Close

İşte en etkili 3 boyun fıtığı egzersizi!

Boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığına karşı nasıl önlemler alınmalıdır? Boyun fıtığına iyi gelen egzersizler nelerdir? Boyun fıtığı egzersiz yoluyla iyileştirilebilir mi?

Boyun fıtığı genel olarak boyun tarafındaki disklerin yerinden oynaması veya sıkışmasından dolayı meydana gelir. Oluşma sebebi boynunuzdaki kasların yeterince güçlü olmaması ve bir gerilme ya da esnemeye karşı yeterince sağlıklı tepki verememesinden, alışkın olmadığı bir durumda zorlanmasından dolayı olabilir.Boyun fıtığınızın olduğunu anlamanız için bazı belirtiler bulunur, bunlar;

  1. Boyun ağrısı: Boyun ağrıları çoğunlukla boyun fıtığına yorulmasa da düşük bir ihtimalle boyun fıtığı belirtisi olabilir.
  2. Kolda güç kaybı: Kolunuzda veya kollarınızda meydana gelen güç kaybı, nesneleri kavrayamama durumu bir boyun fıtığı belirtis olabilir.
  3. Kolda uyuşukluk veya karıncalanma:Kol kaslarında oluşan sık sık uyuşukluk hissi veya karıncalanma hissi aynı şekilde boyun fıtığına işaret olabilir.

Bunun gibi değişiklik gösterebilen belirtilere sahiptir. Bir uzman yardımı ile çeşitli EMG ve MR testleri ile doğruluğu sağlanıp fizik tedavi müdahaleleri uygulanması öneriliyor.

Boyun fıtığı kimlerde oluşabilir?

  • İş gereği sürekli oturmak zorunda olanlar.
  • Oturmapozisyonu bozuk olanlar.
  • Vücut yapısı gereği boyun kasları ön tarafa doğru gerilmiş olanlar.
  • Duruşpozisyonu yanlış ve kambur olanlar.
  • Kask gibi ağır materyalleri sürekli taşımak zorunda olanlar.

Şeklinde örnekler arttırılabilir. Boyun fıtığı uzun bir süre içerisinde oluşabileceği gibi ani hareketler veya darbeler sonucu da meydana gelebilir.

Boyun fıtığı nasıl önlenir?

Boyun fıtığı için alınması gereken önlemleri yazının önceki kısımlarından örnek alınırsa;

  • Oturma pozisyonlarına dikkat etmek.
  • Günlük hayatta dik ve düzgün bir postür ile hareket etmek.

Şeklinde özetlenebilir.

Boyun fıtığı başlangıcı oluşan insanların işlerine yarayabilecek bazı egzersizler şu şekildedir;

Öncelikle üzerine düşülmesi gereken esas nokta boyun ve boyna bağlı kas gruplarını çalıştırmak ve güçlendirmek olmalıdır.

Hangi egzersizler boyun fıtığı tedavisinde faydalı olabilir?

  1. Evinizde iki duvarın tam birleşme noktasına geçin. İki elinizi her biri diğer duvarda olacak şekilde omuz hizanızda duvara koyun. Bu pozisyonda iken kollarınız tamamen açık olsun. Kendinizi duvara doğru kontrollü bir şekilde ayaklarınızı hareket ettirmeden kollarınız yardımıyla yaklaştırın, sonra kendinizi tekrar ilk bulunduğunuz konuma getirin.
  2. Bir elinizi kafanızın ilk önce önüne, sonra sağına, sonra soluna, en son olarak da arkasına yerleştirin. Kafanız ile yerleştirdiğiniz yere doğru bir baskı yapın,elinizle de kendinizi aynı anda engelleyin ve birkaç saniye bu şekilde devam edin. Bunu elinizi yerleştirdiğiniz her yer için yapın. Örnek olarak; elinizi kafanızın sağına koyduğunuzda kafanızı da sağa doğru hareket ettirmeye çalışın ve elinizi de sabit tutup kafanızın bu hareketini engelleyin.
  3. Ellerinize sizi zorlamayacak şekilde ağırlıklar alın ve omuzlarınızı yukarı ve aşağı kaldırıp indirin, bir süre bu harekete devam edin ve kendi belirlediğiniz molalar koyun.

Yukarıda belirtilen egzersizler boyun fıtığı için kesin çözüm olmayabilir. Bu egzersizler boyun, sırt ve omuz kaslarınızı esnetip güçlendireceğinden fıtık riskini azaltmaya yöneliktir. Boyun fıtığına dair şüphe veya belirtilere sahipseniz uzmanlarla görüşüp tavsiye almanız öneriliyor.

scroll to top