in ,

Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

jojoba-yagi-nedir-faydalari-nelerdir
jojoba-yagi-nedir-faydalari-nelerdir

Son zamanlarda insanlar daha çok doğal ürünlere ve yağlara merak saldılar. İnsanların katkı maddesiz ürünlerin en saf ve en doğal haliyle tüketilmesi ve kullanılması hakkında bilinçlenmesi, bu ürünler üzerinde araştırmaların artmasına ve gündelik kullanıma ilişkin yeni çıkarımların ve fikirlerin çoğalmasına yol açtı. Bu ürünlerden biri Jojoba yağı, en az 100 yıl yaşayan bir çalılık bitkisinden üretilmektedir. Neredeyse tamamı uzun zincirli yağ asitlerinin mono esterlerden oluşur. Alkol ve trigliserid esterlerinin oranı daha azdır.

Bu bileşim sayesinde gerçek bitkisel yağlara kıyasla aşırı raf ömrü stabilitesine sahiptir. Rafine edilmemiş Jojoba yağı kokusu  ceviz kokusuna benzerlik gösterir. Rafine Jojoba yağı, renksiz ve kokusuzdur. Jojoba mumunun yağ asidi içeriği, bitkinin yetiştirildiği toprağa ve iklime, ayrıca  hasat zamanına ve yağın nasıl işlendiğine bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterir. Genel olarak yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, özellikle, Gondoik asit içerir. Jojoba tohumları bol miktarda sıvı mum içerir ve  fındık şeklindedir. Genellikle meyve çekirdeklerinden  soğuk sıkımla elde edilen bir yağ türüdür.  Jojoba mumunun yapısı, vucütta  salgılanan sebum salgısı ile çok yakın nitelikle sahiptir. Yavaş büyüyen ve yetiştirilmesi zor bitkiden elde edilen Jojoba mumu, esas olarak farmasötik ve kozmetik ürünlerinin vazgeçilmezidir.

Jojoba, doğal bir cilt nemlendiricisi olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Jojoba bitkileri, kuru koşullarda hayatta kalmalarını sağlayan nem kaybını kontrol etmeye çok iyi adapte edilmiştir. Aynı zamanda saç ve cilt için yararlı olan az miktarda fosfolipid içerir, ancak belirli koşullar altında Jojoba yağında bir miktar bulanıklığa neden olur. Düzgün bir şekilde paketlenmiş olan yağ, bozulmadan süresiz olarak saklanabilir. Jojoba yağı, çeşitli endüstriyel amaçlar için kullanıldığında benzersiz ve faydalı özellikler kazandırır. Yağın mekanik uygulamalar için mükemmel bir yağlayıcı olduğu kanıtlanmıştır. Şu anda, Jojoba yağının ana kullanımı, cildi yumuşatmak, cilde nüfuz etmek ve yumuşatmak gibi mükemmel kozmetik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Tipik olarak ekspeller preslenmiş olan ve yağda doğal olarak bulunan herhangi bir renk veya kokuyu gidermek için daha fazla işlenmiyor. Jojoba yağının bu kalitesi, perakende satış için Jojoba yağının şişelenmesinde kullanım için en popüler olanıdır. Altın kalite Jojoba yağı, Jojoba’nın doğal renginin ve kokusunun sakıncalı olmadığı pigmentli ve kokulu kozmetik formülasyonlarda da kullanılır.

Jojoba yağı çoğunlukla sivilce problemleri, sedef hastalığı, güneş yanıklarında, kuru cilt ve kaz ayaklarında doğrudan cilde uygulama yöntemi ile popüler oldu. Ayrıca saçsız kişilerde saçların yeniden uzamasını teşvik etmek için temel ürün olarak kullanılır . Üretimde sürecinde Jojoba yağı şampuanların temel  bileşenleri, ruj, makyaj,

temizlik ürünleri,  yüz, el, jeller, köpükler  ve vücut losyonlarında kullanılır. Dünya çapında üretilen kişisel bakım ürünlerinde tahminen 5.000 ton Jojoba kullanılmaktadır.  Bugünlerde, Jojoba yağını faydaları ve belirgin özelliklerinden dolayı  birçok çeşit güzellik, saç bakım ve temizlik ürünlerinde de bulma olasılığınız yüksektir.

Jojoba yağı, kozmetik formülasyonlarda yararlı olan bir dizi kimyasal olarak değiştirilmiş, Balmumu preparatı üretmek için hammadde olarak kullanılır. Bu Balmumu preparatları, Jojoba yağının birçok yararlı özelliğini taşır, ancak çeşitli kozmetiklerde kullanılmasına izin vermek için Form ve madde olarak modifiye edilir. Bu Balmumu preparatlarının örnekleri, rujlarda ve cilt bakım losyonlarında kullanım için 15 – 70 C aralığında eriyen kremsi pürüzsüz kısmen doymuş Jojobalar ve banyo boncuk preparatlarında kullanım için suda çözünür Jojoba pullarıdır. Ayrıca Jojoba yağı, cilt peelinglerinde ve soyma ürünlerinde ve kozmetik ve farmasötik preparatlarda “aktif” malzemeler için taşıyıcı olarak kullanılmak üzere küçük hidrojene Jojoba yağı kürelerinden oluşan Balmumu preparatları yapmak için kullanılır. Suda seyreltilmiş Jojoba hidrolizatları, tonerler ve temizleyiciler gibi kozmetik preparatların yanı sıra güneş kremleri, saç kremleri, losyonlar ve kremlerde yararlı olan Jojoba yağından elde edilen potasyum tuzları ve alkollerden oluşan Balmumu preparatlarıdır.

Kozmetik endüstrisinde kullanılan esterlerinin bir başka tanımı, Jojoba yağı, hidrojene Jojoba yağı veya ikisinin karışımıdır. Jojoba esterleri çok çeşitli erime noktalarında üretilir ve renksiz, kokusuz ve oksidatif bozulmaya karşı son derece dirençlidir. Jojoba esterleri trans izomerleri içermez ve pigmentin düzgün bir şekilde dağılmasını, yüzey ıslanmasını ve pigmentin cilde düzgün bir şekilde uygulanmasını kolaylaştırdıkları yüksek pigmentli kozmetik sistemlerin bileşenleri olarak faydalıdır. Jojoba esterleri ayrıca cilde uygulandığında tipik olarak “kuruyan” kozmetik formüllere nemlendirici bir etkiye sahiptir.

Jojoba yağı içindeki tüm doymamışlık noktalarına basınç altında hidrojen gazının tamamen eklenmesiyle oluşturulan sert, kristalimsi bir Balmumu esteridir. Bu da onu ticari olarak temin edilebilen doğal kökenli en eşsiz yüksek erime Balmumu esterlerinden biri haline getirir. Hidrojene Jojoba yağı nispeten renksiz, kokusuzdur ve ruj, rimel, eyeliner, dudak kremi ve benzeri formüller gibi kozmetik formülasyonlarda özel işlevselliğe sahiptir. Yağ ekspresyonundan sonra % 30’dan fazla protein içerir ve detoksifikasyondan sonra hayvan yemi olarak kullanılabilir.

Tarihçesi

Asıl vatanı Kuzey Amerika olan Jojoba çalı  bitkisi öldürücü çöl sıcaklarında bile gelişimini sürdürür. İlk başlarda yabani olarak yetişen bu bitki Kuzey Amerikan yerlileri tarafından evcilleştirildi. Kullanım alanları o günden  bu güne dek daha da kapsamlı hale gelmektedir. Yerli Amerikan kabilesi yaraları iyileştirmede tedavi amaçlı  merhem şeklinde kullanıldı. Jojoba tohumu ve yağı yemek pişirmek, saç bakımı ve zehirlenme, yaralar, soğuk algınlığı, kanser ve böbrek yetmezliği gibi birçok tıbbi sorunun tedavisi için kullandı. 1943’te ABD’de doğal kaynaklar savaş seferberliklerinde mühimmat ve donanmada kullanıldı. O dönem araştırmacıları Jojoba yağının motor yağı, şanzıman yağı, diferansiyel dişli yağı ve diğer yağlarına  önemli ölçüde  katkı maddesi olarak kullandıkları hakkında deneyimler mevcut. Jojoba mumu metal yüzeylerde bile uzun süre kalıcı olan güçlü etkisinden dolayı  makineli  tüfekleri yağlama ve bakım işlemleri için geniş biçimde kullanıldı.

1970‘lerin başından itibaren Jojoba yağı daha çok yetiştirme amaçlı yeni ekim alanları oluşturuldu. 1970’lerden itibaren Jojoba yağı üreticileri tarafından  kozmetik ve gıda mahsullarına da eklenmeye başlanıldı. İnanılmaz ölçüde yararlı  yönleri ve kullanım alanları  sayılamayacak kadar çok olan Jojoba yağının en popüler alanlarından  biri kozmetik alanıdır. Doğal olarak yetişen Jojoba tohumların toplanması ve işlenmesi devlet tarafından yönetildi. Jojoba şu anda ticari olarak Avustralya, Arjantin, Şili, Peru, Mısır ve İsrail’in yanı sıra Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmektedir. Güney Afrika ve Hindistan’daki plantasyonlar da yetiştirilmesi devam etmekte.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır
Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağını artık geniş oranda günlük rutinlerde de kullanımına rastlayabiliyoruz.

  1. Doğrudan cilde uygulamak. Zahmetsizce kullanım tercihidir, burada önemli olan kullanımdan önce yağı ciltte yanık oluşturmayacak şekilde ısıtmanız. Bunu temiz bir metal kap  ile  ocakta veya mikrodalgaya uygun bir kapta yapılmasını öneririz.  Kısa saçlar için 1 yemek kaşığı, uzun saçlar için ise 2 yemek kaşığı kadar kullanım  yeterli olacaktır. Isıtılmış yağ kafa derisinde kan dolaşımını aktifleştirir ve masaj yaparak desteklemeniz durumunda  yağın etkinliğini daha da artırmaya yardımcı olur. Bunları yaparken saça ve saç uçlarına eşit şekilde dağıtmayı da  ihmal etmeyin. Uygulamadan sonra yaklaşık 20 dakika bekletin, ardından şampuanlamanız ve durulamanız yeterli olacaktır.

Tıkanmış kafa derisinde oluşan  gözenekleri açmak ve zararlı  maddelerden kurtulmak için kafa derisine doğrudan uygulama yapmaktan sakının. Kuru saç derisi veya kepeklenme için bu yönteme  başvuruyorsanız, doğrudan cilde çok az miktarda eklemeniz yeterli olur. (yak 1-2 damla)

  1. Bakım ürünlerine ek olarak. Bakım ürünlerini kullanmadan önce damla şeklinde Jojoba yağı kullanabilirsiniz. Kullanımdan önce iyice çalkalamanız önerilir. (yak 3-5 damla)
  2. Jojoba yağı içeren ürünleri satın almak. Doğal bileşenlerinden biri olarak Jojoba yağı birçok bakım ve temizlik ürünlerinde vardır. Jojoba içeren bir şampuan veya saç kremi satın almanız yeterli olur. Bu kolay ve hızlı sonuç elde etmenin ve kullanmanın en basit yollarından biridir.

Jojoba Yağı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Jojoba yağı alerjik olmadığı için endişelenecek çok az şey olduğunu gösteriyor. Yirmi yılı aşkın süredir bu çalışmalar  tamamlanmış olsa da, Jojoba yağı kullanım güvenliğiyle ilgili bilgiler çok az oranda değişiklik gösteriyor.

İncelemelerdeki testlerin, yağın aşırı kullanımı sonucunda vücutta hiperemiye ve bundan dolayı olası kalp hasarlarına yol açabileceğini gösterdi. Ancak bu sonuçlar, çalışmada dahili olarak alınan dozlardan kaynaklandığı bildirildi. Jojoba yağına karşı oluşan alerji reaksiyonları nadir görülür ve yağın yüzeysel olarak (özellikle saçlar için) kullanılması oldukça güvenli kabul edilir.  Jojoba yağı topikal  saç bakımı, hamilelik veya emzirme dönemlerinde de güvenli ürün olarak kabul edilir.

Orjinal Jojoba yağı kullanmanız ve ürünlere eklemeniz durumunda başlangıçta dikkatli olun. Jojoba yağını saç bakım ürünlerinizde ayarlanmış miktarları korumaya özen gösterin. Önerilen kullanım dozları ve talimatlarını yakından takip etmeniz yararınıza olur.

Benzer Yazılar

Jojoba yağı, saç bakım rutinlerinde harika bir katkı maddesi olabilir. Saçınızın bakımını artırarak daha güçlü, parlak  olmasını sağlar.

Jojoba yağı, kuru saç derisi problemlerinde  ve kepeklenme sorunlarının tedavisinde çok yararlıdır. Ayrıca, uzun süreli kalıcı etkisi ile saçı besleyen vitamin ve mineraller açısından da zengin üründür.

Doğal Jojoba yağı da güvenlik hususunda belli  bir üne kavuşmuştur. Alerjik reaksiyon örnekleri yok denilecek kadar nadir görülür ve hassas cilde sahip olmadığınız sürece gebelik veya emziriyorsanız  dahi bunu ürünü gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Jojoba Yağının En Önemli 7 Özelliği 
Jojoba Yağının En Önemli 7 Özelliği

Jojoba Yağının En Önemli 7 Özelliği 

Doğal bir nemlendirici.

Jojoba yağının en önemli faydalarından biri,  ciltte  yüksek düzeyde nem kaybını önler. Kuru ciltli kişilere daha çok önerilir. Sadece nemlendirmek ile  kalmaz, cildin esnekliğini de artırır. İleri yaş sonucu oluşabilecek  kırışıklıkları en aza indirir ve oluşmasını engeller. Güvenilir nemlendirici ve bileşenlerin kaynağı olduğundan ciltteki kuruluk atakları, kaşıntıyı en aza indirir ve cildi yatıştırır. Cilde penetre olma kabiliyetinden dolayı cildin yenilenmesi ve güneş radyasyonundan yüksek oranda korur. Kollajen sentezini kolaylaştırdığından nemlendirme ve esneklik olarak hızlı sonuç verir. Cilt  bakım ürünlerin emilimini arttırır.  Cildi pürüzsüzleştirir.

Antibakteriyel özelliği.

Jojoba yağının antimikrobiyal özelliklerinden dolayı cildi her türlü mikroplardan arındırır. Çeşitli antifungal özellikleri ve bakterilere karşı yüksek koruyuculuk etkisi var. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi  olan  Jojoba yağı ciltte yağsız koruyucu ince tabaka oluşturur, bu tabaka sayesinde nem kaybını önler, zararlı dış etkenlerin cilde nüfuz etmesini önler. Yaraları iyileştirici etkisi araştırmalarla kanıtlanmış.

Akne ve sivilce oluşumunu engeller.

Jojoba yağı maskesi cilt temizliğinde önemli rol oynar. Cilt altında yağ bezlerinin tıkanması sonucunda oluşan akne ve sivilcelerin oluşumunu engeller. Düzenli maske yapılması cildi güzelleştirir ve  pürüzsüz cilde kavuşturur.  Bu maskelerin etkinliğini arttırmak için haftada 2 defa kullanılması yeterlidir.

Antioksidan özelliği

Koruyucu mum tabakasının antioksidan içeriği ile  cildin çevresel  reaksiyonlara karşı korur,  maruz kalması durumunda  hücrelerin zarar görme durumunu önler.

Komedojenik değildir

Ciltte siyah nokta olarak bilinen kusurların oluşumunu tetikleyici maddeler içermez. Siyah nokta temizleme maskeleri ve bakım ürünlerinin içeriğini oluşturur.

Jojoba yağı bitkisel bir madde olmasına rağmen,  vücudumuzun doğal olarak ürettiği sebum yağına yüksek oranda benzerlik gösterir.

Alerjik reaksiyonlar yapar mı?

Jojoba yağı diğer bitkisel uçucu yağların  aksine  tipik olarak tahriş edici etkisi yoktur. Alerjik reaksiyonlar yok denilecek kadar nadir düzeyde olduğundan  bebek ve çocuk ciltleri için vazgeçilmezdir.

En doğal yumuşatıcı.

Jojoba yağı vücutta sebum üretimini düzenler. Mum tabakası, uzun süre koruyuculuğunu korumasından dolayı cildi yumuşatır ve esnek hale getirir.

Cildinizde emilmesine rağmen, mumsu doğası yatıştırıcı ve sızdırmazlık oluşturmasına izin verir. Cildin yağlı görünümünü önler.  Emoliyan içeriği ile yumuşamayı sağlar. Hassas ciltler için hazırlanan preparatların en temel katkı maddesi olarak kullanılır.

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?
Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Son dönemlerde giderek popülerliğinin artması ile birlikte Jojoba yağı ne işe yarar sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Moleküler düzeyine bakılırsa Jojoba yağı  aslında bir balmumudur. Yağ ağırlık olarak tohumun % 50’sini oluşturur.  Tek başına ve başka yağlarla beraber karışım şeklinde kullanılabilir. Sıvı mum %97 oranında Gondoik asit içerir. Bu da  kozmetik, aromaterapik sektörde kalıcılığının işaretidir.Ciltte birikme, gözenekleri tıkanma olasılığını azaltır,  kuru cilt hastalıklarında kişisel cilt bakımlarında kullanılır. Vücutta nem dengesi bozulması durumunda ‘ek sebum’ üretilmesi için  sinyal gönderir.  Kırışıklık giderici ve vücuttaki sebum salgısını kontrol edebilme özelliklerinden dolayı, cilt ve saçlarda rahatlıkla kullanıma uygundur.

1971 senesinde ABD’ye balina yağı ithal etme yasağı getirilmesinin ardından, Jojoba yağının kozmetik ve diğer endüstri alanlarında yeni özellikleri keşfedilmeye başladı, farklı kullanım alanları için uygulamalar ile desteklendi. Bu  uygulamalar sayesinde Jojoba yağının ‘sperm balina yağından daha üstün özelliklere sahip olduğunun keşfine yol açtı. Jojoba yağı, pek çok kozmetik ürünlerinde, özellikle  doğal malzemelerden yapıldığı kastedilen ürünlerde katkı maddesi olarak bulunur ve bu şekilde  pazarlanır. Genel olarak yaygın Jojoba yağı içeren bu tür ürünler: losyonlar, nemlendiriciler, el kremler, saç şampuanları, saç kremleri ve spreyleri, çoğunlukla derinin kurumasını ve pürüzlenmesini önlemek için kullanılıyor. Saf yağların kendisi ayrıca  cilt, saç veya tırnak etlerinde de kullanılır. Pratikte olmasada, Jojoba yağı  biyodizel, petrol dizeleri için bir yedek olarak hizmet verebilir. Daimi bir  yakıt olarak araştırmalar yapılmıştır.

Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağının saça faydaları da saymakla bitmeyecek kadar çoktur. İçerdiği minerallerin dışında, bakır ve çinko dahil olmak üzere saçı besleyen  C, E vitaminleri, B grup vitaminlerinin tamamını kapsaması açısından zengindir. Bu vitaminler ciltte güvenli bir bariyer oluşturur.  Saç kökünü güçlendirir ve dökülmesini önler, hacim katar. Jojoba yağı saç kremlerde temel bileşendir. Güçlü  ipeksi ve parlak saçlara kavuşmak için harika bir ürün olabilir.

Jojoba yağının faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Çünkü nemlendirme özelliği sadece cilt için değil saçlar için de geçerlidir. Saçınıza ve ter foliküllerine doğal beyleyicidir, kirleticilere  ve toksinlere  karşı korur. Cildinizin hidrasyon için ek  sebum ihtiyaç duymadığına dair signal gönderir. Saç kremlerine, kuruluk önleyici, saçlarda zayıflama sonucu oluşan kırılma  ve saç uçlarının bölünmesine karşı ek koruma amacı ile eklenebilir.  Kafa derisinde nemlendirdiği için kepeklenme, soyulma, sivilcelenmelere karşı en etkili  çözümdür. Saçlarınızın canlı ve gür görünmesini sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

susam-yagi-nedir-cilde-faydalari-nelerdir

Susam Yağı Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?

kadinin-keyifli-tatminligi-ve-tutkusu

Kadının Keyifli Tatminliği ve Tutkusu