Close

Kabızlık çözümü için en etkili tavsiyeler

Kabızlık, her insanın başına gelebilen genel bir rahatsızlıktır. Bağırsaklar, beyin ve kalpten sonra vücudun en önemli organı olarak kabul edilir. Bu, öyle bir organdır ki yenilenden içilenden tutun da psikolojik duruma, strese varana kadar her şeyden etkilenir. Bunların yanında kadınların regl dönemlerinde de yaşanır. Fazlasıyla duygusal bir organ sayılabilir yani. İyi ya da kötü her koşuldan etkilenen bağırsaklar, bu durumlara ya ishalle ya da kabızlıkla karşılık verir.

Kabızlık nedir ve nasıl oluşur?

Tıp dünyasındaki adı konstipasyon olan bu rahatsızlık, genellikle kısa süreli olmasına karşın nüfusun düşük olmayan yüzdesinde uzun süreli ve rahatsız edici bir hastalık haline gelebiliyor.

Meyve-sebze ve tam tahıllı yiyecekler ile sağlıklı ve doğal sıvı tüketiminin azaltılması; hazır yiyecekler ile asitli ve kafeini yüksek içecekler tüketilmesi bir süre sonra dışkılama sorununa yol açar. Bunun yanında tiroid bezinin az çalışması ve şeker hastalığı durumlarında da kabızlık görülür. Stres, bunalım veya az egzersiz yapmak da diğer sebepler arasındadır.

Kabızlığın belirtileri nelerdir?

Yaşlı nüfusta yaygın bir problem olmasına rağmen günümüzde bebek, çocuk ve gençlerde de sıkça görülmeye başlanan kabızlık, karın şişliği ve karın ağrısıyla gelen dışkılayamama problemiyle kendini belirtir. İleriki seviyelerinde dışkıda değişiklik ve kanama ile birlikte halsizlik ve kansızlık da görülür.

Kabızlığı karşı ilaç tedavisi mi yoksa doğal tedaviler mi tercih edilmelidir?

Kabızlık durumunda şişlik ve karın ağrısı gibi küçük belirtilerinin görünmesiyle doğal dışkı sökücü yöntemlere başvurulabilir. Doğal çözümlerin işe yaramadığı veya kanama gibi ileri safha belirtilerinde ise mutlaka doktora başvurulmalı ve doktorun önerdiği ilaçlar dışına çıkılmamalıdır.

Kabızlığa karşı doğal çözümler

Kabızlık, doğuştan gelen bir hastalık sonucu oluşmamışsa öncelikle günlük su veya doğal ve sağlıklı meyve suyu tüketimi ile ana yemekten önce çorba, meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır. Özellikle neredeyse tüm vitaminleri bir arada bulunduran salata tüketilmelidir. İmkân oldukça egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak önemlidir. Tuvalet ihtiyacı durumu ise imkân dahilinde ertelenmemelidir.

Dr. Ender Saraç’a göre

-Karnabahar, pırasa, lahana, ıspanak, brokoli, bal kabağı kabızlığa karşı yardımcıdır.

-Erik, kivi, armut, portakal, mandalina, greyfurt, avokado ve Trabzon hurması işe yarardır.

-Kuru fasulye, soya fasulyesi, mercimek ve lifli gıdalar tüketilmelidir.

-Rezene ve sinameki otlarının çayları dışkı sökücüdür.

Bunları uyguladıktan sonra bile kabızlık sorunu geçmiyorsa kronik hastalığa çevirmiş olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top