu kullanılmalıdır. Pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışılmalıdır. Tam tahıllıların tüketimine özen gösterilmelidir.

İnsülin direnci diyetinde meyve tüketimi de önem teşkil etmektedir. İçerisinde oldukça şeker barındıran bir gıda olan meyve; kan şekerinin kontrol altına alınmasını zorlaştırabilir. Bunun önüne geçmek için meyve tüketiminde porsiyon ölçülerine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca meyve suları yerine meyvenin kendisinin tüketimi, lifli yapısından dolayı kan şekerinin hızla yükselmesinin de önüne geçmektedir.

Beslenme şeklinin yanı sıra beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. İnsülin direnci gösteren kişilerin; düzenli, öğün atlamadan, aşırı az veya aşırı çok tüketimden kaçınarak dengeli bir beslenme içerisinde olmaları gerekmektedir. İnsülin direnci; bu özel diyet sayesinde kontrol altında tutulabilir.

İnsülin Direnci Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken 12 Nokta
İnsülin Direnci Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken 12 Nokta

İnsülin Direnci Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken 12 Nokta

  1. Basit şeker ve basit şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
  2. Karbonhidrat içeren gıdaların yalnız tüketiminden kaçınılmalı, yanına mutlaka protein içeren gıdalar eklenmelidir.
  3. Beyaz un yerine; tam buğday unu, tam çavdar unu veya tam yulaf unu gibi lif değeri daha yüksek, tam tahıllı ürünler tüketilmelidir.
  4. Probiyotik besinler olan, yoğurt ve kefir gibi gıdalara beslenme düzeninde yer verilmelidir.
  5. Kuru baklagil tüketimi, haftalık beslenmenin %20-25’i kapsar olmalıdır.
  6. Besin içeriği olarak vücuda katkısı olmayan ve keyif amaçlı tüketilen şekerli ve asitli gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  7. Karbonhidrat değeri oldukça yüksek olan; kestane, patates, mısır ve pirinç gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.
  8. Meyvelerin kendisinin tüketimine ve tüketilirken porsiyon ölçülerine dikkat edilmelidir.
  9. Alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmaya özen gösterilmelidir.
  1. Gün içinde 2-2.5 litre su tüketilmelidir.
  2. Öğünler atlanmamalı, öğün araları çok uzun saatler olmamalıdır. Düzenli ve zamanlı beslenme insülin direnci diyetinin en önemli noktasıdır.
  3. Düzenli ve dengeli öğünler düzenli bir egzersiz rutini ile desteklenmelidir.

 İnsülin Direnci Diyetinde Proteine Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

İnsülin direnci diyetinde, karbonhidrat ağırlıklı besinlere kıyasla protein ağırlıklı besinlerin tercihi daha sağlıklı olmaktadır. Protein içeriği yüksek, yağ oranı ideal ve karbonhidrat oranı düşük seçimler yapmak insülin direnci olan hastaların takip etmesi gereken temel bir formüldür. Ayrıca vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, ağır karbonhidratlar yerine proteinden almayı sağlamak da mümkündür.

İnsülin direnci diyetinde, protein değeri yüksek olan; et, süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi besinler, karbonhidrat değeri oldukça yüksek besinlere oranla daha çok tüketilmelidir. Protein grubu besinlerinin, lif değerleri oldukça yüksektir. Ayrıca bu beslenme şeklinin bir diğer özelliği de hiç şeker tüketilmiyor oluşudur. Böylece, protein ağırlık beslenme sayesinde kan şekeri daha yavaş yükselir ve daha kolay dengelenebilir.

Protein içeren besinlerin glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerini daha yavaş yükseltir. Bu durum, insülin direnci diyetinde ihtiyaç duyulan bir şeydir. Ayrıca protein içerikli besinlerin, besin değeri yüksektir ve sindirimleri uzun sürer. Bu durum da tokluk hissini, yani kan şekerinin denge durumunu arttırır ve vücut metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olur.

İnsülin Direnci Diyetinde Şeker Tamamen Kesilmeli midir
İnsülin Direnci Diyetinde Şeker Tamamen Kesilmeli midir

İnsülin Direnci Diyetinde Şeker Tamamen Kesilmeli midir?

İnsülin direnci diyetinde şekerden uzak durulmalıdır. Basit şeker ve basit şeker içeren gıdalar, insülin direnci olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Fakat şeker birçok kişinin hayatında vazgeçilmeyecek kadar önemli bir noktada bulunur. Böyle bir durumda şekeri bir anda hayatımızdan çıkarmak da oldukça zordur. Ama şekeri bir anda hayatın dışına itmek yerine, kontrollü bir şekilde hayatımızda tutmaya devam edebiliriz.

Basit şeker, birçok şekilde ve birçok gıda ile beslenme düzenimizin içinde kendine yer bulur. Buradaki esas önemli nokta, şekerin kendine bulduğu yerin kalıcı olmamasıdır. Günlük beslenme programlarının merkezini şeker oluşturulmamalıdır.

Vücudun ihtiyacı olan şeker; meyve ve karbonhidrat içeren gıdalardan zaten alınmaktadır. Bunun yanında; kişinin çok canının istemesi veya keyif amaçlı tüketilmesi durumunda, aşırıya kaçamamak şartı ile de basit şeker veya basit şeker içeren gıdaların tüketimi, nadiren de olsa beslenme programında kendine yer bulabilir. Burada önemli olan insülin direnci gösteren kişinin bunun bilincinde olup bu tüketilen şeker miktarını kendi içinde dengelemesi ve kontrolünü kaybetmemesidir.

İnsülin Direnci Diyeti ile Nasıl Zayıflanır?

İnsülin direnci; hem hasta kişilerin aşırı kilo almasına veya aşırı kilo vermesine hem de vücut fonksiyonlarının bozulmasına sebep olur. Fakat insülin direnci diyetinin ilk hedefi insülin direnci gösteren kişinin kilo almasını veya kilo vermesini sağlayacak bir beslenme programı oluşturmak değildir. İnsülin direnci diyetinin ilk hedefi işlevlerini doğru bir şekilde yerine getiremeyen fonksiyonların yarattığı zararı en aza indirmektir.

Bununla birlikte insülin direnci gösteren kişilerin, metabolizmalarının daha fazla yavaşlamaması için özellikle kilo alımlarına dikkat etmesi gerekir. İnsülin direnci gösteren kişilerin kilo almamaları için dikkat etmeleri gereken ilk şey öğün atlamamalarıdır.

İnsülin direnci diyetinde; ana öğünleri atlamak vücudun kıtlık psikolojisine girmesine neden olur. Bu durum ise vücudun şeker depolamasına yani kilo alımına yol açar. Şeker ile mesafeli durmak, aktif yaşamak, egzersiz yapmak, insülin direncini kırmakta ve kilo vermeye destek olmaktadır. Bu şekilde bir dengeyle insülin direnci diyeti ile kilo verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top